ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το είπε και μπροστά στον Ερντογάν ο Ακιντζί: Aυτό είναι πόλεμος κι αν εμείς το ονομάσαμε «ειρηνευτική επιχείρηση»

Το είπε και μπροστά στον Ερντογάν ο Ακιντζί: Aυτό είναι πόλεμος κι αν εμείς το ονομάσαμε «ειρηνευτική επιχείρηση»

Σχολιάζοντας δε ότι οι παρόμοιες δηλώσεις που έκανε στο Μπαϊράκ εκλήφθηκαν από τον ε/κ Τύπο ως παραδοχή, ο Τ/κ ηγέτης είπε “αδέρφια μου αυτό ήταν μια έκφραση της πραγματικότητας όχι μια παραδοχή.

Κι αν εμείς το ονομάσαμε “ειρηνευτική επιχείρηση”, αναμφίβολα αυτό ήταν πόλεμος, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης προσθέτοντας ότι “τα δεδομένα του πολέμου χωρίς αμφιβολία ήταν δύσκολα και σκληρά. Κάποιοι από μας έχασαν τη ζωή τους, κάποιοι από μας έχασαν τους δικούς τους. Έκλεισαν σπίτια, διαλύθηκαν οικογένειες. Επιπλέον χιλιάδες αναγκαστήκαμε να ζήσουμε το τραύμα της προσφυγοποίησης”.

Στην ομιλία του στην εκδήλωση στην κατεχόμενη Λευκωσία για την επέτειο της εισβολής, παρουσία και του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν αλλά και άλλων Τούρκων αξιωματούχων, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι μετά τον πόνο που έζησαν οι Τ/κ τις δεκαετίες του `50 και του `60 και η ε/κ κοινότητα εξαιτίας της ελληνικής χούντας, ήταν ένας από τους μεγάλους αδικημένους της τραγωδίας του 1974.

Σχολιάζοντας δε ότι οι παρόμοιες δηλώσεις που έκανε στο Μπαϊράκ εκλήφθηκαν από τον ε/κ Τύπο ως παραδοχή, ο Τ/κ ηγέτης είπε “αδέρφια μου αυτό ήταν μια έκφραση της πραγματικότητας όχι μια παραδοχή. Στην πραγματικότητα αυτές τις δηλώσεις για τις πραγματικότητες εδώ τις κάνω κάθε 20 του Ιούλη μέχρι σήμερα. Το σημαντικό είναι να λαμβάνεις μαθήματα από τα βιώματα και να μπορείς μαθαίνοντας από αυτά να χτίζει ένα καλύτερο μέλλον”.

Στη συνέχεια, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της αγγλόφωνης Cyprus Mail πριν λίγες μέρες ότι ο Νίκος Σαμψών που ήταν επικεφαλής του πραξικοπήματος που έκανε η ελληνική χούντα έλαβε 3.000 συγχαρητήρια τηλεγραφήματα μέσα σε τρεις ημέρες, λέγοντας πως εάν δεν υπήρχε η 20η Ιουλίου δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πραξικόπημα θα καθίστατο νόμιμο και η εξουσία των πραξικοπηματιών θα ρίζωνε. “Πονά αλλά είναι μια πραγματικότητα ότι σε κάποιες περιόδους της ιστορίας η κοινωνική δομή έχει δημοκρατικές αδυναμίες και χειροκροτούν αντί να καταδικάζουν τα πραξικοπήματα”. Όπως έγινε και σε άλλα μέρη του κόσμου αυτά συνέβησαν σε κάποιες περιόδους και στην Ελλάδα και στην Τουρκία και στην νότια Κύπρο, συμπλήρωσε.

“Την 20η Ιουλίου πρέπει να την κρίνεις από αυτή την άποψη: Ήταν μια επιχείρηση για να εμποδίσει το να ριζώσει το πραξικοπηματικό καθεστώς και η Ένωση στην Κύπρο”.

