Η παράδοση της Κύπρου διατηρείται ζωντανή μέσα από τη λογοτεχνία και την ποίηση.
Ο λαϊκός ποιητής της Κύπρου Χαμπής Αχνιώτης, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης που εορτάζεται στις 21 Μαρτίου, ξεδιπλώνει στο ThemaOnline την αγάπη του για την κυπριακή ποίηση και τη σημασία της τόσο για τον ίδιο προσωπικά όσο και για τη διατήρηση της παράδοσης.
Τι εννοούμε όταν λέμε κυπριακή λαϊκή ποίηση;
Για μένα, η κυπριακή λαϊκή ποίηση χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία είναι τα ποιήματα που γράφει ο κάθε ποιητής που διαχρονικά είναι πάντα επίκαιρα.
Μία δεύτερη κατηγορία είναι οι φυλλάδες, αυτά τα μακροσκελή ποιήματα που εξιστορούν διάφορα γεγονότα και που πολύ παλιά οι ποιητές περιοδεύαν σε όλη την Κύπρο κυρίως στα πανηγύρια και τα τραγουδούσαν με σκοπό να τα πουλήσουν.
Η τρίτη κατηγορία είναι τα τσιαττιστά. Στα τσιαττιστά ή παλιώματα όπως τα λένε σε διαγωνισμούς, οι ποιητές χρησιμοποιούν συνήθως «άσχημες» λέξεις, βρισιές και εξαπολύουν κατηγορίες ο ένας στον άλλο.
Πώς ξεκινήσατε να γράφετε ποίηση στα κυπριακά;
Από πολύ μικρός μου άρεσε η κυπριακή λαϊκή ποίηση. Συστηματικά μετά τα 20 μου χρόνια κρατούσα στο συρτάρι μου υλικό.
Η κυπριακή λαϊκή ποίηση για μένα είναι η αγαπημένη μου ασχολία. Όλοι οι άλλοι τρόποι γραφής ποίησης με πεζό λόγο δεν συγκρίνονται μαζί της. Την αγαπώ ιδιαίτερα γιατί είναι η γλώσσα που έμαθα από μικρός να μιλώ, η γλώσσα που μιλούσαν οι παλιοί Κύπριοι ποιητές, που είναι οι ρίζες μας.
Προτρέπω τους νέους να γράφουν και χαίρομαι που τελευταία έχουν φανεί αρκετοί νεαροί ποιητές. Άμα σου αρέσει η ποίηση θα βρεις χρόνο να γράψεις. Όλοι οι ποιητές γράφουν στον χρόνο ανάπαυσής τους.
Από που παίρνετε έμπνευσή για τα ποιήματά σας;
Κάθε ποιητής έχει τον δικό του τρόπο γραφής και πηγή έμπνευσης μπορεί να είναι οτιδήποτε πηγάζει από την καθημερινότητά μας. Όσον αφορά τα ερωτικά μου ποιήματα, η έμπνευση πηγάζει από την καλή διάθεση που θα νιώσω κάποια στιγμή. Για τα ποιήματα που άπτονται σοβαρών ζητημάτων, οι ιδέες προέρχονται συνήθως από την καθημερινή προσωπική μου ζωή ή από κάποια ιστορία που μπορεί να ακούσω, να μου κινήσει το ενδιαφέρον και να τη διαμορφώσω ανάλογα.
Πώς αρχίζετε να γράψετε ένα ποίημα;
Προσωπικά, γράφοντας τα ποιήματα μου, αφού πρώτα βρω το θέμα, λειτουργώ ως εξής:
1. Προσπαθώ πάντα να έχω τέλεια ομοιοκαταληξία, γιατί πάντα το λέω η τέλεια ομοιοκαταληξία είναι αυτή που δίνει χρώμα στον στίχο μας
2. Τηρώ πάντα το μέτρο της ποίησης, τον σωστό αριθμό συλλαβών δηλαδή σε κάθε στίχο
3. Η κάθε στροφή μου δεν πρέπει να έχει την ίδια σημασία με την προηγούμενη
4. Όλες οι λέξεις που θα χρησιμοποιήσω είναι της κυπριακής διαλέκτου και δεν ανακατεύω ποτέ την κυπριακή διάλεκτο με την δημοτική
5. Τα ποιήματα μου όλα αφήνουν πάντα ένα μήνυμα στον αναγνώστη
6. Η τελευταία στροφή του πάντα είναι πολύ δυνατή.
Ο Χαμπής Αχνιώτης (Χρυσοστόμου) γεννήθηκε στο χωριό Άχνα της επαρχίας Αμμοχώστου και είναι νυμφευμένος με την Ελένη Σεβερή με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Μάριο και την Θέκλη. Έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία για ποιήματα και τσιατίσματα. Στο επάγγελμα είναι ηλεκτρολόγος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δελφίνοι μετρούν δυνάμεις στον ΔΗΣΥ- Το σκέφτεται και ο Φουρλάς
«Πετσοκόβει» το κρέας ενόψει Πάσχα – Αύξηση στις τιμές μέχρι και 30%
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χειροπέδες σε 32χρονο για βομβιστική επίθεση - Τι βρήκαν σε οικία και αποθήκη
• Σεισμός 6 Ρίχτερ στην ανατολική Τουρκία
• Εντοπίστηκαν επικίνδυνα προϊόντα: Από τσάντα παραλίας μέχρι πλαστικές παντόφλες
• Καλά νέα για την Μαρινέλλα: Βγήκε από τη ΜΕΘ μετά από 21 ημέρες, διαβάστε το επίσημο ανακοινωθέν
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις