ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Δεν θα εμπλακώ σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών με την Άγκυρα»

ΠτΔ: «Δεν θα εμπλακώ σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών με την Άγκυρα»

Στόχος είναι μέσα από τις επαφές μας να σπάσουμε το αδιέξοδο στο Κυπριακό, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι ο ίδιος επιλέγει να μην εμπλακεί σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών με την Άγκυρα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο επίσκεψης του στο Δημοτικό Σχολείο «Πεύκιος Γεωργιάδης», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς αν έχει καταρτίσει  πλάνο με εισηγήσεις για τον ρόλο των ΗΕ και πώς θα γίνει σπάσιμο του αδιεξόδου, είπε ότι «θέλω να χαιρετίσω, βλέπω ως θετική ένδειξη αυτό το ενδιαφέρον που υπάρχει από τον διεθνή παράγοντα, είτε από τα ΗΕ και την ΕΕ.

Είχα πρόσφατα μια πολύ καλή συζήτηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισιέλ, με τον οποίον θα έχω κατ’ ιδίαν συνάντηση στις 22 Μαρτίου.

Η σημερινή συνάντηση μου με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο κ. Κόλιν Στιούαρτ είναι προπαρασκευαστική της συνάντησης που θα έχω με την κα Ρόζμαρι ντι Κάρλο.

Η δική μας προσέγγιση και στόχος είναι η εμπλοκή της ΕΕ, διότι θεωρούμε ότι η ΕΕ στο σημερινό διεθνές σκηνικό, όπως έχει διαμορφωθεί ειδικότερα με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μπορεί έχει τα κίνητρα εκείνα, ώστε να οδηγήσει σε μια αμοιβαία αποδεκτή, μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων και εκεί θα επενδύσουμε.

Όμως σε καμιά απολύτως περίπτωση εκτός του πλαισίου των ΗΕ. Θέλω να το ξεκαθαρίσω. Μιλάμε πάντα εντός του πλαισίου των ΗΕ.

Και είναι σημαντικό που θα έρθει η κα ντι Κάρλο, είναι σημαντικό που ο ΓΓ θα είναι στις Βρυξέλλες, θα μιλήσει σε όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ για το θέμα της συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και τα ΗΕ και το Κυπριακό είναι ένα από τα θέματα στο οποίο πρέπει να υπάρξει συνεργασία.

Δεν μπορούμε να χάνουμε χρόνο σε σχέση με την προσπάθεια για σπάσιμο του αδιεξόδου, δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τις θέσεις της τουρκικής πλευράς, ακούω και διαβάζω καθημερινά τις δηλώσεις. Συνειδητά επιλέγω να μην εμπλακώ σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών, να κατηγορήσω κ.ο.κ. Επιλέγω να εργαστούμε ειδικότερα μέσα από αυτές τις επαφές μέσα από ένα ξεκάθαρο στόχο, στο να δούμε πώς μπορούμε να σπάσουμε το αδιέξοδο. Δεν είναι εύκολο, αλλά θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν και θεωρούμε ότι η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά και στο σπάσιμο του αδιεξόδου και στην επίλυση του Κυπριακού που είναι το βασικο ζητούμενο».

Ερωτηθείς αν θα συναντηθεί με τον ΓΓ των ΗΕ στις Βρυξέλλες και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έχει ζητήσει να δει τον ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είδα την πρόθεση του κ. Τατάρ», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καθορισμένο ραντεβού, σίγουρα θα τον δω στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά δεν υπάρχει καθορισμένο ραντεβού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Επέβαινε σε μοτοσικλέτα ο στόχος της απόπειρας φόνου - Δείτε φωτογραφία από το σημείο

Επέβαινε σε μοτοσικλέτα ο στόχος της απόπειρας φόνου - Δείτε φωτογραφία από το σημείο

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές το μεσημέρι της Τρίτης (23/04) στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top