ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Το χρονικό της πανδημίας στην Κύπρο το 2022

Το χρονικό της πανδημίας στην Κύπρο το 2022

Με μια πιο αισιόδοξη οπτική μπήκε το 2022 σε σχέση με την πανδημία. Αν και η μετάλλαξη «Όμικρον» από τη μία προκάλεσε μέσα στο έτος ιστορικό ρεκόρ παγκοσμίως και στην Κύπρο κατέγραφε αυξητικές τάσεις, εντούτοις, δεν έδειξε να επιβαρύνει επιπλέον το σύστημα υγείας της χώρας.

Σύμφωνα με τις αναφορές των ειδικών, κατά τη διάρκεια του έτους, η «Όμικρον» ήταν μεν πιο μεταδοτική, αλλά λιγότερο επικίνδυνη. Ωστόσο, δεν έχουν σταματήσει να προειδοποιούν πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα, ενώ δεν αποκλείουν και άλλα μεγάλα κύματα COVID 19, κυρίως λόγω των νέων υποπαραλλαγών της κυρίαρχης παραλλαγής «Όμικρον».

Τέλος του χρόνου η πανδημία κλείνει τρία χρόνια. Τρία χρόνια, τα οποία σαφώς δεν ήταν εύκολα για τους πολίτες, οι οποίοι συνέχισαν και μέσα στις αρχές του 2022 να βιώνουν περιοριστικά μέτρα.

Ωστόσο, η Κύπρος δεν ήρθε αντιμέτωπη τη χρονιά που πέρασε με lockdownς, ενώ από την 1η Ιουνίου αναστάληκε και η υποχρέωση των πολιτών για χρήσης προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και κλειστούς χώρους.

Επίσης, από την 1η Ιουνίου καταργήθηκαν τα μέτρα και οι περιορισμοί σε αεροδρόμια και λιμάνια.

Κατά τη διάρκεια του 2022, συνεχίστηκε εντατικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ενώ έγιναν μεγάλες εκστρατείες για τη διαφώτιση του κοινού.

Η επιστημονική κοινότητα στην Κύπρο κατά διαστήματα υπενθυμίζει στους πολίτες ότι ακόμη κι αν τα εμβόλια αδυνατούν να αποτρέψουν σε μεγάλο βαθμό τις νέες λοιμώξεις ή τις επαναλοιμώξεις, είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα σταματήσουν να προστατεύουν από βαριά νόσο.

Στο μεταξύ, εντός Μαΐου του 2022 κάνουν την εμφάνιση τους εκατοντάδες περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων σε πολλά μέρη του κόσμου ταυτόχρονα. Στην Κύπρο, ωστόσο, το πρώτο κρούσμα καταγράφεται στις 2 Αυγούστου.

Καταρτίζονται άμεσα πρωτόκολλα για διαχείριση της ευλογιάς των πιθήκων και στις 6 Αυγούστου φτάνει στην Κύπρο η πρώτη παρτίδα των εμβολίων, για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Ιανουάριος – Στο 100% η επικράτηση της «Όμικρον»

Η Πρωτοχρονιά του 2022 βρήκε την Κύπρο χωρίς θανάτους, ωστόσο, στις 2 Ιανουαρίου ανακοινώνεται ότι η επικράτηση της Όμικρον στην Κύπρο έφτασε στο 100%. Στις 3.1.2022 καταγράφεται ρεκόρ από νοσηλείες παιδιών με κορωνοϊό στο Μακάρειο, ενώ την ίδια ημέρα ανοίγουν έξι κλίνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

Στις 6 Ιανουαρίου του 2022, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργηθούν συνθήκες νέου lockdown, ενώ στις 8 Ιανουαρίου του 2022 ο Υπουργός Υγείας διαβεβαιώνει ότι δεν ανησυχεί από την παραλλαγή «Deltacron».

Στις 12 Ιανουαρίου του 2022 αποφασίζεται η εφαρμογή του «test to stay» στα σχολεία, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή στις 24 Ιανουαρίου, ενώ η δυνατότητα επισκέψεων σε γηροκομεία τίθεται υπό προϋποθέσεις, με απόφαση του Υπουργικού Συμβούλιου.

