ΕΛΛΑΔΑ

Κιβωτός του Κόσμου: Σαρωτικοί έλεγχοι των αρχών στις χορηγίες και τις δωρέες

Κιβωτός του Κόσμου: Σαρωτικοί έλεγχοι των αρχών στις χορηγίες και τις δωρέες

Σαρωτικοί έλεγχοι γίνονται από την οικονομική αστυνομία στα ταμεία και τους τραπεζικούς λογαριασμούς της «Κιβωτού του Κόσμου», προκειμένου ν' αποδειχτεί το γρηγορότερο η νόμιμη -ή όχι- διαδρομή που ακολουθήθηκε από τον πατέρα Αντώνιο και τους διαχειριστές της, στα εκατομμύρια των δωρεών, που έχουν καταβληθεί όλα αυτά τα χρόνια από ισχυρούς επιχειρηματίες και εφοπλιστές, εκπροσώπους της showbiz και πλήθος κόσμου, που βοηθούσε το «άγιο» έργο της ΜΚΟ.

Η διαδικασία θεωρείται σίγουρο πως θα κρατήσει αρκετές εβδομάδες, ίσως και μήνες, καθώς στόχος είναι να ελεγχθούν σε βάθος χρόνου τα οικονομικά στοιχεία της «Κιβωτού», η οποία από το πρώτο κιόλας έτος ιδρύσεως της, το 1998, μέχρι σήμερα, δεν στηριζόταν τόσο στην κρατική επιχορήγηση, αλλά αποκλειστικά και μόνο στην προσφορά και την αγάπη του κόσμου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εμπνευστή και ιδρυτή -εδώ και 24 χρόνια- της «Κιβωτού του Κόσμου», πατέρα Αντώνιου, ο απλός κόσμος και οι ισχυρές φιλίες που δημιούργησε μέσα από την πολυετή φιλανθρωπική του δράση, κατάφεραν να κάνουν το μεγαλύτερο όνειρο της ζωής του πραγματικότητα, κάτι που μεταφράζεται στο σήμερα σε εκατομμύρια ευρώ, που διαθέτει η ΜΚΟ και διαχειριζόταν εκείνος ανάλογα με τους στόχους και τους σκοπούς της.

Το σίγουρο είναι πως με το πέρασμα του χρόνου ο πατέρας Αντώνιος είχε βρει επικοινωνιακά τον μηχανισμό εκείνο, ώστε σε όποιο πρόβλημα ή ανάγκη δημιουργούνταν σε μια από τις εννέα δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» και του προγράμματος «Στέγη για την μητέρα και το παιδί» να ανταποκρίνεται το συντομότερο δυνατό βρίσκοντας αμέσως την λύση, ακόμα και μ' ένα τηλεφώνημα.

Αυτό συνέβαινε, καθώς γνώριζε καλά πως εξαιτίας του έργου του, που αφορούσε αποκλειστικά και μόνο παιδιά κακοποιημένα, παρατημένα ή μεγαλωμένα σε ένα επικίνδυνο οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και της ρασοευχής του, θα συγκινούσε όποιον πλησίαζε με σκοπό μια οικονομική δωρεά.

Στο πλαίσιο αυτό ο πατέρας Αντώνιος κατάφερε να εξασφαλίσει χορηγία ακόμα και για κρουαζιέρες με την Celestyal Cruises για εκείνον και τα παιδιά που επέλεγε να τον συντροφεύουν, ενώ το περασμένο καλοκαίρι με την δική του βοήθεια 40 μητέρες και παιδιά από την Ουκρανία ταξίδεψαν επίσης στα νησιά. Ταξιδιωτική χορηγία λάμβανε για τρία χρόνια και από την Aegean Airlines με αεροπορικά εισιτήρια, από την μια και οικονομική ενίσχυση από την άλλη, από τα μίλια εξαργύρωσης που συγκεντρώνονταν από τα μέλη της αεροπορικής εταιρείας.

Ακτοπλοϊκές χορηγίες εισιτηρίων είχε για αρκετά χρόνια και από την Hellenic Seaways και την Blue Star Ferries, με αποτέλεσμα να δικαιολογούνται πλήρως οι μετακινήσεις των παιδιών, όπως καταγγέλλουν τα ίδια, στις νησιωτικές δομές ανάλογα με τις ανάγκες.


Βίλες που μετατράπηκαν σε δομές

Το έργο του, αλλά και οι πλούσιοι δωρητές της Κιβωτού, τον βοήθησαν ν' αποκτήσει δομές και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, εκτός από την Αθήνα, όπου τα πρώτα χρόνια μέρος των ενοικίων στο χώρος φιλοξενίας του Κολωνού, είχε πληρώσει η παρουσιάστρια Ρούλα Κορομηλά.

