ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνεται και αναβαθμίζεται ο ρόλος της ΕΕ στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού διαμηνύει ο ΠτΔ

Εντείνεται και αναβαθμίζεται ο ρόλος της ΕΕ στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού διαμηνύει ο ΠτΔ

Εντείνεται και αναβαθμίζεται ο ρόλος που μπορεί η ΕΕ να διαδραματίσει στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας ομόσπονδης λύσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί, δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος μιλούσε σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από το αεροδρόμιο Λευκωσίας, όπου παρακάθισε σε συνομιλίες με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακκιντζί στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η διασύνδεση μεταξύ μιας ευρωπαϊκής λύσης και της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «γιατί να σας εκπλήσσει; Αυτό, το οποίο επιδιώκεται είναι η διασφάλιση, μέσα από τους κανόνες της ΕΕ, αυτού που έχει συμφωνηθεί: της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και της πολιτικής ισότητας.

Συνεπώς, σημείωσε σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, δεν υπάρχει κάτι που αποκλείει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Αντίθετα, όπως έχει επισημανθεί, εντείνεται και αναβαθμίζεται ο ρόλος που μπορεί η ΕΕ να διαδραματίσει στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας ομόσπονδης λύσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί.

Παραδείγματος χάρη, είπε, “πολιτική ισότητα είναι κάτι που υπάρχει σε όλα τα ομοσπονδιακά καθεστώτα. Από εκεί και πέρα υπάρχει η δικοινοτικότητα, και, χωρίς να αφαιρούμε δικαιώματα από τους πολίτες, προσπαθούμε να δούμε πώς είναι δυνατόν - διασφαλίζοντας τις τέσσερις ελευθερίες (ελεύθερη εγκατάσταση, ελεύθερη διακίνηση και ούτω καθεξής), ή και ρυθμίζοντας τα περιουσιακά θέματα - να μην επηρεάζεται όχι μόνο η τουρκοκυπριακή, αλλά και η ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία από ‘μόλυνση’ ενδεχομένως ή αλλοίωση, αν θέλετε, της πληθυσμιακής αναλογίας ώστε να ανατραπούν οι πλειοψηφίες που θα πρέπει να υπάρχουν στην κοινοτική βάση.”

Συνεπώς, πρόσθεσε, “υπάρχουν οι τρόποι και οι μέθοδοι, χωρίς να υπάρχουν μόνιμες παρεκκλίσεις, για να διασφαλιστεί αυτό το φαινόμενο».

Σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος μετά και τη σημερινή συνάντηση του με τον κ. Ακκιντζί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «χωρίς να ολοκληρωθεί η συζήτηση εφ’ όλης της ύλης δεν μπορεί κανείς να είναι απόλυτα αισιόδοξος. Όμως, οφείλω να πω πως είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι και τα προβλήματα που αναφύονται θα ξεπεραστούν, έτσι ώστε να φτάσουμε το συντομότερο δυνατόν σε μια λύση που να διασφαλίζει τη διάρκεια, τη λειτουργικότητα, τη βιωσιμότητα και, ιδιαίτερα, ένα ευρωπαϊκό κράτος».

Ερωτηθείς αν συζητήθηκαν οποιαδήποτε άλλα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης κατά τη σημερινή συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά.

Εξάλλου, κληθείς να αναφερθεί στο θέμα της ενοποίησης της κινητής τηλεφωνίας είπε ότι «είναι θέματα που συζητούν τα εμπορικά επιμελητήρια με τεχνοκράτες. Αυτό δεν έχει συζητηθεί σήμερα, αφήνουμε τους τεχνοκράτες να συμβάλουν στη δυνατότητα επίλυσης αυτού του φαινομένου, χωρίς να επηρεάζονται ποσώς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Επέβαινε σε μοτοσικλέτα ο στόχος της απόπειρας φόνου - Δείτε φωτογραφία από το σημείο

Επέβαινε σε μοτοσικλέτα ο στόχος της απόπειρας φόνου - Δείτε φωτογραφία από το σημείο

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές το μεσημέρι της Τρίτης (23/04) στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top