ΥΓΕΙΑ

Στέλλα Κυριακίδου: Καλεί σε προετοιμασία «τώρα» για τα κρούσματα κορωνοϊού το φθινόπωρο

Στέλλα Κυριακίδου: Καλεί σε προετοιμασία «τώρα» για τα κρούσματα κορωνοϊού το φθινόπωρο

Τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ να προετοιμαστούν για αυξημένα κρούσματα ενόψει του Φθινοπώρου και του Χειμώνα, καλεί η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, σε αποκλειστική συνέντευξη της στους Financial Times. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, μάλιστα, στην ανάγκη για ενίσχυση του ρυθμού εμβολιασμών, λέγοντας ότι ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

Η Στέλλα Κυριακίδου αναφέρθηκε στην προετοιμασία που πρέπει να γίνει στη διάρκεια του καλοκαιριού, σημειώνοντας ότι τα Υπουργεία Υγείας πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες τους όσον αφορά τους εμβολιασμούς, παρά την κατανοητή «κόπωση» των πληθυσμών σχετικά με την πανδημία. Άλλωστε, σημειώνεται ότι οι Βρυξέλλες προειδοποιούν για την κόπωση από τον εμβολιασμό για την Covid-19, και προτρέπουν σε νέα εκστρατεία για εμβολιασμούς.

«Πρέπει να αυξήσουμε τους εμβολιασμούς, πρέπει να διευρύνουμε την κάλυψη των ενισχυτικών εμβολίων και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα συστήματα υγείας είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν μελλοντικά κύματα», δήλωσε στη συνέντευξή της η κ. Κυριακίδου. «Ανησυχώ ότι οι εμβολιασμοί έχουν μείνει στάσιμοι τους τελευταίους μήνες και έχουμε δει ενδεχομένως τον εντοπισμό επαφών και τα διαγνωστικά τεστ να μην γίνονται αρκετά εντατικά», πρόσθεσε.

Τα μέτρα στα οποία προτρέπει η Επίτροπος στη συνέντευξή της, περιλαμβάνουν την ανίχνευση των κρουσμάτων και ιχνηλάτιση των επαφών καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς και τη δημιουργία επαρκών προμηθειών υγειονομικής περίθαλψης αλλά και την προετοιμασία για την επαναφορά των μασκών και της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι ο αδρανής ρυθμός των εκστρατειών εμβολιασμού αποτελεί βασική ανησυχία, δεδομένου του σύντομου κενού που εντοπίζεται πριν από την εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Ιουλίου, οι ευρωπαϊκές υγειονομικές υπηρεσίες συνέστησαν την επέκταση της επιλεξιμότητας για δεύτερες αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων Covid-19 σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Παρά τη προτροπή αυτή, λιγότερο από το 65% των ενηλίκων έχει λάβει την ενισχυτική δόση στην ΕΕ, ενώ σχεδόν το 15% εξακολουθεί να μην έχει λάβει καθόλου εμβόλια.

«Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι μήνες κατά τους οποίους πρέπει να αυξήσουμε την ετοιμότητά μας για ό,τι μπορεί να μας αναμένει αργότερα, όσον αφορά τα εμβόλια, τα θεραπευτικά μέσα και τον ιατρικό εξοπλισμό», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας.

Όπως εξήγησε η κ. Κυριακίδου, ήταν σκόπιμο για τους άνω των 60 ετών και τις ευάλωτες ομάδες να κάνουν άμεσα το επιπλέον αναμνηστικό εμβόλιο για να διασφαλίσουν ότι είναι προστατευμένοι από το κύμα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι θα χρειαστεί να υπάρξουν αναπροσαρμοσμένα εμβόλια για τις τελευταίες παραλλαγές που εμφανίστηκαν στην ΕΕ, η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι τα υφιστάμενα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά έναντι των εκδοχών του ιού που κυκλοφορούν.

Ο υποτονικός ρυθμός των εμβολιασμών θα μπορούσε εν μέρει να αποδοθεί στο ότι οι πολίτες περιμένουν την άφιξη των εμβολίων που έχουν προσαρμοστεί για τις νέες παραλλαγές, τα οποία θα μπορούσαν να λάβουν έγκριση τον Σεπτέμβριο, δήλωσε η Επίτροπος, σημείωσε, όμως, ότι τα άτομα θα έπρεπε να εμβολιαστούν «το συντομότερο δυνατό» με τα τρέχοντα εμβόλια.

Η μείωση στους εμβολιασμούς, πρόσθεσε, οφειλόταν σε διάφορους λόγους, όπως «η αίσθηση ότι η πανδημία ενδεχομένως βρίσκεται σε καθοδική πορεία ή ότι έχει τελειώσει», καθώς και η αίσθηση κόπωσης από τα εμβόλια. Σημείωσε ακόμα ότι η στάση αυτή μπορεί να «προέρχεται επίσης από πολλές συζητήσεις ότι τα υφιστάμενα εμβόλια δεν προστατεύουν, οπότε ας περιμένουμε νέα προσαρμοσμένα που θα κυκλοφορήσουν το φθινόπωρο ή το χειμώνα», όμως τόνισε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top