Στο όνειρό του βρήκε συμπαραστάτες το 2016 τον αντιδήμαρχο Βόλου και αλευροβιομήχανο, Κωνσταντίνο Λούλη, που του δώρησε τη βίλα του στο Διμήνι του Βόλου, μαζί με τα 25 στρέμματα που την περιβάλλουν και το 2020 άλλη μια κατοικία μαζί με 12 στρέμματα στον Άνω Βόλο.

Το σπίτι της Καλαμάτας δωρίστηκε το 2018 από την Μίνα Σπυροπούλου - Καρέλια και την κόρη της Ιωάννα, που αποφάσισαν να δωρίσουν στη δομή ένα οικόπεδο 32 στρεμμάτων με δύο ακίνητα, στη μνήμη του καπνοβιομήχανου Κωνσταντίνου Καρέλια.

Στην μνήμη της κόρης τους, Δέσποινας Κοντοπούλου, που έφυγε χτυπημένη από την επάρατη νόσο, οι γονείς της δώρισαν στην Κιβωτό το 2012 ένα τετραόροφο κτίριο στον Πειραιά, στο οποίο μέχρι σήμερα ζουν αποκλειστικά και μόνο κορίτσια. Παραχωρήθηκαν επίσης στην Κιβωτό κτίρια στην Κόνιτσα, στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων, Νέο Ρύσιο Θεσσαλονίκης κι αλλού.

Χορηγίες από τρόφιμα μέχρι πετρέλαιο θέρμανσης

Εγκαταστάσεις για τις οποίες μηνιαίως χρειάζονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ώστε λειτουργικά ν’ ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες των παιδιών και του προσωπικού που εργάζεται σε κάθε μια από αυτές. Μόνο για την θέρμανση των παιδιών στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων, όπως αναφέρεται στο site της Κιβωτού, χρειάζονται 50χιλ ευρώ τον χρόνο με σκοπό να ζουν τα παιδιά σε ένα ζεστό περιβάλλον. Ποσό το οποίο από την μια ζητά να καλυφθεί από την βοήθεια – υστέρημα του κόσμου, όταν μεταξύ των χορηγών είναι και ο όμιλος εταιρειών Ελληνικά Πετρέλαια.

Το ίδιο ισχύει και για την συντήρηση των κτιρίων με βαψίματα των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων, την στιγμή που η μεγαλύτερη αλυσίδα χρωματοπωλείων Τρακαδάς το 2021 ανέλαβε κι έβαψε στα πλαίσιο δωρεάς την κοινωνική δομή μέριμνας στη Χίο, ενώ το ίδιο είχε κάνει λίγο νωρίτερα σε Πωγωνιανή και Κόνιτσα. Παρ όλα αυτά η ΜΚΟ ζητούσε την συνδρομή του κόσμου προκειμένου να συγκεντρωθούν τα χρήματα βαψίματος και για αυτές τις δομές.

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται λόγος πως οι διαχειριστές σε όσους ήθελαν να βοηθήσουν τα παιδιά της Κιβωτού, δεν ζητούσαν τρόφιμα ή κάθε λογής ρούχα, αλλά αποκλειστικά και μόνο χρήματα κι αυτό γιατί ο πατέρας Αντώνιος είχε εξασφαλίσει δυνατές χορηγίες που κρατούσαν για χρόνια με αποτέλεσμα το φαγητό και των 500 παιδιών που σίτιζε καθημερινά να είναι σχεδόν εξασφαλισμένο. Μόνο με τις εταιρίες τροφών Πίνδος, Δωδώνη, Πτηνοτροφική Ιωαννίνων η “Κιβωτός του κόσμου” συνεργάζεται από το 2014, ενώ δυνατές χορηγίες είχε εξασφαλίσει και με τα κατεψυγμένα προϊόντα του Μπάρμπα Στάθη,την Pizza Fun και την Βίκος.

Την τελευταία διετία κοντά στα παιδιά της Κιβωτού και η Πόλυ Γιώτη της γνωστής εταιρίας Γιώτη, που ανέλαβε να στηρίξει τα παιδιά που διαβιώνουν στα σπίτια της Κιβωτού του Κόσμου ανά την Ελλάδα, καλύπτοντας διατροφικές τους ανάγκες, μέσω προσφοράς βασικών προϊόντων διατροφής και παραπάνω από 2.5 τόνους άλευρα.

Σημαντική και η στήριξη όλα αυτά τα χρόνια από το σύνολο των αλυσίδων σούπερ μάρκετ που συμπαραστέκεται στο έργο της «Κιβωτού» είτε προσφέροντας καρότσια με διάφορα προϊόντα είτε χρηματικά ποσά για να καλύπτονται κάποιες από τις ανάγκες.

