ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Πρωτοφανείς και ασυνήθιστα αυξημένες πνευμονίες στον παιδικό πληθυσμό» στην Κύπρο - Υπό διερεύνηση τα αίτια

«Πρωτοφανείς και ασυνήθιστα αυξημένες πνευμονίες στον παιδικό πληθυσμό» στην Κύπρο - Υπό διερεύνηση τα αίτια

Ο φετινός χειμώνας χαρακτηρίστηκε από σοβαρά περιστατικά πνευμονίας στα παιδιά από πνευμονιόκοκκο, ανέφερε ο Δρ.Αβραάμ Ηλία στο ThemaOnline.

O Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, μιλώντας στο ThemaOnline ανέφερε ότι «Φέτος ο χειμώνας χαρακτηρίστηκε από σοβαρά περιστατικά πνευμονίας στα παιδιά από πνευμονιόκοκκο. Πολλά παιδιά χρειάστηκε να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για παροχέτευση του υγρού της πνευμονίας και καθαρισμό. Ήταν κάτι το πρωτοφανές. Όσα περιστατικά είχαμε φέτος σε παιδιά από σοβαρές πνευμονίες, δεν τα είχαμε βιώσει, δεν τα είχαμε νοσηλεύσει τα τελευταία πέντε χρόνια περίπου».

Ασυνήθιστα αυξημένες πνευμονίες στον παιδικό πληθυσμό

« Εξακολουθούν να εισάγονται παιδιά με σοβαρές πνευμονίες, όχι στον ίδιο ρυθμό. Είναι κάτι που μας απασχολεί το αίτιο που προκάλεσε σε αυτά τα παιδιά αυτή την άσχημη πνευμονία. Είναι υπό διερεύνηση αν είναι κάποιο στέλεχος του πνευμονιόκοκκου το οποίο δεν αντιμετωπίζεται με τα εμβόλια που έχουμε στην διάθεση μας»

Όπως εξήγησε ο Δρ. Αβραάμ «Τα παιδιά με πνευμονία συνήθως εκδηλώνονται με ψηλό πυρετό , βήχα, αδιαθεσία, ανορεξία, μπορεί να παρουσιάζουν πλευροδυνία (δηλαδή πόνος στο πλευρό κατά την αναπνοή ή βήχα) ή και μερικές φορές αναπνευστική δυσχέρεια. Αυτό το οποίο είχε παρατηρηθεί είναι ότι παρά την έγκυρη χορήγηση αντιβιωτικών, μπορεί να εξελιχθεί πνευμονία παρά πολύ γρήγορα και να χρειαστεί χειρουργική παρέμβαση. Το φετινό χειμώνα στιγμάτισαν οι ασυνήθιστα αυξημένες πνευμονίες στον παιδικό πληθυσμό»

Οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις και η απουσία εμβολίου

Πέρα από τις πνευμονίες, ο Δρ.Αβραάμ πρόσθεσε ότι εξίσου χαρακτηριστική παρουσία είχαν το φετινό χειμώνα και «Οι διεισδυτικές στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις, από β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκο που ήταν πολύ σοβαρές, με αποτέλεσμα ορισμένα παιδιά να παρουσιάσουν σοβαρή και απειλούμενη για την ζωή τους εικόνα. Ο στρεπτόκοκκος παρουσιάζεται με ψηλό πυρετό , επηρεασμένη γενική κατάσταση, δυσκαταποσία ή και εξάνθημα και η γενική εικόνα του παιδιού γρήγορα μπορεί να επηρεαστεί»

Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο για αυτό και σύμφωνα με τον Δρ.Ηλία «Αυτό που βοηθά είναι η έγκυρη χορήγηση αντιβίωσης σε περίπτωση στρεπτοκοκκικής λοίμωξης. Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα κοινό μικρόβιο το οποίο παρατηρείται με μεγάλη συχνότητα τους χειμερινούς μήνες και συνήθως προκαλεί οξεία πυώδη αμυγδαλίτιδα ,η οποία συνοδεύεται με ψηλό πυρετό και δυσκαταποσία στα παιδιά». Πρόκειται για μεταδοτικό μικρόβιο από αναπνοή και τα σταγονίδια.

Από RSV μέχρι Covid

Πνευμονίες και στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις ήταν από τα πιο χαρακτηριστικά του χειμώνα, ωστόσο αυξημένες ήταν και άλλων ειδών ιώσεων « Έχουμε παιδιά με γρίπη Β κυρίως, γρίπη Α και παιδιά με Covid αυτή τη στιγμή. Όσον άφορα τα παιδιά με κορωνοϊο είναι 3 περιστατικά ( 2 βρέφη και ένα 12 ετών) Αυξημένα ήταν και τα περιστατικά RSV»

«Οι λοιμώξεις είναι πιο επιθετικές και αυτό αποδίδεται στον παρατεταμένο εγκλεισμό των παιδιών σε απομόνωση», με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα τους. «Η επάνοδος των παιδιών στα σχολεία είχε σαν αποτέλεσμα οι παθογόνοι αυτοί μικροοργανισμοί να βρουν πρόσφορο έδαφος και να εκδηλώσουν σοβαρή νόσο. Τώρα με την άνοδο της θερμοκρασίας αναμένεται ότι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού θα περιοριστούν και ενδεχομένως να έχουμε λοιμώξεις από το γαστρεντερικό σύστημα με εκδήλωση γαστρεντερίτιδας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Ιωάννα Μαλέσκου: Υπέρλαμπρη στην πρεμιέρα της - Στο πλευρό της Μικρούτσικος και Τάσος Τρύφωνος - Δείτε βίντεο



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top