ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρέξτε για ΕΕΕ μετά την 1η Αυγούστου – Δείτε εάν δικαιούστε με την επέκταση κριτηρίων

Τρέξτε για ΕΕΕ μετά την 1η Αυγούστου –  Δείτε εάν δικαιούστε με την επέκταση κριτηρίων

Η επέκταση των κριτηρίων για παραχώρηση του ΕΕΕ ψηφίστηκε σε νόμο από την Ολομέλεια της Βουλής και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Αυγούστου 2015.

Η Ολομέλεια καταψήφισε πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για παραχώρηση του γενικού δικαιώματος σε χαμηλοσυνταξιούχους να υποβάλουν αίτηση, ωστόσο υπερψήφισε τροπολογία των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ, που παραχωρεί το δικαίωμα υποβολής αίτησης σε χαμηλοσυνταξιούχους που δεν υπέβαλαν έγκαιρα αίτηση λόγω ανυπέρβλητου κωλύματος να υποβάλουν αίτηση.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου και την ψηφοφορία παρέστη η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμλιανίδου.

ΑΚΕΛ: TO EEE ΕΚΑΝΕ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΥΣ

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ διαφώνησε στη νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία του νόμου για το ΕΕΕ, και όπως διαφάνηκε δεν έδωσε λύσεις, αλλά οδήγησε πολλούς φτωχούς να γίνουν φτωχότεροι.

Οι ελπίδες που δημιουργήθηκαν εξανεμίστηκαν, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν οικονομική στήριξη από το κράτος μειώθηκε κατά 12.000 άτομα και ότι θα μειωθούν ακόμα περισσότερο μετά την αξιολόγηση της αναπηρίας.

Πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ θα στηρίξει το νομοσχέδιο γιατί επιλύει κάποια προβλήματα και ανέφερε στην Ολομέλεια ότι το Υπουργείο Εργασίας ζήτησε όπως οι τροποποιήσεις στα κριτήρια τεθούν σε εφαρμογή από την 1 Αυγούστου 2015, ώστε το Υπουργείο Εργασίας να προλάβει να αναθεωρήσει το σύστημα εξέτασης των αιτήσεων.

ΔΗΚΟ: TO EEE ΕΠΕΦΕΡΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης  είπε πως το ΕΕΕ επέφερε επανάσταση στην πολιτική παραχώρησης επιδομάτων. Ανέφερε ότι στους χαμηλοσυνταξιούχους δόθηκε δύο φορές το δικαίωμα για υποβολή αίτησης και θα δοθεί άλλη μια ευκαιρία σε αυτούς που συνάντησαν ανυπέρβλητα εμπόδια ώστε να υποβάλουν έγκαιρα την αίτηση τους.

ΕΔΕΚ: XΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Η Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα ανέφερε πως  υπάρχουν και άλλες τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν και το Σεπτέμβρη θα συνεχιστεί η συζήτηση. Πρόσθεσε ότι οι πιέσεις που άσκησε η Βουλή έχουν αποδώσει καρπούς.

Είπε πως το Υπουργείο Εργασίας κινήθηκε προς τη σωστή κατεύθυνση και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα άτομα με αναπηρία.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ:  Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΙΕΥΡΥΝΘΕΙ ΤΟ ΔΙΧΤΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο προέκυψε επειδή ότι η Υπουργός θέλει να διευρυνθεί το δίχτυ προστασίας των ευάλωτων ομάδων.Σχολιάζοντας τους νόμους που ψηφίστηκαν για φορολογικές ελαφρύνσεις, είπε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί ότι η καλύτερη επένδυση είναι στον κυπριακό λαό και δήλωσε ότι η Υπουργός θέλει το Υπουργείο Οικονομικών να παραχωρήσει κίνητρα από τα οποία θα κερδίσουν οι ξένοι επενδυτές, οι λογιστές και οι δικηγόροι.

ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΟΥΛΙΑΣ: TO YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΕΙΝΕ ΜΟΝΟ ΤΟΥ

Ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι το Υπουργείο Εργασίας έμεινε μόνο του για να εφαρμόσει τη νομοθεσία για το ΕΕΕ και ανέφερε πως πρέπει να ενισχυθεί.

ΤΑ ΝΕΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΕΕ – ΣΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟ 1η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Με το νέο νόμο ρυθμίζεται η υποβολή αίτησης από ενήλικα πρόσωπα που ήταν υπό τη φροντίδα της Διευθύντριας Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, έτσι ώστε να μην είναι απαραίτητο να είναι φοιτητές, αλλά η Διευθύντρια να καθορίζει ποιες περιπτώσεις χρειάζονται στήριξη στη βάση στοιχείων.

Καθορίζεται στο Νόμο νέα κατηγορία προσώπων που μπορεί να υποβάλει αίτηση και να καταστεί δικαιούχος, νοουμένου ότι αντιμετωπίζει ιδιαίτερες προσωπικές συνθήκες, εφόσον αυτές επιβεβαιωθούν από αρμόδιο λειτουργό και υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι υπόλοιπες προϋποθέσεις της Νομοθεσίας.

Ρυθμίζεται η διαδικασία υποβολής αίτησης σε περιπτώσεις προσώπων τα οποία αδυνατούν να υποβάλουν προσωπικά αίτηση λόγω της πνευματικής ή ψυχολογικής ή σωματικής του κατάστασης ή για άλλους παρόμοιους λόγους, έτσι ώστε η αίτηση να μπορεί να υποβάλλεται από εκπρόσωπο του χωρίς να χρειάζεται Διάταγμα Δικαστηρίου που να κηρύσσει το εν λόγω πρόσωπο ως ανίκανο προς δικαιοπραξία.