Καλλιτέχνες και αθλητές

Αμέτρητες όλα αυτά τα χρόνια ήταν οι τηλεοπτικές εμφανίσεις του πατρός Αντωνίου κυρίως σε περιόδους γιορτών, αφού πολλοί ήταν οι παρουσιαστές που θέλησαν να συνομιλήσουν μαζί του αφιερώνοντας ακόμα και ολόκληρες εκπομπές στο έργο του. Καθ όλη την διάρκεια των προγραμμάτων οι τηλεθεατές καλούνταν να στηρίξουν το έργο του μέσω μηνύματος ή τηλεφωνικής κλήσης σε συγκεκριμένους αριθμούς ή μέσω καταθέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Κιβωτού να εμφανίζονται ξανά και ξανά στην οθόνη. Μέχρι και τηλεμαραθώνιοι στήθηκαν για χάρη του με τα ποσά που συγκεντρώνονταν να είναι ασύλληπτα μεγάλα.

Για την «Κιβωτό του κόσμου» τα αδέλφια Γιάννης και Θανάσης Αντετοκούμπο δημιούργησαν το 2018 την πρωτοβουλία Antetokounbros 5K Run με αμιγώς φιλανθρωπικό χαρακτήρα για τη στήριξη του έργου και των αναγκών του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ειδικής μέριμνας. Η πρωτοβουλία περιελάμβανε έναν συμβολικό αγώνα τρεξίματος, ο οποίος ξεκίνησε από το γήπεδο μπάσκετ του Τρίτωνα στα Σεπόλια και κατέληξε σε μια μεγάλη γιορτή στο Καλλιμάρμαρο με τους 3.500χιλ συμμετέχοντες να πληρώνουν για την συμμετοχή τους 5ευρώ. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τις εγγραφές και την στήριξη των χορηγών δόθηκαν όλα στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε από την Panic Records ένα εορταστικό single τα έσοδα του οποίου από τις πωλήσεις, τα digital downloads και streams διατέθηκαν όλα στον πατέρα Αντώνιο. Η σπουδαία φιλανθρωπική πρωτοβουλία ανήκε στο ραδιοφωνικό σταθμό της Χαλκίδας «ΣΟΚ FM 104.8» και στο τραγούδι οι παρουσιαστές της εκπομπής «ΣΟΚ FM Morning Show», Γιώργος Καρτελιάς και Ελίνα Παπίλα, ένωσαν τις φωνές τους με τους Ηλία Βρεττό, Έλενα Τσαγκρινού, BO, OGE και REC.

Το «Έλα Την Πρωτοχρονιά», σε μουσική των Μάριου Ψιμόπουλου & OGE και στίχους του Βαγγέλη Κωνσταντινίδη, κυκλοφόρησε από την Panik Records. Πολλές όλα αυτά τα χρόνια είναι και οι συναυλίες αλλά και θεατρικές παραστάσεις που διέθεσαν μέρος των εσόδων του επίσης στην Κιβωτό.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πυρκαγιά στην Πάφο: Η νύχτα ήταν ήσυχη χωρίς αναζωπυρώσεις - Σε επιφυλακή τα εναέρια μέσα

Ενώπιον κακουργιοδικείου οδηγείται ο Ζαννέττου – Υπέγραψε εγγύηση 100 χιλιάδων ευρώ

Καύσιμα: Συνεχίζονται οι μειώσεις – Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια – Πίνακες

Πιάνει δουλειά η Ελεγκτική για δαπάνες υποψηφίων - Το πρόστιμο και οι «τρύπες» στη νομοθεσία

Βρήκαν στο σπίτι του κλεμμένη μοτοσυκλέτα - Φόρεσαν χειροπέδες σε 18χρονο

Στήθηκε επιχείρηση διάσωσης - 49χρονος έπεσε με το όχημά του σε γκρεμό - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείοΣε σύγχυση τα κόμματα του κέντρου - Αναλύουν τα αποτελέσματα των εκλογών - Ούτε παραιτήσεις ούτε συνένωση

Σε σύγχυση τα κόμματα του κέντρου - Αναλύουν τα αποτελέσματα των εκλογών - Ούτε παραιτήσεις ούτε συνένωση

Αναβρασμός επικρατεί στα κόμματα του κεντρώου χώρου, μετά τη συντριπτική ήττα στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Σε μία προσπάθεια ανάλυσης των αποτελεσμάτων και του φαινομένου Φειδίας, ο οποίος σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του, ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, είναι αμφίβολο εάν έχουν λάβει τα μηνύματα των πολιτών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top