ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παράπονα στη Βουλή από πολίτες για πρόβλημα σε σχέση με την απόδειξη της προσφυγικής τους ταυτότητας

Παράπονα στη Βουλή από πολίτες για πρόβλημα σε σχέση με την απόδειξη της προσφυγικής τους ταυτότητας

Παράπονα πολιτών, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην απόδειξη της προσφυγικής τους ταυτότητας, βρέθηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων την Τρίτη, τα μέλη της οποία εξέφρασε την πρόσθεση να τροποποιήσουν τη νομοθεσία, ώστε να αρθεί η αδικία εις βάρος της συγκεκριμένης κατηγορίας προσφύγων.

Ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων προσήλθαν επηρεαζόμενοι πολίτες και κατέθεσαν μαρτυρίες, ενώ όπως λέχθηκε κατά τη συνεδρία οι αιτήσεις για έκδοση προσφυγικής ταυτότητας από ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων έχει απορριφθεί, αφού στα κριτήρια ζητείται από τους αιτητές να προσκομίσουν λογαριασμούς κοινής ωφελείας, που ίσχυαν πριν το 1974, όταν κατοικούσαν στις κατεχόμενες περιοχές

Ο Πρόεδρος Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, έκανε λόγο για «απαράδεκτο» γεγονός, το οποίο «αγγίζει τα όρια της ανοησίας», λέγοντας ότι «δεν μπορείς να ζητάς από κάποιο πρόσφυγα όταν έφευγε το ‘74 από το σπίτι του να έτρεχε να ψάξει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, για να τον φέρει μαζί του στις ελεύθερες περιοχές και να τον βρουν τα παιδιά του, όταν θα έκαναν αίτηση για έκδοση προσφυγικής ταυτότητας».

Τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής εκφράζουν την εκτίμηση ότι η νομοθεσία χρήζει άμεσης τροποποίησης, αφού αποκλείει πολλούς δικαιούχους.

Σύμφωνα με τον Νίκο Κέττηρο «υπάρχει τρόπος να αποκατασταθούν αυτές οι αδικίες με τροποποίηση της νομοθεσίας», για να σημειώσει πως τα μέλη της Επιτροπής έχουν ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής να τους κοινοποιήσουν τη σχετική νομοθεσία, που αφορά στα κριτήρια, ώστε να προβληματιστούν και τις επόμενες εβδομάδες να δουν τι πρέπει να αλλάξει, ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Διερωτήθηκε πως μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να μην θεωρεί πρόσφυγες τους συγκεκριμένους ανθρώπους, για να σημειώσει ότι αυτή τη στιγμή οι επηρεαζόμενες αιτήσεις, σύμφωνα με το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού, είναι 43.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Κέττήρος εφόσον προκύψει αλλαγή της νομοθεσίας ή των κριτηρίων θα πολλαπλασιαστούν οι αιτήσεις.

Εξάλλου, η Διευθύντρια Υπηρεσίας Μέριμνας, Μαρία Αδαμίδου, ανέφερε στη συνεδρία ότι σήμερα υπάρχουν 43 αιτήσεις, εξηγώντας ότι για τις 23 ζητήθηκαν επιπρόσθετα στοιχεία, ενώ για τις 20 συνεχίζεται η διερεύνηση.

Για τα δεδομένα της δικής τους περίπτωσης μίλησαν στην αρμόδια Επιτροπή η Άννα Λούμπα από την Κλεπίνη και η Ανδριανή Ζώμενη από το Ριζοκάρπασο, οι οποίες είναι δύο εκ των πολλών προσφύγων, που δεν δικαιούνται προσφυγική ταυτότητα.

Όπως είπε η Άννα Λούμπα διέμενε το 1974 σε αστυνομική κατοικία στην Λευκωσία, αφού ο άντρας της είναι Αστυνομικός. Ωστόσο, διέθετε τρία σπίτια στα κατεχόμενα και διακόσιες σκάλες γης, ενώ ο αδελφός της είναι αγνοούμενος και οι γονείς της ήταν εγκλωβισμένοι.

Η Ανδριανή Ζώμενη από το Ριζοκάρπασο ανέφερε ότι το 1971 οι γονείς της μετέβησαν στο εξωτερικό, για να εργαστούν. Ωστόσο, η ίδια έμεινε στην Κύπρο με τους παππούδες.

Σήμερα, όπως δήλωσε, δεν δικαιούται προσφυγική ταυτότητα, ενώ διαθέτει περιουσία στα κατεχόμενα.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, ανέφερε ότι η διαδικασία που ακολουθείται δεν έχει διαχρονικά επικαιροποιηθεί, ενώ σημείωσε πως η εξέταση των κριτήριων γίνεται «πολύ στεγνά», χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης.

Οι εκτοπισμένοι, είπε, «νιώθουν πολύ έντονα για την καταγωγή τους και η αναγνώριση τους ως εκτοπισμένων είναι βαρύνουσας σημασίας. Πρόκειται για μια ηθική αναγνώριση και είναι το μέσο, για την αξιοποίηση των σχεδίων, για οικονομική στήριξη που παρέχονται από την κυβέρνηση».

Η κ. Σούπερμαν είπε ότι από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι η νομοθεσία χρήζει άμεσης τροποποίησης, προσθέτοντας πως «Κοινοβουλευτική και Εκτελεστική Εξουσία πρέπει να εργαστούν για τις ανάλογες τροποποιήσεις, ώστε να αρθεί αυτή η αδικία».

Έκανε λόγο για «παραδοξότητα», αφού όπως είπε πως τα άτομα που είχαν περιουσία στα κατεχόμενα αποκλείονται, ενώ είχαν καταγωγή και ενώ οι γονείς τους ζούσαν εκεί, ενώ τα παιδιά των προσφύγων που γεννήθηκαν πολλά χρόνια αργότερα και δεν έχουν συνδεσιμότητα με τα κατεχόμενα -και ενδεχομένως τη μόνιμη τους κατοικία εκεί- θεωρούνται άμεσα πρόσφυγες.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας συζητήθηκε η πρόταση νόμου που αφορά στην υποχρέωση της Υπηρεσίας Μέριμνας να εξετάζει τις αιτήσεις που τίθενται ενώπιον της εντός έξι μηνών, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής να αναφέρει πως «είναι μια αλλαγή που πρέπει να γίνει και θα βοηθήσει τα νέα ζευγάρια, αλλά και την ίδια την Υπηρεσία και το Κράτος».

Σε σχέση με την πρόταση νόμου, για τις κατοικίες στους συνοικισμούς αυτοστέγασης, οι οποίοι έχουν ανεγερθεί πάνω σε τουρκοκυπριακή γη και οι πρώτοι δικαιούχοι απεβίωσαν πριν από το 2006 και πριν τη ψήφιση της νομοθεσίας για την κληρονομική διαδοχή, ο κ. Κέττηρος είπε ότι τα μέλη τα Επιτροπής Προσφύγων θα προχωρήσουν στην κατ’ άρθρο συζήτηση, ώστε να η πρόταση να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση, πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τα Χριστούγεννα. 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top