Στα μέσα του μήνα -και συγκεκριμένα στις 14.1.2022- οι νοσηλείες παιδιών με κορωνοϊό στο Μακάρειο διπλασιάζονται, ενώ στις 18 Ιανουαρίου η «Όμικρον» επικρατεί στην κοινότητα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιεί η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης.

Στις 19 Ιανουαρίου μειώνεται ο αυτοπεριορισμός των στενών επαφών στις 10 μέρες, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Εξάλλου, στις 19.1.2022 δεν καταγράφεται θάνατος στην Κύπρο από COVID-19, ωστόσο, στις 20.1.2022 για 1η φορά ο αριθμός θανάτων από κορωνοϊό είναι διψήφιος.

Επίσης, στις 26 Ιανουαρίου του 2022 αποφασίζονται νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού, με το Υπουργικό Συμβούλιο να προβαίνει σε τροποποιήσεις, που αφορούν στο πρωτόκολλο των στενών επαφών κρουσμάτων, καθώς και σε επέκταση του μέτρου του «test to stay», εκτός από τα σχολεία και για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Στο μεταξύ, στις 27.1.2022 ακυρώνεται η επέμβαση τρίχρονου αγοριού από την Κύπρο σε νοσηλευτήριο της Γερμανίας, αφού οι γονείς του ήταν ανεμβολίαστοι.

Φεβρουάριος – Μικρές αλλαγές στα μέτρα αντιμετώπισης της εξάπλωση του κορωνοϊού

Την 1η Φεβρουαρίου τίθεται σε ισχύ η διαφοροποίηση στη διαδικασία «test to stay» για μαθητές που είναι στενές επαφές, ενώ στις 2 του μήνα το Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνει μικρές αλλαγές σε σχέση με τα μέτρα που ίσχυαν για αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, ενέκρινε την άρση απαγόρευσης εισόδου σε χώρους εστίασης, καφετέριες και θέατρα για ανεμβολίαστα παιδιά 12 - 17 ετών, την επέκταση του «test to stay» στην Εθνική Φρουρά, αλλαγές στα κριτήρια που ίσχυαν για εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας και μείωση του χρονικού ορίου για την χορήγηση της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά της COVID-19 στους πέντε μήνες.

Στις 15 Φεβρουαρίου αποφασίζονται νέες χαλαρώσεις μέτρων κατά της εξάπλωσης του Covid-19, με ισχύ από την 21η Φεβρουαρίου 2022, που αφορούσαν στην άρση απαγόρευσης εισόδου σε ανεμβολίαστους.

Εν τω μεταξύ, την ίδια μέρα ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο χoρός σε υποστατικά θα διενεργείται με rapid test της ίδιας μέρας για όλους.

Στις 24.2.2022 τέθηκε σε εφαρμογή το ειδικό πρωτόκολλο, που αφορά στη λειτουργία των κέντρων διασκέδασης με χορό, ενώ στις 25.2.2022 ο Υπουργός Υγείας συστήνει εμπιστοσύνη στην κρίση των ειδικών για μέτρα κατά κορωνοϊού.

Μάρτιος - Μείωση καραντίνας και κατάργηση SafePass σε συγκεκριμένους χώρους

Την 1η Μαρτίου παραλαμβάνεται το νέο εμβόλιο της Novavax, ενώ στις 2 του μήνα τερματίζεται το PCR ή rapid test για διελεύσεις πλήρως εμβολιασμένων από οδοφράγματα.

Στις 3.3.2022 ο Υπουργός Υγείας ανακοινώνει χαλαρώσεις με μείωση καραντίνας και κατάργηση SafePass σε συγκεκριμένους χώρους, ενώ στις 8.3.2022 τίθεται σε εφαρμογή το νέο αναθεωρημένο πλάνο αναπροσαρμογής μέτρων κατά της νόσου COVID-19, εντός του οποίου γίνεται προσθήκη περισσότερων χώρων σύντομης παραμονής για είδη πρώτης ανάγκης, στους οποίους δεν θα απαιτείτο safepass.

