ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023: Με το βλέμμα στη συσπείρωση μέχρι την τελευταία ώρα

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023: Με το βλέμμα στη συσπείρωση μέχρι την τελευταία ώρα

Σε φουλ οργανωτικό ρυθμό κινούνται τα επιτελεία των υποψήφιων προέδρων, στρέφοντας όλα τους τα όπλα εκεί όπου θα κριθεί και η μεγάλη μάχη της Κυριακής, δηλαδή στην πειθώ των πολιτών να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Αναποφάσιστοι, απογοητευμένοι ψηφοφόροι και νέοι ψηφοφόροι αποτελούν μια κρίσιμη δεξαμενή στην οποία θα στοχεύσουν τα επιτελεία τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Πέντε μέρες πριν την κάλπη στα επιτελεία των διεκδικητών της προεδρίας τα τηλέφωνα παίρνουν φωτιά και η κινητοποίηση είναι χωρίς προηγούμενο, ώστε ο προεκλογικός μαραθώνιος να κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον κάθε υποψήφιο. Ασφαλώς οι στοχεύσεις των υποψηφίων είναι εντελώς διαφορετικές, όπως και οι φιλοδοξίες ενός εκάστου σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Η προσοχή στρέφεται στα ψηλά…δώματα όπου το διακύβευμα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τους τρεις βασικούς διεκδικητές της προεδρίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκο Χριστοδουλίδη, όπως ασφαλώς και για τα κόμματα που τους στηρίζουν. Ειδικά για τους δύο πόλους της πολιτικής ζωής, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, το στοίχημα είναι ακριβό. Οποιος περάσει στον δεύτερο γύρο κερδίζει χρόνο και βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία, σε αντίθεση με τον χαμένο της εκλογικής μάχης της 5ης Φεβρουαρίου, ο οποίος θα βρεθεί μπροστά σε πρωτοφανή διλήμματα. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, καλούνται τις πέντε τελευταίες μέρες να εξαντλήσουν κάθε προσπάθεια για να πετύχουν τη μέγιστη συσπείρωση ώστε μαζί με τις ψήφους που θα πάρουν από άλλους χώρους, να κόψουν το νήμα για τον δεύτερο γύρο. Στα επιτελεία των δύο κομμάτων, όπως και των υποψηφίων που στηρίζουν, γίνεται συνεχής μελέτη των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων, στη βάση των οποίων επικαιροποιείται το πλάνο της τακτικής που θα ακολουθηθεί τις τελευταίες μέρες. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου συνεχίζει με πρόταξη την ανάγκη για διασφάλιση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας ενώ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης εμφανίζεται ως ο φορέας της προοδευτικής αλλαγής ώστε να διαφοροποιηθεί από τους άλλους δύο βασικούς διεκδικητές της προεδρίας. Η εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής συσπείρωσης αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα, ειδικά για τον ΔΗΣΥ.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, «τρέχει» την εκστρατεία όπως την άρχισε, δηλαδή με χαμηλό προφίλ και συναινετική ρητορική, θέλοντας ακριβώς να γίνει ομπρέλα για το ζωτικό χώρο ανάμεσα στους δύο πόλους, στους οποίους επίσης απευθύνεται. Σε αντίθεση με τους άλλους δύο διεκδικητές της προεδρίας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει την ευχέρεια να ακολουθεί από τώρα τακτική δευτέρου γύρου, ρίχνοντας δίχτυα προς τους ψηφοφόρους και των δύο βασικών ανθυποψηφίων του. Αυτό φάνηκε στην ομιλία του στην τελική προεκλογική συγκέντρωση την Κυριακή, όπου απευθύνθηκε σε ψηφοφόρους από Δεξιά μέχρι και την Αριστερά. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αξιοποιεί την δημοσκοπική πρωτιά που τον δείχνει ως το φαβορί να κόψει πρώτος το νήμα και του επιτρέπει να απευθύνεται από τώρα να στέλνει μηνύματα ενόψει του δεύτερου γύρου, ανεξαρτήτως του αντιπάλου που θα έχει απέναντί του, πάντοτε με δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και στην κάλπη. Στο επιτελείο Χριστοδουλίδη, σε συνεργασία με τα συνεργαζόμενα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και Κυπρίων Κυνηγών, εντατικοποιούν την οργανωτική προσπάθεια, γιατί γνωρίζουν ότι εκεί είναι το αδύνατο σημείο, υπό την έννοια, ότι δεν έχουν την εμπειρία, ούτε και τη δυνατότητα των μηχανισμών των δύο μεγάλων κομμάτων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top