ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρία «βουνά» στο ΥΠΕΣ για τον Κωνσταντίνο Ιωάννου

Τρία «βουνά» στο ΥΠΕΣ για τον Κωνσταντίνο Ιωάννου

Μεταναστευτικό, μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το νοικοκύρεμα στη διαχείριση των Τουρκοκυπριακών Περιουσιών είναι οι τρεις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου. Με όρο εντολής να εφαρμόσει το προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου καλείται να διοικήσει ένα υπέρυπουργείο με πλειάδα αρμοδιοτήτων και με πολλά ανοικτά μέτωπα.

Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος υπουργός ζήτησε να ενημερωθεί από τους υπηρεσιακούς για τα εκκρεμούντα ζητήματα σε όλο το εύρος των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου. Η προσοχή του επικεντρώνεται στα τρία ορόσημα που έχει ενώπιόν του, τα οποία ιεραρχούνται και από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ως επείγοντα.

Ειδικότερα το μεταναστευτικό αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο εξαιτίας του μεγάλου αριθμού παράτυπων μεταναστών που έρχονται στην Κύπρο, πλείστοι εκ των οποίων ζητούν άσυλο. Η σύσταση υφυπουργείου Μετανάστευσης είναι προεκλογική υπόσχεση του Νίκου Χριστοδουλίδη άρχισε να μπαίνει στις ράγες. Το προσχέδιο του νομοσχεδίου θα τεθεί ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για έλεγχο με στόχο να υποβληθεί στη Βουλή το συντομότερο.

Μέχρι όμως να ιδρυθεί το υφυπουργείο ο Κωνσταντίνος Ιωάννου θα έχει να διαχειριστεί το πρόβλημα.

Τα δύο κλειδιά

Η προσπάθεια του νέου Υπουργού εστιάζεται στα δύο κλειδιά που θα ανοίξουν τις πόρτες για την άμβλυνση του προβλήματος: Στη λήψη μέτρων για μείωση των μεταναστών που έρχονται στην Κύπρο και στην επίσπευση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων για τους αιτούντες άσυλο ώστε όσοι δεν εγκρίνονται να επαναπατρίζονται. Και τα δύο αυτά κλειδιά έχουν πολλές δυσκολίες γιατί οι λύσεις δεν εξαρτώνται μόνο από την Κύπρο αλλά έχουν εξωτερική διάσταση. Ακόμη και εάν η Κύπρος επισπεύσει τις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων, ο αριθμός των αφίξεων και οι επαναπατρισμοί εξαρτώνται από εξωγενείς παράγοντες. Στη μεγάλη εικόνα του μεταναστευτικού θα πρέπει να ιδωθεί και η στάση της Τουρκίας, μέσω της οποίας έρχονται στις ελεύθερες περιοχές Κύπρο πολλοί μετανάστες από αφρικανικές χώρες οι οποίοι περνούν από την πράσινη γραμμή. Αυτή τη στιγμή οι αιτήσεις για χορήγηση πολιτικού ασύλου ξεπερνούν τις 21 χιλιάδες. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ΕΕ μπορεί να συνδράμει αποτελεσματικά τόσο στο ζήτημα της μείωσης των ροών όσο και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των μεταναστών, θέμα το οποίο ο υπουργός Εσωτερικών θα εγείρει στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων, που συνέρχεται στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο, 9 και 10 Μαρτίου.

Αλλαγές στις Τουρκοκυπριακές περιουσίες

Το νοικοκύρεμα στη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών είναι ακόμη μια από τις μεγάλες προκλήσεις που έχει ενώπιόν του ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος έπιασε ήδη δουλειά και από τις πρώτες μέρες έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί ανάρμοστες συμπεριφορές.

Συγκεκριμένα, έδωσε οδηγίες για απομάκρυνση από την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών όλων των υπαλλήλων που κατονομάζονται στο πόρισμα της διοικητικής έρευνας που βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας για την διάπραξη τυχόν ποινικών αδικημάτων, μετά από οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα.

Οι εν λόγω λειτουργοί θα ασχολούνται με άλλα καθήκοντα ώστε να μην έχουν πρόσβαση στα αρχεία της Υπηρεσίας που σχετίζονται με τη Διαχείριση των Τκ περιουσιών. Επιπλέον, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου έδωσε οδηγίες όπως το συντομότερο ληφθούν εκείνα τα μέτρα που θα οδηγούν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των Τκ περιουσιών, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο, μακριά από κακές πρακτικές ή και φαινόμενα που πλήττουν τη διαφάνεια, την ισονομία και τη χρηστή διοίκηση.

Το στοίχημα της μεταρρύθμισης

Ένα χρόνο μετά τη ψήφιση του νόμου για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η μεγάλη πρόκληση τώρα είναι η προετοιμασία για την εφαρμογή του, μια διαδικασία που απαιτεί συνεργασία από όλους τους εταίρους. Με τον νόμο του 2022 δημιουργούνται 20 νέοι δήμοι από συγχωνεύσεις υφιστάμενων δήμων και κοινοτήτων, όπως και 28 συμπλέγματα κοινοτήτων.

Η εφαρμογή του νέου χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης της Κύπρου θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2024, με τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών. Το επόμενο διάστημα κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό για το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θα πρέπει να οργανώσει το συντονισμό όλων των εμπλεκομένων.

Συγκεκριμένα, τον επόμενο ενάμισι περίπου χρόνο θα πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι ενέργειες για τους νέους δήμους και κοινότητες, τα συμπλέγματα και τους πέντε νέους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης. Η προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού, η ετοιμασία του ενιαίου προϋπολογισμού και γενικά η οικονομική πτυχή της μεταρρύθμισης, τα κτίρια και άλλες υποδομές, η εκπαίδευση των στελεχών της τοπικής αυτοδοικησης, η ενημέρωση του κοινού είναι μερικά από τα ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν. Θα απαιτηθούν επίσης αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία, γεγονός που απαιτεί τη συνεργασία κυβέρνησης και Βουλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top