ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτοιμο το νομοσχέδιο για το application που θα συγκρίνει τις τιμές - Πώς θα λειτουργεί - Πόσα προϊόντα θα περιέχει

Έτοιμο το νομοσχέδιο για το application που θα συγκρίνει τις τιμές - Πώς θα λειτουργεί - Πόσα προϊόντα θα περιέχει

Έτοιμο για να προωθηθεί στη Νομική Υπηρεσία είναι το νομοσχέδιο για την εφαρμογή (application), που θα αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τους καταναλωτές, αφού θα μπορούν να συγκρίνουν τις τιμές προϊόντων ανά υπεραγορά και να αγοράσουν το πιο φθηνό.

Μιλώντας στο ThemaOnline, η προϊστάμενη του Κλάδου Ανταγωνισμού της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή στο Υπουργείο Εμπορίου, Αλίκη Ιορδάνους, ανέφερε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις για το νομοσχέδιο και αυτή την στιγμή αξιολογούνται οι απόψεις όλων των εμπλεκόμενων.

Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο αναμένεται ότι θα πάει για συζήτηση στην Βουλή σε ένα μήνα, σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει προηγουμένως και ο Υπουργός Ενέργειας.

Εξηγώντας τι προνοεί το νομοσχέδιο, η κα. Ιορδάνους ανέφερε ότι θα καθορίζει την διαδικασία της καταγραφής και συλλογής των τιμών καθώς και την υποχρέωση των υπεραγορών να δίνουν τις τιμές για αυτά τα προϊόντα καθημερινά.

«Πρόκειται για το application μέσω του οποίου ο πελάτης θα μπορεί να κάνει το δικό του καλάθι» ανέφερε η κα. Ιορδάνους, τονίζοντας ότι το παρόν νομοσχέδιο είναι διαφορετικό από το νομοσχέδιο που είχε προωθηθεί τον Νοέμβριο και ονομαζόταν «καλάθι του νοικοκυριού».

Όπως επεσήμανε, το νομοσχέδιο που είχε προωθηθεί τον Νοέμβριο αφορούσε αντίστοιχο νομοσχέδιο με το «καλάθι του νοικοκυριού» που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και αποτελεί έκτακτο μέτρο, όχι μόνιμο.

«Στην Ελλάδα υπάρχει παράλληλα το application e-Καταναλωτής, αυτό είναι που συζητάμε», σημείωσε, τονίζοντας ωστόσο ότι μπορεί να αναφέρεται και ως «καλάθι του νοικοκυριού».

Πώς θα λειτουργεί - Πόσα προϊόντα θα περιέχει

Σύμφωνα με την κα. Ιορδάνους, θα αποτελεί μια ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία θα καταγράφονται καθημερινά οι τιμές περίπου 1300 προϊόντων, όπως για παράδειγμα τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης και θα είναι προσβάσιμο σε κάθε καταναλωτή μέσω της πλατφόρμας αλλά και μέσω εφαρμογής σε έξυπνα κινητά.

«Τα προϊόντα αυτά θα τα ορίσει ο Υπουργός Ενέργειας με διάταγμα και καθημερινά θα μπαίνουν πάνω σε αυτή την πλατφόρμα οι τιμές αυτών των προϊόντων από όλες τις υπεραγορές/καταστήματα», ανέφερε συγκεκριμένα.

Όπως τόνισε η κα. Ιορδάνους, τα προϊόντα που θα περιλαμβάνονται στην πλατφόρμα θα είναι αυτά που, με βάση στοιχεία, έχουν την πιο υψηλή κατανάλωση στην Κύπρο.

«Δεν είναι τυχαία που θα μπουν ενώ σημαντικό είναι ότι θα μπορεί να περιλαμβάνει και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας όχι μόνο επώνυμα», πρόσθεσε.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η εφαρμογή του και σε φούρνους (αρτοποιεία) για τα προϊόντα αρτοποιίας.

Ποιοι πρέπει να υποβάλουν τις τιμές των προϊόντων – Οι ποινές

Τονίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα περιλαμβάνει υπεραγορές και αρτοποιεία, ανάλογα με τον τζίρο πωλήσεων της προηγούμενης οικονομικής περιόδου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, υπόχρεοι υποβολής δεδομένων τιμών είναι όλες ανεξαιρέτως, οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και/ή άλλων προϊόντων που ασκούν δραστηριότητες λιανικής πώλησης («supermarkets») με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των €8.000.000, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης οικονομικής περιόδου, και όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις προϊόντων αρτοποιίας με κύκλο εργασιών άνω του €1.000.000, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης οικονομικής περιόδου».

Σημειώνεται ότι η μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς και/ή ελλιπούς δήλωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, συνιστά παράβαση, η οποία επισύρει ποινή με τη μορφή του διοικητικού προστίμου ύψους από €1.000 έως €50.000, ανάλογα με τον κύκλο εργασιών του υπόχρεου υποβολής δεδομένων τιμών κατά το αμέσως προηγούμενο της παράβασης έτος κατά περίπτωση και αναλόγως της βαρύτητας της παράβασης.

Η θέση του Συνδέσμου Καταναλωτών

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί ένα πολύ θετικό βήμα, φτάνει να γίνει με τρόπο που θα βοηθήσει τους καταναλωτές.

Αναφορικά με τα βασικά στοιχεία που θεωρεί ο Σύνδεσμος Καταναλωτών ότι πρέπει να περιέχει το νομοσχέδιο, ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε ότι πρέπει να δίδει όλες τις πληροφορίες στον καταναλωτή σχετικά με τις τιμές και τον τόπο που πωλούνται τα προϊόντα και τις τιμές τους, ώστε να μπορεί να κάνει σύγκριση.

«Εάν μας παρέχει ένα εργαλείο που ο καταναλωτής θα χρησιμοποιήσει ώστε να συγκρίνει τιμές και να ξέρει που μπορεί να τις αγοράσει, τότε είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι», σημείωσε καταληκτικά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top