ΔΙΕΘΝΗ

Στη δίνη του εμφυλίου το Σουδάν: Αεροπορικές επιδρομές στο Χαρτούμ - Αναφορές για νεκρούς

Στη δίνη του εμφυλίου το Σουδάν: Αεροπορικές επιδρομές στο Χαρτούμ - Αναφορές για νεκρούς

Ένα ακόμη επεισόδιο σε μια ιστορία εμφύλιες συγκρούσεων και αστάθειας που συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες εκτυλίσσεται από τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Σουδάν.

Άνδρες των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) μάχονται με μονάδες του στρατού στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα της χώρας, και άλλες πόλεις.

Από το πρωί στο Χαρτούμ ακούγονται πυροβολισμοί και εκρήξεις.

Τουλάχιστον τρεις άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους , δεν είναι όμως σαφές αν υπάρχουν νεκροί από την πλευρά των ενόπλων.

Οι δυνάμεις των RSF ισχυρίζονται ότι ελέγχουν το προεδρικό μέγαρο και το αεροδρόμιο του πρωτεύουσας, στο οποίο έχουν ανασταλεί οι πτήσεις, όπως και άλλων δύο αεροδρομίων στην πόλη Μερόβε στα βόρεια της χώρας, αλλά και του αεροδρομίου της πόλης Ελ Ομπέιντ που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Σουδάν.

Αντίθετα, οι ένοπλες δυνάμεις λένε ότι κατέστρεψαν δύο βάσεις των RSF. Η Πολεμική Αεροπορία του Σούδαν διεξάγει επιχειρήσεις κατά των επιθέσεων της RSF, όπως ανέφερε ο στρατός.

Πλάνα τηλεοπτικού σταθμού παρουσίασαν ένα μαχητικό αεροσκάφος να πετάει στον ουρανό της πρωτεύουσας Χαρτούμ, χωρίς το Reuters να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα το αναφερόμενο τηλεοπτικό υλικό.

Μάχες διεξάγονται και στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης του Σουδάν, όπως είπε σε μία σύντομη εμφάνισή του παρουσιαστής της τηλεόρασης, καθώς οι RSF συγκρούονται με τις δυνάμεις του στρατού. Σύμφωνα με μία μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα στο Reuters, πυροβολισμοί ακούγονταν στο ευρύτερο περιβάλλον των εγκαταστάσεων της τηλεόρασης.

Γιατί ξέσπασαν τα επεισόδια

Από το πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021 το Σουδάν κυβερνά συμβούλιο στρατηγών, με πραξικόπημα το οποίο ανέτρεψε την μεικτή κυβέρνηση πολιτικών και στρατιωτικών που κυβερνούσε από το 2019 και την εκδίωξη του προέδρου Αλ Μπασίρ.

Πρόεδρος της χώρας ουσιαστικά είναι ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν, αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων. Αντίπαλος τους είναι ο υπαρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και αρχηγός των RSF, στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, γνωστός ως Χεμέντι.

Οι δύο τους, αναφέρει το BBC, έχουν διαφορετική θέση για το πού πηγαίνει η χώρα και για την μετάβαση σε εκλεγμένες κυβερνήσεις. Κύρια εστία διαφωνίας τους είναι αν η δύναμη των RSF που φτάνει τους 10.000 εμπειροπόλεμους άνδρες θα ενταχθεί στον τακτικό στρατό.

Τις τελευταίες ημέρες μονάδες των RSF πήραν θέσεις σε διάφορα σημεία της χώρας, μια κίνηση που ο στρατός ερμήνευσε ως απειλητική. Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό να γίνουν συνομιλίες που θα αποκλιμάκωναν την ένταση.

Δεν είναι πάντως σαφές από ποια πλευρά έπεσε το Σάββατο ο πρώτος πυροβολισμός.