Στις 14 Μαρτίου η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών σύστησε την χορήγηση ενισχυτικής/3ης δόσης εμβολίου, σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω με εμβόλια τεχνολογίας MRNA, νοούμενου ότι έχει παρέλθει η περίοδος των έξι (6) μηνών από τη λήψη της 2ης δόσης.

Συνέστησε, επίσης, την χορήγηση ενισχυτικής/4ης δόσης εμβολίου σε άτομα άνω των 70 ετών, νοουμένου ότι έχει παρέλθει η περίοδος των πέντε μηνών από τη λήψη της ενισχυτικής/3ης δόσης.

Στις 17.3.2022 η Εθνική Αναφορά κάνει λόγο για νέα αυξητική τάση στις διαγνώσεις COVID-19, ενώ πέφτουν και οι νοσοκομειακοί δείκτες.

Στις 21.3.2022 τίθεται σε εφαρμογή το «test to stay» σε νηπιαγωγεία, προδημοτική και ειδικά σχολεία και τα κρούσματα σημειώνουν άλμα στα 5.286. Την ίδια ημέρα η Επιδημιολογική Ομάδα αποφάσισε να μην δοθούν νέες χαλαρώσεις.

Στις 22.3.2022 το Υπουργικό αποφασίζει την χορήγηση 4ης δόσης εμβολίου σε άτομα άνω των 70 ετών και άλλες ομάδες και στις 30.3.2022 ξεκινά η χορήγηση της ενισχυτικής 3ης και 4ης δόσης εμβολίου σε συγκεκριμένες ομάδες.

Απρίλιος – Κατάργηση της προστατευτικής μάσκας στους εξωτερικούς χώρους

Στις 5 Απριλίου αναθεωρείται στα 80 το ηλικιακό όριο, για χορήγηση της 4ης δόσης εμβολίου στην Κύπρο και στις 7 του ίδιου μήνα αποφασίζονται νέες χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων από το Υπουργικό.

Η κατάργηση της προστατευτικής μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και η αποδέσμευση των κρουσμάτων κορονοϊού την 7η μέρα, χωρίς την διενέργεια τεστ, τίθεται σε ισχύ την 10η Απριλίου, ενώ στις 18.4.2022 καταργείται το Safe Pass σε λιανικό εμπόριο και εμπορικά κέντρα.

Εξάλλου, στις 14.4.2022 ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλειών μειώνεται σημαντικά και στις 19 του ίδιου μήνα αίρονται όλα τα μέτρα για την COVID-19 στα οδοφράγματα.

Στις 20 Απριλίου καταγράφεται μείωση του ποσοστού μεταδοτικότητας στο 0,6%, καθώς και χαμηλός ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων παρουσιάζεται μέσα από τα καθημερινά στοιχεία που λάμβανε το Υπουργείο Υγείας.

Την ίδια ημέρα το Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνει νέες χαλαρώσεις, που αφορούν στα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, μεταξύ των οποίων την αναστολή του Safe Pass σε εξωτερικούς χώρους υποστατικών εστίασης και κέντρων διασκέδασης, καθώς επίσης την κατάργηση του ορίου ατόμων σε τραπέζι σε χώρους εστίασης και ορίου ατόμων σε συναθροίσεις σε οικίες.

Στις 21.4.2022 το Υπουργείο Υγείας δίδει στη δημοσιότητα το πλάνο αναπροσαρμογής των μέτρων κατά της νόσου COVID-19 μετά τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και βάζει πλαφόν στην τιμή συσκευασίας self-test στα €6, αφού καταργήθηκε η δωρεάν διάθεση.

Μάιος – Κανένα κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Κύπρο

Εντός Μαΐου κάνουν την εμφάνιση τους εκατοντάδες περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων σε πολλά μέρη του κόσμου ταυτόχρονα.

Ωστόσο, στην Κύπρο τον Μάιο δεν καταγράφεται κάποιο κρούσμα, αν και στις 27 του συγκεκριμένου μήνα καταρτίζονται πρωτόκολλα για διαχείριση της ευλογιάς των πιθήκων.

