ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες κρίσιμες συναντήσεις Κούσιου για ΑΤΑ – Σήμερα στο Υπουργείο ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και μετά την Πρωτοχρονιά κοινή συνάντηση με εργοδότες

Νέες κρίσιμες συναντήσεις Κούσιου για ΑΤΑ – Σήμερα στο Υπουργείο ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και μετά την Πρωτοχρονιά κοινή συνάντηση με εργοδότες

Δύο κρίσιμες συναντήσεις με θέμα την ΑΤΑ, θα έχει σήμερα Τετάρτη (21/12) και πιθανότατα μετά τις εορτές της Πρωτοχρονιάς ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκος Κούσιος, ο οποίος μετά το πέρας του αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις σε σχέση με το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που είχε και συνεχίζει να έχει για το θέμα από τις 7 Νοεμβρίου με τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Ειδικότερα, σήμερα στις 11.15 το πρωί ο κ. Κούσιος θα έχει συνάντηση με τις συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, ενώ η προγραμματισμένη για αύριο (22/12) κοινή συνάντηση του Υπουργού Εργασίας με τις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις πήρε αναβολή και πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί μετά την Πρωτοχρονιά, λόγω αδυναμίας μελών της διαπραγματευτικής ομάδας της ΟΕΒ να παραστούν σε αυτή. 

Αξίζει να σημειωθεί πως, μέσω της διαμεσολάβησης του, η οποία ξεκίνησε στις 7 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Εργασίας στόχο έχει να οδηγήσει τις δύο πλευρές, σε συναινετική συμφωνία για το τι μέλει γενέσθαι με τον θεσμό της ΑΤΑ.

Πάντως, κατά τις μέχρι σήμερα επαφές, οι δύο πλευρές επέμειναν στις θέσεις που εξέφρασαν εξαρχής, με την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ να αξιώνουν την κατάργηση της ΑΤΑ, χαρακτηρίζοντας αναχρονιστικό τον θεσμό, και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να ζητούν επιτακτικά την πλήρη επαναφορά και επέκταση της ΑΤΑ, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσουν στη λήψη δυναμικών μέτρων αντίδρασης.

Όπως πληροφορείται, πάντως, το ThemaOnline, κατά την κοινή συνάντηση των δύο πλευρών, που πλέον μετατίθεται για μετά τις γιορτές, ο Υπουργός Εργασίας θα θέσει επί τάπητος τις θέσεις που κατέγραψε κατά τις ξεχωριστές επαφές που είχε μαζί τους και θα καταβάλει μία τελευταία προσπάθεια για να υπάρξει κατάληξη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της εν λόγω συνάντησης, ο Υπουργός Εργασίας θα προβεί σε δηλώσεις, κατά τις οποίες θα ανακοινώσει και το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που είχε με συντεχνίες και εργοδότες για την ΑΤΑ.

Όπως είχε αναφέρει, εξάλλου, στην ιστοσελίδα μας πηγή του Υπουργείου Εργασίας, ο αρμόδιος Υπουργός είναι συγκρατημένα αισιόδοξος πως θα υπάρξει μία κατάληξη σε μία κοινά αποδεκτή συμφωνία και θα αποφευχθεί, έστω και την υστάτη, η διασάλευση της εργατικής ειρήνης.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως, δεν πρέπει να θεωρείται απομακρυσμένο, αφού, όπως έγραψε και σε προηγούμενο του ρεπορτάζ το ThemaOnline, οι συντεχνίες εμφανίζονται πρόθυμες, σε μία προσπάθεια να υποβοηθήσουν τον διάλογο και να υπάρξει συμφωνία, να συναινέσουν στη σταδιακή αποκατάσταση της ΑΤΑ, εντός συγκεκριμένων, όμως, χρονοδιαγραμμάτων, με αφετηρία την παραχώρηση της στο 50%, όπως ισχύει και μέχρι σήμερα.

«Σε μία προσπάθεια να είμαστε υποβοηθητικοί στη διαδικασία, συζητούμε και τη σταδιακή αποκατάσταση, αλλά όχι σε έναν αόριστο χρόνο, αλλά με σαφείς ενδείξεις ότι οδεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση, με συγκεκριμένα, βέβαια, χρονοδιαγράμματα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά συνδικαλιστική πηγή στην ιστοσελίδα μας.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι βάσει της μεταβατικής συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των κοινωνικών εταίρων τον Ιούλιο του 2017 και η οποία είχε διάρκεια μέχρι το 2020, η ΑΤΑ θα καταβάλλεται μία φορά το χρόνο και στο 50% της ετήσιας αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (πληθωρισμός). H εν λόγω συμφωνία είχε επεκταθεί μέχρι το τέλος του 2021, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top