ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη η τιμή του ψωμιού - Μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκε κατά 19% - Το κόστος ενέργειας κλείνει αρτοποιεία

Στα ύψη η τιμή του ψωμιού - Μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκε κατά 19% - Το κόστος ενέργειας κλείνει αρτοποιεία

Η ακρίβεια δεν είναι κυπριακό φαινόμενο αλλά ευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Στην Ευρώπη, οι τιμές τόσο του ψωμιού όσο και των λαχανικών, του κρέατος και ευρύτερα των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (EuroStat), οι τιμές για τα μαγειρικά λάδια έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα απότομα, ενώ βασικά τρόφιμα όπως το ψωμί καίνε την τσέπη του καταναλωτή.

Αιτία, σύμφωνα με την EuroStat, είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έχει διαταράξει σημαντικά τις παγκόσμιες αγορές αφού η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν σημαντικοί εξαγωγείς σιτηρών, σιταριού, καλαμποκιού, ελαιούχων σπόρων (κυρίως για ηλιέλαιο) και λιπασμάτων.

Με βάση τα στοιχεία από τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από τη Eurostat, τον Αύγουστο του 2022, η τιμή του ψωμιού στην ΕΕ ήταν κατά μέσο όρο 18% υψηλότερη από τον Αύγουστο του 2021. Πρόκειται για τεράστια αύξηση σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021, όταν η τιμή του ψωμιού ήταν κατά μέσο όρο 3% υψηλότερη από τον Αύγουστο του 2020. Μηνιαία στοιχεία παρουσιάζουν επίσης σημαντική αύξηση στον πληθωρισμό, από 3% σε 10%.

Μάλιστα, ορισμένες χώρες επηρεάστηκαν πολύ περισσότερο από άλλες. Ο υψηλότερος μέσος ρυθμός μεταβολής στις τιμές του ψωμιού καταγράφηκε στην Ουγγαρία (+66% τον Αύγουστο του 2022), ακολουθούμενη από τη Λιθουανία (+33%), την Εσθονία και τη Σλοβακία ( +32%).

Από την άλλη, ο χαμηλότερος μέσος ρυθμός μεταβολής των τιμών του ψωμιού καταγράφηκε στη Γαλλία (+8% τον Αύγουστο του 2022), την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο (+10%). Στην Κύπρο ο ρυθμός μεταβολής ανήλθε στο +19%.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αρτοποιών Λάκης Σαββίδης μιλώντας στην εκπομπή «Alpha Καλημέρα» σημείωσε ότι δεν γίνεται λόγος για περαιτέρω αύξηση στο ψωμί. «Τα στατιστικά της EuroStat μιλάνε για ρυθμό αύξησης των τιμών κατά τους τελευταίους 12 μήνες, και για την Κύπρο ήταν στο 19%. Δείχνει πληθωρισμό», σημείωσε.

Σχολιάζοντας την τιμή του ψωμιού στη Γερμανία που φτάνει μέχρι και τα 10 ευρώ, ο κ. Σαββίδης σημείωσε ότι σημαντικός παράγοντας στην τιμή των προϊόντων είναι η ενέργεια. «Το κόστος της ενέργειας είναι εφιαλτικό. Για παράδειγμα, μια εταιρεία η οποία πλήρωνε το 2021 ρεύμα 50 χιλ. το ρευμα τώρα θα πληρώνει 130 χιλ. ευρώ. Πολλοί θα κλείσουν εκτός και αν αυξήσουν τις τιμές τους. Η αύξηση όμως των τιμών ελλοχεύει τον κίνδυνο να χάσεις και αγοραστές»..

Ερωτηθείς εάν κινδυνεύουν να κλείσουν επιχειρήσεις, ο κ. Σαββίδης απάντησε πως «μέχρι το τέλος του χρόνου ενεργοβόρες εταιρείες βλέπω ότι θα κλείσουν. Οι φούρνοι μας δουλεύουν με γκάζι. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Έχουμε και ψυγεία που πρέπει να δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο, είναι και οι κλιματισμοί που πρέπει να διατηρούμε συγκεκριμένες θερμοκρασίες τα προϊόντα…».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top