ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανώφελη η αλλαγή ωραρίου στα σχολεία για αντιμετώπιση κυκλοφοριακού – Τι δείχνει μελέτη και ποιες εισηγήσεις γίνονται

Ανώφελη η αλλαγή ωραρίου στα σχολεία για αντιμετώπιση κυκλοφοριακού – Τι δείχνει μελέτη και ποιες εισηγήσεις γίνονται

Την ώρα που οι συζητήσεις για αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας των σχολείων, με ταυτόχρονη μετατόπιση και των ωραρίων εργασίας, με την εισαγωγή του κλιμακωτού ωραρίου, με στόχο την αποσυμφόρηση του οδικού δικτύου, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, μελέτη που διενεργήθηκε και παραδόθηκε στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, έρχεται να «προσγειώσει» τις όποιες προσδοκίες που υπήρχαν.

Κι αυτό, ένεκα του γεγονότος πως, σύμφωνα με την μελέτη, μία ενδεχόμενη μετατόπιση των ωραρίων στην εκπαίδευση θα ήταν ανώφελη, παρά το γεγονός πως το κλιμακωτό ωράριο θα λειτουργούσε πολύ θετικά εάν εφαρμοζόταν, ωστόσο, στον δημόσιο τομέα και μόνο.

Ειδικότερα στα συμπεράσματα/προτάσεις της 12σέλιδης μελέτης που δόθηκε στα μέλη της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής και εξασφάλισε το ThemaOnline, τονίζεται ότι η εφαρμογή της μετατόπισης των ωραρίων στην εκπαίδευση δεν φαίνεται να έχει όφελος, αφού το όποιο όφελος στην κυκλοφορία μετατοπίζεται πάλι εντός της κυκλοφοριακής αιχμής, η οποία παραμένει υψηλή σε εκτεταμένη χρονική περίοδο από τις 7.00 π.μ. έως και τις 9.00 π.μ..

Την ίδια ώρα, στην μελέτη αναφέρεται ότι, η εφαρμογή του κλιμακωτού ωραρίου εργασίας (ΚΩΕ) είναι εφικτή κυρίως στον Τομέα Δημόσιων Υπηρεσιών, αφού εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 2.500 εργοδοτούμενοι στο Δημόσιο Τομέα (ρεαλιστικό σενάριο), ενώ ιδανικά η συμμετοχή θα μπορούσε να φτάσει και τους 7.000 εργοδοτούμενους.

«Οι βελτιώσεις στην κυκλοφορία από την εφαρμογή του ΚΩΕ στο Δημόσιο Τομέα είναι μικρές στη ρεαλιστική εκδοχή, αλλά σε καμία περίπτωση αμελητέες (4%-6%), ενώ στην ιδανική εκδοχή αγγίζουν το13% και επιτυγχάνουν ομαλοποίηση της κυκλοφορίας κατά τις επίμαχες ώρες αιχμής (7.00 π.μ.-9.00 π.μ.)», επεξηγείται στην μελέτη.

Πάντως, πέρα από την κυκλοφορία, στη μελέτη υποδεικνύεται πως θα πρέπει να συνυπολογιστούν και άλλες εξωτερικές αλληλεπιδράσεις πλην της κυκλοφορίας από την εφαρμογή του μέτρου, όπως παραδείγματος χάριν η προσέλευση υπαλλήλων από άλλες πόλεις απαιτεί περισσότερη ευελιξία, καθώς επίσης και η χρήση πολυτροπικών/συνδυασμένων μεταφορών, η οποία συμπεριλαμβάνει την χρήση δημόσιων μεταφορών με μετεπίβαση σε χώρους park & ride ή από υπεραστική σε αστικό.

Ως εκ τούτου, προστίθεται, θεωρείται πρόσφορη η διεύρυνση του ωραρίου προσέλευσης τουλάχιστον από τις 7.00 π.μ. έως τις 9.00 π.μ., χρονικό διάστημα που προτείνεται από τους κοινωνικούς φορείς, για τους δημόσιους υπαλλήλους με αντίστοιχη διεύρυνση για το ωράριο αποχώρησης.

Σημειώνεται ότι, η βιβλιογραφία αναφέρει ως συχνότερη διεύρυνση αυτού του δίωρου (π.χ. 7.00 π.μ.-9.00 π.μ.), η οποία θα διασπείρει περαιτέρω τις παραπάνω μετακινήσεις και θα αμβλύνει περισσότερο την αιχμή η οποία έχει αντίστοιχη χρονική ευρύτητα.

Επιπρόσθετα στην μελέτη συστήνεται όπως, οι αστικές εμπορευματικές παραδόσεις κατά τη διάρκεια της μέρας, είναι εκτός ωρών αιχμής: 9.00 π.μ. - 12.00 μ. και 5.00 μ.μ.-7.00 μ.μ., ιδιαίτερα σε όλους τους κύριους άξονες και κέντρα πόλεων.

Στη μελέτη περιλαμβάνονται επίσης και κάποια υποστηρικτικά μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν στην επίτευξη των πιο ευνοϊκών σεναρίων. Τα μέτρα αυτά είναι:

1/ Φύλαξη μαθητών στα δημοτικά και γυμνάσια της πόλης από τις 7.00π.μ. έως την έναρξη των μαθημάτων στις 7.30 π.μ. και 7.45 π.μ., αντίστοιχα.

2/ Ευελιξία παροχής επιπλέον άδειας μέγιστο 1,5 ημέρα/μήνα σε δημόσιους υπαλλήλους που προσέρχονται νωρίς και φεύγουν αργά από την εργασία τους, έχοντας συσσωρεύσει τον επιπλέον χρόνο εργασίας που καλύπτει τον χρόνο που θα παρέχεται σε άδεια.

3/ Προώθηση του ολοήμερου σχολείου που να περιλαμβάνει και υπηρεσία παροχής γευμάτων, αθλητικές ακαδημίες με πιθανές επενδύσεις από ιδιωτική πρωτοβουλία, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης μαθητών.

4/ Επανένταξη πολιτικής που απαιτεί όπως νεαροί εκπαιδευτικοί διδάσκουν για μερικά χρόνια εκτός επαρχίας/έδρας.

Σημειώνεται πως, το «καυτό» θέμα του κυκλοφοριακού αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή το προσεχές διάστημα, με στόχο να προωθηθούν το συντομότερο οι βέλτιστες λύσεις για αντιμετώπισή του.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top