Ρυθμίζεται επίσης όπως όσοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση και πληρούν τις νέες πρόνοιες και ρυθμίσεις της νομοθεσίας και η αίτηση είτε έχει απορριφθεί είτε δεν έχει εξεταστεί ακόμα η αίτηση τους, να μην χρειάζεται να υποβάλουν νέα αίτηση αλλά μέσω ένστασης να επανεξετάζεται η περίπτωση τους.

Σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα η σύνταξη του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων λαμβάνεται υπόψη ως εισόδημα από το μήνα που πραγματικά πληρώνεται και όχι από πιο πριν ενώ δεν λαμβάνεται υπόψη το μηνιαίο τιμητικό επίδομα που παραχωρείται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε ανθρώπους του Πολιτισμού και της Τέχνης.

Με τα νέα κριτήρια για την ακίνητη ιδιοκτησία και τις καταθέσεις εξαιρείται από τον υπολογισμό ακίνητης ιδιοκτησίας, ιδιοκτησία επιπρόσθετης αξίας €100.000 όταν ολόκληρη ή το μεγαλύτερο μέρος αυτής είναι μη αξιοποιήσιμη λόγω επιβάρυνσης ή επικαρπίας (υποθήκη – memo).

Ρυθμίζεται το μέγεθος κατοικίας που δεν λαμβάνεται υπόψη για σκοπούς υπολογισμού της αξίας της ακίνητης ιδιοκτησίας, στα 300 τετραγωνικά μέτρα για όλες τις περιπτώσεις. Καταργείται δηλαδή η πρόνοια για τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν επιπρόσθετα χρηματοοικονομικά στοιχεία μέχρι και €20.000, τα οποία όμως είναι: α) είτε δεσμευμένα προς εξασφάλιση δανείου και έγινε (πριν τις 11/7/2014), β) είτε απ’ ονόματι ανήλικων τέκνων (πριν τις 11/7/2014), γ) είτε αφορούν δάνεια σπουδών και υποτροφίες, δ) είτε είναι αναγκαία σε άτομο με αναπηρία λόγω της αναπηρίας του, ε) είτε λόγω του ότι είναι επ΄ ονόματι ανήλικων τέκνων, συνέπεια κληροδοτήματος ή λόγω εγκεκριμένων εράνων ή άλλων ιδιαίτερων λόγων, στ) είτε είναι σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό με τον υπερήλικα / συνταξιούχο γονέα και έγινε (πριν τις 11/7/2014) και τα χρήματα είναι του γονέα, τότε δεν λαμβάνονται υπόψη.

Με το νόμο παρέχεται στον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας η δυνατότητα να λαμβάνει υπόψη  αποξενώσεις περιουσιακών στοιχείων μέχρι και ένα χρόνο πριν την εφαρμογή της νομοθεσίας. Με αυτό τον τρόπο, πρόσωπα που αποξένωσαν μεγάλα ποσά μόλις εφαρμόστηκε η νομοθεσία και θα μπορούσαν να γίνουν δικαιούχοι εάν υπέβαλαν αίτηση 12 μήνες μετά την αποξένωση αυτή, θα μπορούν να ελέγχονται ως προς την αποξένωση αυτή.

Με το νέο νόμο αυξάνεται κατά 20% το επίδομα ενοικίου για όσα άτομα με αναπηρία έχουν σύμβαση ενοικίασης με πιο ψηλό ενοίκιο από το μέγιστο που προβλέπεται στη νομοθεσία, για το λόγο ότι τα πρόσωπα αυτά χρειάζονται μεγαλύτερους οικιστικούς χώρους λόγω της αναπηρίας τους, ή κατά 50% για ανάπηρα άτομα που διακινούνται με αναπηρικό τροχοκάθισμα ή και με αυξημένες ανάγκες φροντίδας.

Η προθεσμία για υποβολή ένστασης αυξάνεται από 30 σε 60 ημέρες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Επιμένει ο Βαβούσκος για εσφαλμένη διαδικασία – Ποια επιλογή τους απομένει

Τροχαίο στο Παραλίμνι: Σοκάρουν οι φωτογραφίες από το όχημα που οδηγούσε ο 53χρονος τραυματίας

Έφη Ξάνθου: Το παρασκήνιο της παραίτησης και... η διαρροή - Το κόμμα που συμπαθεί και «το μόνο σίγουρο»

ΣΥΟΠ: Τι αλλάζει στη διάρκεια υπηρεσίας και τις μισθολογικές κλίμακες - Τα νέα επιδόματα στην ΕΦ

Σε λειτουργία ακόμα δύο σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Λευκωσία - Δείτε φωτογραφίες

Eurovision 2024: «Μας την είπαν» οι Σουηδοί – Η αναφορά στην Κύπρο σε τραγούδι – Βίντεο



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Αποδέχτηκε τον στραγγαλισμό ως αιτία θανάτου η ανακρίτρια

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Αποδέχτηκε τον στραγγαλισμό ως αιτία θανάτου η ανακρίτρια

Αυλαία πέφτει, 19 χρόνια μετά, για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου, στην τρίτη θανατική ανάκριση για τα αίτια του θανάτου του, ο οποίος είχε εντοπιστεί νεκρός στις 29 Σεπτεμβρίου του 2005 κάτω από τη γέφυρα της Άλασσας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top