Οι δύο πλευρές, πάντως, αλληλοκατηγορούνται για το ποιος προκάλεσε τα επεισόδια. Ο Νταγκάλο σε ζωντανή τηλεφωνική συνέντευξή του στο Al Jazeera χαρακτήρισε το Σάββατο τον Αλ Μπουρχάν εγκληματία, κατηγορώντας τον στρατό για τη διενέργεια πραξικοπήματος. Είπε ακόμη ότι οι στρατιώτες του οδηγήθηκαν στην πολεμική αντιπαράθεση, καθώς οι συγκρούσεις με τον στρατό ξέσπασαν σε όλη τη χώρα, μετά από ημέρες κλιμάκωσης της έντασης.

Την ίδια ώρα οι RSF κατηγόρησαν τον σουδανικό στρατό ότι αυτός προκάλεσε τις συγκρούσεις που μαίνονται αυτήν την ώρα στο Χαρτούμ. «Οι Δυνάμεις αιφνιδιάστηκαν το πρωί από την άφιξη σημαντικής δύναμης του στρατού, η οποία πολιόρκησε το στρατόπεδό τους στη Σόμπα», εξαπολύοντας «επίθεση με όλων των ειδών τα όπλα, βαριά και ελαφριά», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παραστρατιωτική οργάνωση, η οποία απαρτίζεται από πρώην πολιτοφύλακες του πολέμου του Νταρφούρ. Οι RSF πρόσθεσαν ότι δεν βάζουν στο στόχαστρο αμάχους και κάλεσε τους πολίτες να σταθούν στο πλευρό της.

Εκκλησεις για διεθνή παρέμβαση

Τα πολιτικά κόμματα στο Σουδάν, που είχαν υπογράψει μία αρχική συμφωνία για τη διαχείριση της εξουσίας με τον στρατό της χώρας, αλλά και με τις πανίσχυρες παραστρατιωτικές RSF, κάλεσαν σήμερα για την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών που ξέσπασαν μεταξύ τους. Τα πολιτικά κόμματα προέτρεψαν τόσο τους διεθνείς, αλλά και τους περιφερειακούς παίκτες να βοηθήσουν άμεσα για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε σήμερα την κατάσταση στη χώρα «εύθραυστη», αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι υπάρχει ακόμη η δυνατότητα μιας συνολικής μετάβασης σε μία κυβέρνηση υπό την ηγεσία των πολιτικών κομμάτων. Μιλώντας στο Ανόι, ο Μπλίνκεν επισήμανε επίσης ότι «μερικοί παίκτες ενδέχεται να ασκούν πιέσεις κατά της μετάβασης σε μία πολιτική διαδικασία».

Τόνισε ακόμη ότι ανησυχεί βαθιά σχετικά με τις αναφορές για την κλιμάκωση της βίας. «Βρισκόμαστε σε επαφή με την ομάδα της πρεσβείας μας στο Χαρτούμ, όλοι έχουν καταμετρηθεί επί του παρόντος», ανέφερε ο Μπλίνκεν σε μία ανάρτησή του στο Twitter. «Παροτρύνουμε όλους τους εμπλεκόμενους να σταματήσουν άμεσα τη βία και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση της πολεμικής έντασης ή την κινητοποίηση δυνάμεων, αλλά να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την επίλυση των σημαντικών ζητημάτων», έγραψε.

Αναστολές πτήσεων

Η κρατική αεροπορική εταιρία της Σαουδικής Αραβίας (Saudia) ανακοίνωσε ότι ένα από τα αεροσκάφη της, τύπου Airbus είχε ένα ατύχημα στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ στο Σουδάν, πριν από την προγραμματισμένη σημερινή αναχώρησή του για το Ριάντ, χωρίς να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η Saudia ανέφερε επίσης, σε μία ανακοίνωσή της ότι οι πτήσεις της προς και από το Σουδάν έχουν ανασταλεί μέχρι να υπάρξει μία νέα ανακοίνωση.

