ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kλείνει και το Χρηματιστήριο Αθηνών

Kλείνει και το Χρηματιστήριο Αθηνών

Κλειστό θα παραμείνει και το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) μέχρι και την επόμενη Δευτέρα, όπως δηλώνει στο ΚΥΠΕ επενδυτικός σύμβουλος, σημειώνοντας ότι όσο είναι κλειστές οι τράπεζες δεν μπορούν να γίνουν εκκαθαρίσεις συναλλαγών και στην ουσία το ΧΑ δεν δύναται να λειτουργήσει.

Έτσι, παρατείνεται μέχρι και τη Δευτέρα 13 Ιουλίου η ισχύς της υπουργικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της 29ης Ιουνίου, περί ««τραπεζικής αργίας βραχείας διάρκειας», και βάσει αυτής θα παραμείνει κλειστή η οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών καθώς και η ηλεκτρονική δευτερογενής αγορά τίτλων, κατόπιν σχετικής απόφασης της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

«Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και υπό αυτήν την έννοια είναι κατανοητό το κλείσιμο και το χρηματιστηρίου», δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο χρηματιστηριακός αναλυτής της Beta Χρηματιστηριακής Τάκης Ζαμάνης.

Όμως – συνεχίζει – “είναι μία δυσάρεστη εξέλιξη αφού, εκτός άλλων πολλών παραγόντων, η αναστολή της λειτουργίας ενός χρηματιστηρίου σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι που έχουν ομόλογα και μετοχές που θα ήθελαν να ρευστοποιήσουν, είναι και αυτοί εγκλωβισμένοι, όπως οι καταθέτες των τραπεζών. Το Χρηματιστήριο αποτυπώνει ό,τι κυκλοφορεί στην αγορά, αλλά και ό,τι συμβαίνει σε πολιτικό επίπεδο που μπορεί να επηρεάζει την αγορά. Αυτές τις μέρες, αυτή η αποτύπωση δεν υπάρχει, και η συνέχιση της κατάστασης επιβαρύνει την γενική εικόνα λειτουργίας μιας χώρας».

Εξάλλου, όπως αναφέρεται σε έκθεση της Stoxx Limited, εταιρείας στη Ζυρίχη που διαχειρίζεται συγκεκριμένους παγκόσμιους δείκτες, μία πρώτη εκτίμηση για την ενδεχόμενη διαγραφή μετοχών εταιρειών που συμμετέχουν σε αυτήν, όπως είναι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ, θα διενεργηθεί έπειτα από 10 συνεχόμενες ημέρες μη λειτουργίας του Χρηματιστηρίου.

Δεδομένου ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας ανέστειλε τη λειτουργία του, λόγων των περιοριστικών μέτρων στις τράπεζες, στις 29 Ιουνίου, η 10η ημέρα θα είναι η αυριανή, 10η του Ιουλίου.

«Εάν δεν υπάρξει επίσημη ενημέρωση για την επαναλειτουργία της αγοράς την 10η μέρα, θα ανακοινωθεί εντός 2 εργάσιμων ημερών η διαγραφή των μετοχών των συμβαλλομένων εταιρειών. Δεν θα ανακοινωθεί διαγραφή των μετοχών την 10η Ιουλίου, εφόσον υπάρχει πρόβλεψη να επαναλειτουργήσει η χρηματιστηριακή αγορά εντός των επόμενων 20 ημερών», αναφέρει σχετική έκθεση της Stoxx  για το Χρηματιστήριο Αθηνών, που περιήλθε σε γνώση του ΚΥΠΕ.

Εάν συμβεί να διαγραφούν οι μετοχές των ελληνικών εταιρειών από την Stoxx 600, αναφέρει ο χρηματιστηριακός αναλυτής κ. Ζαμάνης, «αυτό για τις αγορές σημαίνει ότι αποτυπώνεται η έλλειψη εμπιστοσύνης των εταιρειών αυτών, πέφτει η αξιοπιστία τους, και φυσικά μια τέτοια αποβολή σηματοδοτεί πωλήσεις από όλους όσοι παρακολουθούν τους συγκεκριμένους δείκτες».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top