ΔΙΕΘΝΗ

Άρχισε η επεξεργασία νόμων προκειμένου να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση Νετανιάχου

Άρχισε η επεξεργασία νόμων προκειμένου να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση Νετανιάχου

Εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, το ισραηλινό κοινοβούλιο εξέλεξε σήμερα το πρωί τον νέο του Πρόεδρο, ο οποίος υπερψηφίστηκε από τους Bουλευτές των κομμάτων που θα μετέχουν στη νέα κυβέρνηση Νετανιάχου. Πρόκειται για τον Bουλευτή, Γιαρίβ Λεβίν, σημαίνον στέλεχος του κόμματος Λικούντ.

Η ψηφοφορία για την ανάδειξη του Προέδρου της Κνέσετ ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί χθες το απόγευμα. Ωστόσο, οξείες αντιπαραθέσεις μεταξύ των Bουλευτών των δύο παρατάξεων, σε συνάρτηση με δηλώσεις δυσαρέσκειας στα ΜΜΕ εκ μέρους στελεχών του Λικούντ και άλλων κομμάτων της δεξιάς συμπολίτευσης, ώθησαν την παράταξη Νετανιάχου να επιδιώξει την αναβολή της χθεσινής ψηφοφορίας για σήμερα. Πέραν των επικρίσεων που εκφράζει η αντιπολίτευση, στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων μεταξύ των κομμάτων της δεξιάς συμπολίτευσης συνεχίζει να παραμένει το ζήτημα της διανομής των υπουργικών καθηκόντων και αρμοδιοτήτων.

Παρ’ όλα αυτά, η ανάδειξη νέου Προέδρου της Κνέσετ, άνοιξε τον δρόμο για την νομοπαρασκευαστική διαδικασία ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία άρχισε τις εργασίες της αμέσως μετά την σημερινή ψηφοφορία. Όπως μεταδίδουν τα κρατικά μέσα, η νομοπαρασκευαστική επιτροπή άρχισε να επεξεργάζεται από τη σημερινή της συνεδρίαση δύο τροποποιητικούς νόμους. Ο ένας αφορά τον Περί Λειτουργίας της Κυβέρνησης Θεμελιώδη Νόμο και ο δεύτερος αφορά την τροποποίηση του οργανογράμματος του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως.

Η παράταξη Νετανιάχου επιδιώκει να τροποποιήσει τον νόμο περί λειτουργίας της κυβέρνησης προκειμένου να μην συντρέχει κώλυμα στο πρόσωπο υπουργού που είχε προηγουμένως καταδικασθεί από την ποινική δικαιοσύνη με αναστολή. Μετά την σκοπούμενη νομοθετική μεταβολή θα είναι δυνατόν να υπουργοποιηθεί ο ηγέτης του Υπερορθόδοξου κόμματος «Shas» χωρίς να συντρέχει κώλυμα στο πρόσωπό του, παρότι στις αρχές του 2022 είχε καταδικασθεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ με αναστολή για φορολογικές παραβάσεις, για τις οποίες του επιβλήθηκε διετής φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο.

Παράλληλα, η παράταξη Νετανιάχου επιδιώκει να τροποποιηθεί το οργανόγραμμα του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, στην αρμοδιότητα του οποίου πρόκειται να υπαχθεί η Συνοριοφυλακή, ένα αστυνομικό σώμα με στρατιωτική εκπαίδευση που έως τώρα υπάγεται απ’ ευθείας στον ισραηλινό στρατό και στο Υπουργείο Άμυνας. Η μεταβολή αυτή συμφωνήθηκε ως προϋπόθεση συμμετοχής στην κυβέρνηση Νετανιάχου του κόμματος «Εβραϊκή Ισχύς» υπό τον Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο οποίος και έχει συμφωνηθεί να ορισθεί Υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, όπως πρόκειται να μετονομασθεί το σημερινό Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι οι εργασίες της κοινοβουλευτικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής δεν θα διαρκέσουν πολύ χρόνο. Ωστόσο, κύκλοι που πρόσκεινται στην Υπηρεσία του Νομικού Συμβούλου της Κυβέρνησης, η θετική γνωμοδότηση της οποίας είναι αναγκαία προκειμένου το νομοσχέδιο να τεθεί σε ψηφοφορία, έχουν εκφράσει αντιρρήσεις ως προς το περιεχόμενο αμφοτέρων των νομοθετικών τροποποιήσεων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top