Η κρατική αεροπορική εταιρία της Αιγύπτου EgyptAir ανακοίνωσε και αυτή ότι αναστέλλει τις πτήσεις της προς και από το Χαρτούμ για 72 ώρες, μετά το ξέσπασμα των πολεμικών συγκρούσεων στην πρωτεύουσα του Σουδάν.

Γενικεύονται οι πολεμικές συγκρούσεις σε όλη τη χώρα

H πρεσβεία της Βρετανίας στο Σουδάν συνιστά στους Βρετανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να παραμείνουν στα σπίτια τους, ανακοινώνοντας ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση, μετά την ανακοίνωση των παραστρατιωτικών ότι ελέγχουν το προεδρικό μέγαρο, αλλά και άλλες πόλεις. «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές του Σουδάν, όπου έχουν ξεσπάσει πολεμικές συγκρούσεις», ανέφερε η πρεσβεία στο Twitter. «Συμβουλεύουμε όλους τους Βρετανούς στο Σουδάν να παραμείνουν στα σπίτια τους και να παρακολουθούν τις ταξιδιωτικές οδηγίες μας για περισσότερες ενημερώσεις».

Διεθνής ανησυχία

Έντονη ανησυχία εκφράζει η διεθνής κοινότητα για τις εξελίξεις στο Σουδάν.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέφ Μπορέλ κάλεσε σήμερα όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις στην κλιμάκωση της βίας στο Σουδάν να σταματήσουν άμεσα την άσκηση βίας, αναφέροντας σε μία ανάρτησή του στο Twitter πως όλο το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα είναι ασφαλές, ενώ έχει γίνει σχετική καταμέτρησή του.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Σουδάν Τζον Γκόντφρεϊ δήλωσε σήμερα ότι η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ ένοπλων στοιχείων στο Σουδάν, σε συνθήκες άμεσης πολεμικής συγκρούσης είναι «ουσιαστική και επικίνδυνη», ενώ κάλεσε άμεσα την υψηλόβαθμη ηγεσία να σταματήσει τις πολεμικές συγκρούσεις. Ο Γκόντφρεϊ πρόσθεσε ότι ο ίδιος και το προσωπικό της πρεσβείας έχουν βρει καταφύγιο εντός των εγκαταστάσεών της.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι κάλεσε την ηγεσία του Σουδάν να συγκρατήσει τα στρατεύματά της και να αποκλιμακώσει την κατάσταση. «Η συνεχιζόμενη βία στο Σουδάν πρέπει να σταματήσει αμέσως», έγραψε ο Κλέβερλι στο Twitter. «Το Ηνωμένο Βασίλειο καλεί τη σουδανική ηγεσία να κάνει ό,τι μπορεί για να συγκρατήσει τα στρατεύματά της και να αποκλιμακώσει την κατάσταση ώστε να αποτραπεί περαιτέρω αιματοχυσία. Η στρατιωτική δράση δεν θα επιλύσει αυτήν την κατάσταση», υπογράμμισε.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Σουδάν ανακοίνωσε σήμερα ότι ανησυχεί για την «κλιμάκωση της βίας» στη χώρα, καλώντας για την ανάγκη εκεχειρίας, αλλά και για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Η πρεσβεία ανέφερε ότι η ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα Χαρτούμ είναι τεταμένη, αλλά οι Ρώσοι διπλωμάτες είναι ασφαλείς.

Η Σαουδική Αραβία ανησυχεί βαθιά για την κλιμάκωση της έντασης και συγκρούσεις στο Σουδάν, ενώ καλεί τους εμπλεκόμενους να επιλέξουν τον διάλογο απέναντι στην πολεμική διαμάχη, όπως ανέφερε σήμερα σε μία ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών στο Ριάντ.

Η Αίγυπτος εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία της για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Σουδάν, ενώ καλεί τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, όπως ανέφερε σήμερα σε μία ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών στο Κάιρο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top