ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για πρώτη φορά απόφαση υπέρ Ελληνοκύπριου στα κατεχόμενα! Θα τους πάρει μέχρι και τα αυτοκίνητα της ψευδοκυβέρνησης

Για πρώτη φορά απόφαση υπέρ Ελληνοκύπριου στα κατεχόμενα! Θα τους πάρει μέχρι και τα αυτοκίνητα της ψευδοκυβέρνησης

Mε κατάσχεση κινδυνεύουν “υπουργικά” αυτοκίνητα μετά την απόφαση “δικαστηρίου” στο οποίο προσέφυγε Ε/κ που επρόκειτο να αποζημιωθεί από την “επιτροπή” ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα, όπου είχε προσφύγει για την περιουσία του, αλλά τελικά το ποσό δεν του δόθηκε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της “Χαβαντίς”, ο Ε/κ, το όνομα του οποίου δεν αποκαλύπτεται καταχώρησε στο “δικαστήριο” υπόθεση μέσω του τ/κ δικηγόρου, Μουράτ Μετίν Χακί και όπως σημειώνεται είναι η πρώτη φορά που “δικαστήριο” στα κατεχόμενα λαμβάνει μια τέτοια απόφαση υπέρ Ε/κ, ο οποίος χρησιμοποίησε εσωτερικό ένδικο μέσο του ψευδοκράτους για να δικαιωθεί.

Χθες επιδότες επέδωσαν τις σχετικές αποφάσεις στα “υπουργεία” οικονομικών και γεωργίας, αυτοκίνητα των οποίων κατασχέθηκαν και οδηγήθηκαν σε ένα χώρο στάθμευσης κοντά στα φανάρια του Λήδρα Πάλας, στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου ακινητοποιήθηκαν και τους αφαιρέθηκαν οι πινακίδες. Προστίθεται ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία κατάσχεσης “κυβερνητικών” οχημάτων με αριθμούς 004 έως 014 ενώ δεν αποκλείεται, αν το πρόβλημα δεν λυθεί, να κατασχεθούν περισσότερα οχήματα.

Η “επιτροπή” είχε λάβει απόφαση αποζημίωσης του ε/κ με το ποσό των 2,15 εκ στερλινών για περιουσία 60 σκαλών δίπλα στη θάλασσα στο κατεχόμενο χωριό Βασίλεια. Τα τρία τέταρτα της γης βρίσκεται σε στρατιωτική περιοχή και το υπόλοιπο χρησιμοποιείται από ένα φυσικό πρόσωπο.

Ο κ. Χακί, ανέφερε ότι η “επιτροπή” έδωσε προτεραιότητα στην στην χρηματική αποζημίωση αλλά η Τουρκία έχει δηλώσει πως τα χρήματα πρέπει να δώσει ο Τ/κ που παίρνει ή χρησιμοποιεί την περιουσία. Σύμφωνα με τον ίδιο η Τουρκία έχει σταματήσει να στέλνει λεφτά στην “επιτροπή” ακίνητης περιουσίας και γι` αυτό έχουν αρχίσει αυτά τα προβλήματα. Μέχρι σήμερα η “επιτροπή” έχει πάρει αποφάσεις για αποζημιώσεις αξίας 200 εκ στερλινών τα οποία έχει πληρώσει η Τουρκία. Ωστόσο, γράφει η Χαβαντίς, ένα ποσό 94 εκ στερλινών δεν έχει ακόμη πληρωθεί,  εδώ και 1-1.5 χρόνια υπάρχουν αποφάσεις για τις οποίες δεν έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις και γι` αυτό οι υποθέσεις δεν μπορούν να ολοκληρωθούν, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται μείωση στις αιτήσεις των ε/κ προς την “επιτροπή”. Το 2011 καταχωρήθηκαν 2.500 υποθέσεις ενώ το 2015, 150.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Κίπρις,ο πρόεδρος της “επιτροπής”, Γκιουνγκιόρ Γκιουνκάν ανέφερε ότι η κυριότητα όλων των ακινήτων για τα οποία καταβάλλεται αποζημίωση περνά στο ψευδοκράτος. Ζήτησε ωστόσο να γίνει σύγκριση των περιουσιών που οι Τ/κ άφησαν στον “νότο” με αυτές που πήραν στο “βορρά”. Μπορεί, συνέχισε, η αξία της περιουσίας που αφέθηκε να είναι μεγαλύτερη ή το αντίθετο για να συμπληρώσει ότι μπορεί να ζητηθεί από τον σημερινό χρήστη (Τ/κ ή Τούρκο) να πληρώσει τη διαφορά. “Αυτά πρέπει να τα ξεκαθαρίσουμε”. Μετά το 1974, συνέχισε, δεν έγινε δίκαιη κατανομή περιουσιών και πιστεύεται ότι σε κάποια άτομα δόθηκε περιουσία στα κατεχόμενα πολύ περισσότερης αξίας από εκείνη που άφησαν στις ελεύθερες περιοχές.

Στο θέμα της ανταλλαγής περιουσιών, είπε, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι Ε/κ είναι εναντίον. Σύμφωνα με τον κ. Γκιουνκάν η “επιτροπή” έχει δεχθεί μέχρι σήμερα 6.195 αιτήσεις. Σε 671 υποθέσεις υπήρξε φιλικός διακανονισμός και σε 18 ακολουθήθηκε “δίκη”.
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top