ΚΟΣΜΟΣ

Ιρλανδία: Ποινική έρευνα για την πώληση ενυπόθηκων δανείων 1,3 δισ. από την 'κακή τράπεζα' ΝΑΜΑ

Ιρλανδία: Ποινική έρευνα για την πώληση ενυπόθηκων δανείων 1,3 δισ. από την 'κακή τράπεζα' ΝΑΜΑ

Τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας για την πώληση ενός τίτλου από την ελεγχόμενη από το κράτος ιρλανδική "κακή τράπεζα", την Εθνική Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας (NAMA), αποφάσισαν οι αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας, μια υπόθεση που έχει απασχολήσει και το κοινοβούλιο της χώρας.

Η έρευνα αφορά την πώληση, το 2014, του συνόλου των ενυπόθηκων δανείων οφειλετών με έδρα τη Βόρεια Ιρλανδία που είχαν περιέλθει στην κατοχή της NAMA, υπό μορφή τίτλου, έναντι τιμήματος 1,3 δισεκατομμυρίων λιρών (2 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στην αμερικανική ιδιωτική επενδυτική εταιρεία Cerberus Capital anagement.

Η NAMA έχει γίνει ένας από τις μεγαλύτερους ομίλους ακινήτων στον κόσμο, αφού κατέβαλε συνολικά 32 δισ. ευρώ για να εξυγιάνει τοπικές τράπεζες που είχαν χορηγήσει ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου με αξία διπλάσια του ποσού αυτού πριν από το κραχ που ανάγκασε την Ιρλανδία να ζητήσει ένα διεθνές πρόγραμμα στήριξης.

"Πιστεύουμε ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για ενδεχόμενη εγκληματική δραστηριότητα (...) ώστε να ξεκινήσουμε έρευνα", ανέφερε σε ανακοίνωση της η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο Μάικ Γουάλας, ανεξάρτητο μέλος του ιρλανδικού κοινοβουλίου, ισχυρίστηκε την περασμένη εβδομάδα ότι 7 εκατομμύρια λίρες μεταφέρθηκαν από ένα δικηγορικό γραφείο στο Μπέλφαστ που εμπλέκεται στη συμφωνία, σε έναν λογαριασμό στους Νήσους Μαν και "φημολογείται ότι προορίζονταν για ένα πολιτικό πρόσωπο ή ένα πολιτικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας".

Στελέχη της NAMA, που θα εμφανιστούν ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής για να μιλήσουν για τη συμφωνία σήμερα Πέμπτη, τόνιζαν πως ζήτησαν και έλαβαν επιβεβαίωση από την εταιρεία Cerberus πως κανένα ποσό δεν πληρώθηκε από αυτήν σε οποιοδήποτε πρόσωπο που να συνδέεται με την NAMA σε σχέση με τη διαδικασία της πώλησης.

Η εταιρεία επενδύσεων διαβεβαίωσε ότι δεν κατέβαλε καμιά παράνομη ή παράτυπη αμοιβή για να κλείσει τη συμφωνία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Επ. Λεμεσού - Προχώρησε με ανάκληση προσωπικού η Πυροσβεστική - Δείτε βίντεο

Δεύτερη τραγωδία στις Φυλακές: Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όμως δεν τα κατάφερε

Ανείπωτη θλίψη – Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο Παναγιώτης «Η μέρα δεν ξημέρωσε πολύ καλά»

Παραιτήθηκε από τους Οικολόγους η Έφη Ξάνθου - «Δεν μετανιώνω για τα 23 χρόνια που αφιέρωσα στο Κίνημα»

Καραγιάννης και Κωστρίκκης στο «Τ»: Να ανησυχούμε από την απόσυρση του AstraZeneca; - Όσα αναφέρουν



ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

Την απόρριψη του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, κλήθηκε να σχολιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφορικά την πρόταση της Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, για τριμερή συνάντηση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top