Εξάλλου, οι νοσηλείες των ασθενών με κορωνοϊό παρουσιάζουν μείωση περί τις 11 Μάιου, ωστόσο, η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου στις 12.5.2022 τονίζει πως «ο κορωνοϊός δεν εξαφανίστηκε και πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειμώνα».

Την ίδια ημέρα επαναλειτουργεί μετά από δύο χρόνια το Παιδιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου Αμμοχώστου, ενώ στις 19.5.2022 λειτουργεί το τηλεφωνικό Κέντρο για διαχείριση κρουσμάτων και επαφών COVID-19.

Στις 23.5.2022 τίθενται σε ισχύ νέες χαλαρώσεις σε επιχειρήσεις και εμπορικά κέντρα.

Ιούνιος – Αναστολή υποχρέωσης χρήσης προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και κλειστούς χώρους

Την 1η Ιουνίου αναστέλλεται η υποχρέωση χρήσης προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και κλειστούς χώρους, ενώ καταργούνται τα μέτρα και οι περιορισμοί σε αεροδρόμια και λιμάνια.

Επιπλέον, στις 2 Ιουνίου αναστέλλεται η υπηρεσία δειγματοληψίας για μοριακή εξέταση COVID-19 στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας.

Αρχές του μήνα, ο Υπουργός Υγείας διαμηνύει πως η Κύπρος είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων, ενώ προειδοποιεί πως οι πολίτες δεν πρέπει να εφησυχάζουν από τη μείωση των κρουσμάτων Covid-19 και ότι πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας με αφορμή νέες παραλλαγές του Covid.

Την εβδομάδα 17 μέχρι 23 Ιουνίου του 2022 το ποσοστό θετικότητας εκτοξεύεται στο 9,77%, ενώ στις 28.6.2022 το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες σε φαρμακεία, κλινικά εργαστήρια, καθώς επίσης και σε άτομα που επισκέπτονται σημεία δειγματοληψίας.

Στις 29.6.2022 παρατηρείται αύξηση στις εισαγωγές παιδιών με κορωνοϊό στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Ιούλιος – Υπό εξέλιξη νέο κύμα πανδημίας και επιστροφή στην υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους

Στις 4 Ιουλίου καθορίζεται στο €1,70 η ανώτατη τιμή πώλησης στα φαρμακεία συσκευασιών του ενός self-test.

Στις 6 Ιουλίου ο Υπουργός Υγείας ανακοινώνει την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς, εσωτερικούς χώρους, η οποία τίθεται σε ισχύ στις 8 του ίδιου μήνα.

Επίσης, στις 8.7.2022 το ποσοστό θετικότητας φτάνει στο 13,42% και δύο μέρες μετά καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο με ταξιδιωτικό ιστορικό.

Στις 11 Ιουλίου ο Υπουργός Υγείας διαμηνύει πως δεν θα διστάσει να επαναφέρει μέτρα για αντιμετώπιση της Covid 19, ενώ στις 13 Ιουλίου η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή εισηγείται αυστηρότερους ελέγχους σε νοσοκομεία και κλειστές δομές.

Στις 14.7.2022 ανακοινώνεται πως είναι πλήρως εμβολιασμένο το 86% του πληθυσμού και την ίδια μέρα το Υπουργικό Συμβούλιο λαμβάνει αποφάσεις λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας των παραλλαγών BA.4 και ΒΑ.5 του ιού SARS-COV-2 που επικρατούν στην κοινότητα σε ποσοστό 90%.

Στις 16.7.2022 τα νοσηλευτήρια δηλώνουν πανέτοιμα για τη νέα μετάλλαξη «Κένταυρος», ενώ την 21η Ιουλίου αρχίζουν και οι συζητήσεις για τον οδικό χάρτη για το Φθινόπωρο και τα τεστ ανίχνευσης διαφόρων ιών.

Αύγουστος – Εντοπίζεται το πρώτο περιστατικό ευλογιάς των πιθήκων στην Κύπρο

Στις 2 Αυγούστου του 2022 εντοπίζεται το πρώτο περιστατικό ευλογιάς των πιθήκων στην Κύπρο, ενώ στις 5 Ιουλίου εντοπίζονται ακόμα δύο.

