ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Νέο χαρτονόμισμα για την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής κυκλοφορεί η κεντρική τράπεζα

Ουκρανία: Νέο χαρτονόμισμα για την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής κυκλοφορεί η κεντρική τράπεζα

Η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας παρουσίασε σήμερα ένα αναμνηστικό χαρτονόμισμα για την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής, με τη μία πλευρά του να απεικονίζει τρεις στρατιώτες να υψώνουν την εθνική σημαία.

Η άλλη όψη του χαρτονομίσματος των 20 χρίβνια (0,54 δολάριο) δείχνει δύο χέρια δεμένα με ταινία, μια προφανής νύξη στα φερόμενα εγκλήματα πολέμου που το Κίεβο κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις ότι έχουν διαπράξει στην Ουκρανία. Η Μόσχα αρνείται αυτές τις κατηγορίες.

«Για τον ένα χρόνο από την έναρξη του πολέμου, αποφασίσαμε να κυκλοφορήσουμε ένα αναμνηστικό χαρτονόμισμα που θα απεικονίζει σε ένα μικρό κομμάτι χαρτί ένα χρόνο συναισθημάτων, σχεδίων, περιεχομένου και εμβληματικών πραγμάτων», δήλωσε ο Άντρι Πίσνι, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια παρουσίασης στην κεντρική τράπεζα στο Κίεβο.

 

 


Η κεντρική τράπεζα έχει εργαστεί σκληρά από την ολομέτωπη εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 για να κρατήσει την οικονομία όρθια και να διατηρήσει τη σταθερότητα.

Το περασμένο καλοκαίρι, καθόρισε την ισοτιμία της χρίβνια στις 36,57 έναντι του δολαρίου, και παρενέβη τακτικά στην αγορά συναλλάγματος για να στηρίξει το νόμισμα.

Χάρη στην ξένη βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων από δυτικούς εταίρους, τα αποθέματα ουκρανικού σκληρού συναλλάγματος έχουν αυξηθεί σε σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια, ελαφρώς υψηλότερα από ό,τι στην αρχή του πολέμου.

 

 

Η Ουκρανία έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις σε ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ο Πίσνι ανέφερε ότι το νέο χαρτονόμισμα, το οποίο έχει καινοτόμα χαρακτηριστικά ασφαλείας, θα κυκλοφορήσει σε 300.000 αντίτυπα.

Αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δήλωσαν ότι χρειάστηκαν περίπου οκτώ μήνες για να σχεδιαστεί και να παραχθεί το χαρτονόμισμα, και πως η τράπεζα σχεδιάζει μια σειρά αναμνηστικών χαρτονομισμάτων που θα δίνουν μια οπτική καταγραφή του πολέμου.

Παράλληλα ανέφεραν ότι σχεδιάζουν ήδη νέα χαρτονομίσματα για τη νίκη και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς, οι Ουκρανοί συνειδητοποίησαν τη δύναμή τους, τη σημασία τους, την ικανότητά τους όχι μόνο να αντέχουν αλλά και να κερδίζουν, να κερδίζουν χωρίς να συγχωρούν ούτε ένα στρατιωτικό έγκλημα, ούτε ένα ερειπωμένο σπίτι», τόνισε ο Πίσνι. «Αυτή η νίκη θα έχει πολύ υψηλό τίμημα, αλλά θα συμβεί και θα είναι δική μας», συμπλήρωσε.

Πηγή: protothema.gr

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ σε νέους Πρέσβεις: «Δέσμευση για λύση στη βάση ΔΔΟ»

ΠτΔ σε νέους Πρέσβεις: «Δέσμευση για λύση στη βάση ΔΔΟ»

Τη δέσμευσή του για μια λύση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τις τελετές επίδοσης διαπιστευτηρίων Πρέσβεων ξένων χωρών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top