Ως αποτέλεσμα της 20ης Ιουλίου, οι Τ/κ άρχισαν να ζουν ως κοινότητα στο βορρά και ετοιμάστηκε μια υποδομή μιας διζωνικής, δικοινοτικής λύσης ανέφερε προσθέτοντας ότι εάν η, μεταξύ των δύο γεγονότων, πρόταση των Τ/κ για πολυζωνική ομοσπονδία γινόταν αποδεκτή από την “ε/κ διοίκηση” και την Ελλάδα, ίσως χιλιάδες άτομα να μην αναγκάζονταν να αλλάζουν μέρος.

Ο ένας στόχος ήταν να ζούμε σε ασφάλεια στη δική μας περιοχή και αυτός μπορούμε να πούμε ότι επετεύχθη, αλλά υπάρχει ακόμη μια πλευρά και αυτή είναι ότι εδώ και 41 χρόνια δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη μια συνταγματικής δομής, η οποία θα ενώσει σε μια νέα βάση τις δύο κοινότητες και η οποία θα είναι αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα είπε, προσθέτοντας πως το 2004 το σχέδιο Ανάν δεν έφερε αποτέλεσμα λόγω λανθασμένης καθοδήγησης από την ε/κ ηγεσία.

Αναφερόμενος στη διαδικασία των συνομιλιών ο Τ/κ ηγέτης έκανε μια ιστορική διαδρομή από την ανάληψη των καθηκόντων μέχρι σήμερα και εξέφρασε την ευχή η προσπάθεια που καταβάλλουν για λύση να φέρει αποτέλεσμα σε μια ορισμένη χρονική διάρκεια με μια συμφωνία που θα μπορεί να έχει την έγκριση και των δύο κοινοτήτων σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

Ο κ. Ακιντζί σημείωσε ότι μετά την εξεύρεση λύσης η συνιστώσα τ/κ πολιτεία ως ένας από τα ίσα μέρη της ομοσπονδίας με τα κοινοτικά δικαιώματα θα έχει ίσο καθεστώς με την ε/κ κοινότητα στην ΕΕ, κάνοντας αναφορά στην αναγκαιότητα να υπάρξει πρόοδος στην διαδικασία προετοιμασίας για την ΕΕ και εξέφρασε ικανοποίηση γα την συμβολή της ΕΕ στη διαδικασία των συνομιλιών.

Είναι, συνέχισε, σε συνεχή διαβούλευση με την Τουρκία λέγοντας ότι η δυνατή στήριξη της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι αναγκαίες και ευχήθηκε τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας να ξεπεραστούν σήμερα και ευχήθηκε να συμβάλει θετικά άμεσα στις διαπραγματεύσεις. Μαζί με αυτό σημείωσε ότι είναι σημαντικό οι δύο κοινότητες να κατανοήσουν η μια την άλλη και να είναι αλληλοβοηθητικές επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι δεν είμαστε εχθροί αλλά εταίροι του μέλλοντος.

Ως ένας άνθρωπος που ξέρει το 1963 και έζησε όλα τα γεγονότα από το 1974 μέχρι σήμερα ευχήθηκε όπως μην ξαναζήσουμε 15 και 20 του Ιούλη και Τ/κ-Ε/κ, Τουρκία και Ελλάδα επιτύχουμε όλοι μαζί να ζήσουμε μια κοινή χαρά και καθόλου θλίψη πλέον.

Πιστεύει, είπε, σε μια επιτυχή λύση στην Κύπρο που θα είναι παράδειγμα για την περιοχή μας, λέγοντας πως είναι μια κοινή ανάγκη των δύο πλευρών και με κοινό όραμα, στη βάση του κοινού οφέλους μια λύση που θα επιτευχθεί θα είναι ένα θετικό αποτέλεσμα για όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, πρότεινε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους μια τριμερή συνάντηση με τον ίδιο και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον ίδιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top