Η κατάσταση υγείας των συγκεκριμένων ατόμων υπήρξε καλή, με αποτέλεσμα την αποδέσμευσή τους με την πλήρη επούλωση των εξανθημάτων.

Στις 6.8.2022 φτάνει στην Κύπρο η πρώτη παρτίδα των εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων, ενώ στις 9.8.2022 τερματίζονται οι δειγματοληψίες σε εμπορικά κέντρα και υπεραγορές.

Στις 24.8.2022 ανακοινώνεται από τον Υπουργό Υγείας ότι η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες πέντε χώρες με την χαμηλότερη υπερβάλλουσα θνησιμότητα, ενώ στις 30 του ίδιου μήνα γραφήματα της διαχρονικής μελέτης του Εργαστηρίου Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου έδειξαν ότι η Κύπρος μόλις πέρασε το έκτο κύμα κορωνοϊού.

Άλλο ένα νέο περιστατικό ευλογιάς των πιθήκων κάνει την εμφάνιση του στις 26.8.2022 και στις 31.8.2022 το Υπουργικό αποφασίζει την εκ νέου αναστολή χρήση μάσκας, την αύξηση χωρητικότητας και τα δωρεάν τεστ αυτοδιάγνωσης σε μαθητές.

Σεπτέμβριος – Στην Κύπρο το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Κομισιόν προτείνει μέτρα προετοιμασίας για ενδεχόμενα νέα κύματα COVID-19 το φθινόπωρο, ενώ στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Τσεχία, έπειτα από παρέμβαση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, μαζί με τον Ελληνα ομόλογό του, Θάνο Πλευρή, στις 8 Σεπτεμβρίου, επιτεύχθηκε συμφωνία με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τη διάθεση του εμβολίου με την επικαιροποιημένη μορφή.

Την ίδια μέρα, η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας συστήνει τον εμβολιασμό με 4η δόση όλων των ατόμων άνω των 30 ετών, αλλά και ατόμων ανεξαρτήτως ηλικίας, που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού με επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της COVID-19.

Στις 9.9.2022 παραλαμβάνεται το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για χορήγηση 4ης δόσης.

Εν τω μεταξύ, στις 12 Σεπτεμβρίου του 2022 χτυπά το πρώτο κουδούνι στα Δημοτικά Σχολεία χωρίς τη σκιά της πανδημίας και στις 14.9.2022 το Υπουργικό εγκρίνει τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων με επικαιροποιημένα εμβόλια για COVID-19.

Στις 15.9.2022 μειώνεται το ηλικιακό όριο για 3η και 4η ενισχυτική δόση.

Οκτώβριος - Στο 86,1% ο πρωτογενής εμβολιασμός

Στις 6 Οκτωβρίου αρχίζει η χορήγηση της 5ης δόσης εμβολίου κατά της COVID-19 και την ίδια μέρα υπογράφεται κοινή δήλωση προθέσεων μεταξύ του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου και του Ευρωπαϊκού περιφερειακού γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη δημιουργία γραφείου στην Κύπρο.

Στις 7 το ίδιου μήνα ειδικοί συζητούν στη Λεμεσό σε συνάντηση υψηλού επιπέδου για την Υγεία τα συμπεράσματα από την πανδημία.

Στις 22 Οκτωβρίου, ο πρωτογενής εμβολιασμός κατά της COVID-19 ανέρχεται στο 86,1%, σύμφωνα , με τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη, ενώ στις 25.10.2022 σύμφωνα με επιδημιολογικό δελτίο, που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας, οι επιδημιολογικοί δείκτες παραμένουν σταθεροί, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη 4ης δόσης σε χαμηλά επίπεδα.

Νοέμβριος – Έναρξη εμβολιασμών για βρέφη και παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών

Εντός Νοεμβρίου παρατηρείται μια μικρή αύξηση των περιστατικών COVID 19, η οποία ωστόσο δεν διήρκεσε πολύ.

Στις 7 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ο οποίος μιλούσε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, όπου παρουσίασε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου του για το 2023, είπε ότι οι δαπάνες αντιμετώπισης της πανδημίας από το 2020 μέχρι σήμερα ξεπέρασαν τα 200 εκ. ευρώ.

