ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές χωρίς αύριο για ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, κρίσιμο τεστ για Αβέρωφ και Στέφανο

Εκλογές χωρίς αύριο για ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, κρίσιμο τεστ για Αβέρωφ και Στέφανο

Στις προεδρικές εκλογές του 2023 δεν θα αναδειχθεί μόνον ο νέος ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου. Σε πολύ μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα θα έχει ευρύτερο αντίκτυπο στο πολιτικό σκηνικό και πιο συγκεκριμένα θα αγγίξει άμεσα και τις ηγετικές πυραμίδες των κομμάτων, ειδικά των δύο μεγάλων, που αποτελούν και το δίπολο εξουσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις στη μετά Μακάριο εποχή φέρουν τη σφραγίδα του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, τις πλείστες φορές με τη συνεργασία του ΔΗΚΟ. Πόσο υπαρκτό είναι το σενάριο να σπάσει αυτή η παράδοση; Ποια θα είναι η επόμενη μέρα στα δύο μεγάλα κόμματα; Tα ερωτήματα αυτά μαζί με πολλά άλλα, αποτελούν αντικείμενο προβληματισμού στον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, από στελέχη που αναγνωρίζουν ότι αυτές οι εκλογές είναι κάτι περισσότερο από καθοριστικές για τη συνέχεια.

Διαδοχολογία στην Πινδάρου

Στον ΔΗΣΥ το στοίχημα είναι πρωτοφανές και το κυβερνών κόμμα διεκδικεί ένα δύσκολο ρεκόρ ώστε να γίνει το πρώτο κόμμα που κερδίζει προεδρικές εκλογές για τρίτη συνεχόμενη πενταετία. Εάν το επιτύχει τότε θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό για τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια. Σε μια τέτοια περίπτωση ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα μετακομίσει στο Προεδρικό και θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες διαδοχής του στην Πινδάρου. Τα ονόματα που κυκλοφορούν είναι ήδη πολλά: Χάρης Γεωργιάδης, Νίκος Τορναρίτης, Κωνσταντίνος Πετρίδης, Δημήτρης Δημητρίου, Ευθύμιος Δίπλαρος, Γιάννης Καρούσος, Ιωνάς Νικολάου, Νίκος Νουρής και κατά ορισμένους και η Αννίτα Δημητρίου, προβάλλουν ως οι δυνητικοί ενδιαφερόμενοι για το κορυφαίο κομματικό αξίωμα.

Το σενάριο διαδοχής του Αβέρωφ Νεοφύτου υφίσταται ασφαλώς και στο ενδεχόμενο ήττας στις προεδρικές εκλογές. Σε μια τέτοια περίπτωση οι διαδικασίες θα τρέξουν κάτω από διαφορετικές συνθήκες, οι οποίες θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, τα ποσοστά που θα εξασφαλίσει ο υποψήφιος, το αποτέλεσμα πρώτου και δεύτερου γύρου και κυρίως, ποιος θα είναι ο διάδοχος του Νίκου Αναστασιάδη.

Για λόγους που είναι προφανείς, στον ΔΗΣΥ αντιλαμβάνονται ότι η κούρσα του 2023 είναι καθοριστική για την επόμενη μέρα στην παράταξη, η οποία είτε θα βγεί νικήτρια είτε εξαιρετικά λαβωμένη. Μεταξύ ζεστού και κρύου, δηλαδή, η ηγετική ομάδα της Πινδάρου χαράζει τη στρατηγική της με μοναδικό στόχο την νίκη. Οι συνθήκες είναι δύσκολες και η πρόκληση εξαιρετικά μεγάλη. Στον ΔΗΣΥ επενδύουν τα μέγιστα στην οργανωτική κινητοποίηση με ζητούμενο τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση, που θα φέρει το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο. Το γεγονός όμως ότι σε μεγάλο βαθμό ο ΔΗΣΥ θα βρεθεί σε τροχιά διαδοχής, είτε με νίκη είτε με ήττα, τροφοδοτεί τις φιλοδοξίες των δελφίνων και εν μέρει αποπροσανατολίζει αρκετούς από τον κυρίαρχο στόχο που δεν είναι άλλος από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.

ΑΚΕΛ μπροστά σε δίλημμα

Στο ΑΚΕΛ έχουν συνηθίσει να δίδουν τέτοιου είδους μάχες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουν. Στις τελευταίες τρείς προεδρικές εκλογές η Εζεκία Παπαϊωάννου κέρδισε το στοίχημα και πέρασε τον υποψήφιό του στον δεύτερο γύρο. Το 2008 με τον Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος μάλιστα κέρδισε τις εκλογές και στις προεδρικές του 2013 και 2018 με υποψήφιο τον Σταύρο Μαλά, ο οποίος αναμετρήθηκε με τον Νίκο Αναστασιάδη και έχασε. Και στις τρεις περιπτώσεις ζητούμενο για το ΑΚΕΛ ήταν να μην βρεθεί στο εφιαλτικό σενάριο αποκλεισμού από τον δεύτερο γύρο. Στην Εζεκία Παπαϊωάννου επενδύουν στην καλή οργανωτική δομή αλλά την ίδια ώρα αντιλαμβάνονται ότι οι συνθήκες της επικείμενης εκλογικής μάχης διαφέρουν πολύ από τις τελευταίες τρεις προεδρικές αναμετρήσεις. Η κάλπη του 2023 είναι η πρώτη για τον νέο ηγέτη του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, ο οποίος από την αρχή της διαδικασίας αναζήτησης υποψηφίου είχε ξεκαθαρίσει ότι στόχος δεν είναι το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο αλλά η νίκη. Ο μάξιμουμ αυτός στόχος ασφαλώς αυξάνει το βαθμό δυσκολίας για το ΑΚΕΛ, το οποίο διεκδικεί την προεδρία με ένα υποψήφιο, ο οποίος θα πρέπει αφενός να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του κόμματος και αφετέρου, να είναι ελκυστικός για ψηφοφόρους από άλλους κομματικούς και ιδεολογικούς χώρους. Το στοίχημα είναι εξαιρετικά δύσκολο και θα γίνει δυσκολότερο εάν ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δεν στηριχθεί και από άλλο κόμμα πέραν του ΑΚΕΛ. Για το κόμμα της Αριστεράς το σενάριο αποκλεισμού του Ανδρέα Μαυρογιάννη από τον δεύτερο γύρο είναι εφιαλτικό, γιατί θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα στους Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη, τους οποίους έχει αποκλείσει με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Σε μια τέτοια περίπτωση η ηγεσία του ΑΚΕΛ και προσωπικώς ο Στέφανος Στεφάνου θα βρεθούν κυριολεκτικά στη μέγγενη. Σε περίπτωση εκλογικής επιτυχίας του Ανδρέα Μαυρογιάννη το ΑΚΕΛ θα είναι ασφαλώς ο μεγάλος νικητής και ο Στέφανος Στεφάνου βγαίνει εξαιρετικά ενισχυμένος από την κρίσιμη αναμέτρηση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Στήθηκε Κέντρο Κρίσεως για την πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Στο σημείο η Υπ. Γεωργίας -Δείτε βίντεο

Στήθηκε Κέντρο Κρίσεως για την πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Στο σημείο η Υπ. Γεωργίας -Δείτε βίντεο

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 και ώρα 09:50 στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top