LIKE ONLINE

Δείτε το μυστηριώδες πλάσμα που κάνει τον γύρο του διαδικτύου - Βίντεο

Δείτε το μυστηριώδες πλάσμα που κάνει τον γύρο του διαδικτύου - Βίντεο

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο με ένα πλάσμα που εμφανίστηκε πριν από 542 εκατομμύρια χρόνια, προκαλώντας τον ενθουσιασμό χιλιάδων ανθρώπων.

Οι τριλοβίτες είναι μια εξαφανισμένη ομάδα θαλάσσιων αρθρόποδων που πρωτοεμφανίστηκαν κατά την πρώιμη Κάμβρια περίοδο, πριν από περίπου 542 εκατομμύρια χρόνια. Ήταν από τα πρώτα γνωστά πολύπλοκα ζώα που εμφανίστηκαν στο αρχείο απολιθωμάτων και ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένα και ποικίλα καθ' όλη τη διάρκεια της Παλαιοζωικής Εποχής, η οποία διήρκεσε από περίπου 541 εκατομμύρια έως 252 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Οι τριλοβίτες πήραν το όνομά τους από το χαρακτηριστικό τρίλοβο σχέδιο του σώματός τους, το οποίο αποτελείται από κεφάλι, θώρακα και πυγίδιο. Το μέγεθός τους κυμαινόταν από λίγα χιλιοστά έως πάνω από 70 εκατοστά σε μήκος και είχαν μεγάλη ποικιλία σχημάτων και μορφών. Ήταν ενεργά αρπακτικά, πτωματοφάγα και φιλτροφάγα και ζούσαν σε διάφορα θαλάσσια περιβάλλοντα, από ρηχές θάλασσες έως βαθιά ωκεάνια ύδατα.

Δείτε βίντεο:

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των τριλοβιτών ήταν τα πολύπλοκα μάτια τους. Αυτά αποτελούνταν από πολλαπλούς φακούς που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση της κίνησης, του φωτός, ακόμη και της πόλωσης. Ορισμένα είδη είχαν μάτια τόσο προηγμένα που μπορούσαν να παρέχουν λεπτομερείς εικόνες του περιβάλλοντός τους. Η ανάπτυξη τέτοιων προηγμένων οπτικών συστημάτων έπαιξε πιθανότατα καθοριστικό ρόλο στην εξελικτική επιτυχία των τριλοβιτών.

Οι τριλοβίτες ήταν απίστευτα ποικιλόμορφοι και εξελίχθηκαν σε χιλιάδες διαφορετικά είδη κατά τη διάρκεια της ύπαρξής τους. Υπήρχαν σε ένα ευρύ φάσμα σχημάτων, μεγεθών και οικολογικών θέσεων. Ορισμένα είδη διέθεταν εξαιρετικά εξειδικευμένα αγκάθια και εξαρτήματα για την άμυνα ή το κυνήγι, ενώ άλλα ήταν πεπλατυσμένα και στρωτά για τη ζωή σε αμμώδη ή λασπώδη περιβάλλοντα. Ορισμένα είδη είχαν αναπτύξει ακόμη και ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό σύστημα προώθησης για κολύμπι.

Παρά την ποικιλομορφία και την επιτυχία τους, οι τριλοβίτες τελικά εξαφανίστηκαν στο τέλος της Πέρμιας περιόδου, πριν από περίπου 252 εκατομμύρια χρόνια. Η αιτία της εξαφάνισης τους δεν είναι απολύτως σαφής, αλλά πιστεύεται ότι ήταν αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων, όπως η παγκόσμια κλιματική αλλαγή, η ωκεάνια ανοξία και ο ανταγωνισμός από άλλα θαλάσσια ζώα.

ΠΗΓΗ: Gazzetta.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top