Επιπλέον, στις 7.11.2022 το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι στην Κύπρο γίνεται γονιδιωματική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 και 194 δείγματα ταυτοποιήθηκαν ως Όμικρον, ενώ ταυτοποιήθηκαν 3 αλληλουχίες του BQ1.

Στις 9.11.2022, η σύσκεψη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) για τον κορωνοϊό, υπό τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, κατέληξε στην απόφαση να προωθηθούν οι εμβολιασμοί, επικεντρώνοντας στα άτομα άνω των 60 ετών και ειδικά στα άτομα που βρίσκονται στις κλειστές δομές και στα γηροκομεία.

Την 23η Νοεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί ενάντια στη COVID-19 για βρέφη και παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών.

Εξάλλου, κρούσματα γρίπης των πτηνών εντοπίστηκαν στην Κύπρο, σύμφωνα με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, την 26η του ίδιου μήνα.

Δεκέμβριος - Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά χωρίς περιορισμούς

Τον Δεκέμβριο του 2022, παρατηρείται μια σταθερότητα στα διαγνωσμένα περιστατικά COVID 19 με μικρές αυξομειώσεις. Την εβδομάδα 9 με 15 Δεκεμβρίου του 2022 καταγράφεται μείωση του ποσοστού θετικότητας και των νοσηλευόμενων.

Στις 19 Δεκεμβρίου συνεδριάζει τελευταία φορά εντός του έτους η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, ώστε να αξιολογήσει την επιδημιολογική εικόνα, με τους ειδικούς να προβαίνουν σε συστάσεις προς το κοινό, ενόψει εορτών. Την ίδια μέρα αποκλείεται κάθε ενδεχόμενο επαναφοράς μέτρων ενόψει εορτών.

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά του 2022 γιορτάστηκαν και θα γιορταστούν από τους πολίτες χωρίς περιορισμούς.

Μέσα του μήνα ανακοινώνεται ότι από την 1η Νοεμβρίου του 2022 μέχρι την 14η Δεκεμβρίου του 2022, διενεργήθηκαν 24 χιλιάδες εμβολιασμοί και ημερησίως τον μήνα Δεκέμβριο διενεργούνταν συνολικά 600 με 700 εμβολιασμοί.

Επίσης, εντός Δεκεμβρίου ανακοινώνεται πως οι εργασίες για λειτουργία Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κύπρο βρίσκονται στην τελική ευθεία και ότι προχωρούν κανονικά οι διαβουλεύσεις και οι εργασίες, ώστε να τεθεί σε λειτουργία το Γραφείο του Οργανισμού το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με τον Σύμβουλο Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνο Αθανασίου, εντός Ιανουαρίου αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία, στην παρουσία του Περιφερειακού Διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, ο οποίος θα έρθει στην Κύπρο για την τελετή υπογραφής.

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έκλεισε εκνευρισμένος την σύνδεση ο Βαβούσκος «Με ειρωνεύεστε»: Η αμφισβήτηση και ο καταστατικός χάρτης για Μονή Αββακούμ

Δουλειά με το ζόρι στον καύσωνα: Πόσα εξώδικα εκδόθηκαν - Εργοτάξια τερμάτισαν την λειτουργία τους λόγω παραβάσεων

Ανάλυση: Σε νέα εποχή οι σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου – Διεθνολόγος εξηγεί στο «Τ» για την άρση της υποχρέωσης για έκδοση visas

Υπουργικό: Ενέκρινε την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας σε πληγέντες από τις πυρκαγιές σε Πάφο και Λευκωσία

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Υφυπουργός - Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής του χαρτοφυλακίου

Φειδίας: Τι έκανε τις πρώτες 48 ώρες στο Ευρωκοινοβούλιο - Με βίντεο απαντά αν του άρεσεΥπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκε η επέκταση των μέτρων στήριξης για το ρεύμα - Τι αποφασίστηκε

Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκε η επέκταση των μέτρων στήριξης για το ρεύμα - Τι αποφασίστηκε

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top