ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνδυνος η μη είσπραξη φόρων λόγω εκκρεμότητας με ενιαία φορολογία

Κίνδυνος η μη είσπραξη φόρων λόγω εκκρεμότητας με ενιαία φορολογία

Μέσα στις επόμενες δυο μέρες τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών θα πρέπει να αποφασίσουν εάν ο ενιαίος φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας θα εισπραχθεί από τους Δήμους με το προηγούμενο σύστημα, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, αφού, όπως εξήγησε, υπάρχει κίνδυνος να μην καταφέρουν να εισπράξουν τις φορολογίες.

Ερωτηθείς αναφορικά με τον ενιαίο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, κατά πόσο οι Δήμοι είναι έτοιμοι να επιβάλουν και να εισπράξουν με το νέο σύστημα, ο κ. Χάσικος είπε: «Έχω την άποψη ότι οι Δήμοι είναι έτοιμοι. Όμως, μέσα στις επόμενες δύο ημέρες πρέπει να αποφασίσουμε κατά πόσο οι Δήμοι θα προχωρήσουν και φέτος με το προηγούμενο σύστημα φορολόγησης. Διότι, όπως γνωρίζετε, η Βουλή απεφάσισε να εξετάσει το σχετικό νομοσχέδιο μετά το πέρας των θερινών διακοπών (Σεπτέμβριο – Οκτώβριο)”.

Αυτό, συνέχισε, «δημιουργεί ένα μεγάλο κίνδυνο να μην καταφέρουμε να εισπράξουμε. Άρα λοιπόν μέσα στις επόμενες δυο μέρες πρέπει να αποφασίσουμε εάν θα αφήσουμε τους δήμους να προχωρήσουν και φέτος με τη φορολογία αυτή».

Η ουσία, σημείωσε ο κ. Χάσικος, είναι μία: “Η πολιτική απόφαση για ενιαία φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας ελήφθη. Δηλαδή, κρατική φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας και δημοτικό τέλος ακίνητης ιδιοκτησίας να επιβάλλονται από έναν και αυτός ο ένας να είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση». Για φέτος όμως, “λόγω Βουλής, η οποία παρέπεμψε το νομοσχέδιο Σεπτέμβριο - Οκτώβριο ενδέχεται, και αυτό θα το αποφασίσουμε αύριο μεθαύριο με το Υπουργείο Οικονομικών, να τους αφήσουμε να φορολογήσουν», σημείωσε ο Υπουργός.

Ερωτηθείς κατά πόσο το νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση χαρακτηρίζεται από συγκεντρωτισμό, ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι «όχι μόνο δεν χαρακτηρίζεται από συγκεντρωτισμό αλλά θα έλεγα ότι αποκέντρωση είναι που βγαίνει μέσα από το νομοσχέδιο. Δηλαδή πολλές υπηρεσίες που ήταν σήμερα συγκεντρωμένες στο κράτος ή σε κάποιους από τους δήμους, αυτές οι υπηρεσίες μεταφέρονται στα επαρχιακά συμπλέγματα κατά τρόπο ώστε να αποκεντρώνονται».

Ο κ. Χάσικος έδωσε παράδειγμα τις πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες, οι οποίες θα εκδίδονται από το Επαρχιακό Συμβούλιο όπως και πολλές άλλες υπηρεσίες οι οποίες ήταν συγκεντρωμένες σε πολλά τμήματα του κράτους και με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται από τη μια εξοικονόμηση πόρων και προσωπικού και από την άλλη θα γίνονται πολύ πιο αποτελεσματικές και άμεσες και θα υπάρχει αποσυμφόρηση, όπως ανέφερε.

«Για την ώρα έχω την άποψη ότι πρέπει τα κόμματα και οι Βουλευτές να στρωθούν στη μελέτη του νομοσχεδίου και εν πάση περίπτωση είναι απότοκο και της δικής τους συμβολής. Γιατί είναι προϊόν συναίνεσης. Θα έλεγα να επικεντρωθούν στο νομοσχέδιο, να το μελετήσουν και θα έχουν όλη τη δυνατότητα μέσα από τη Βουλή να κάνουν όποιες τροποποιήσεις θέλουν», κατέληξε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών προέβη στις δηλώσεις στα ΜΜΕ για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για την ενιαία φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας, στο περιθώριο του μνημόσυνου των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 74’, στη Λεμεσό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top