ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βιώσιμο το δημόσιο χρέος της Κύπρου – Πού αναμένεται να κυμανθεί μέχρι το 2026

Βιώσιμο το δημόσιο χρέος της Κύπρου – Πού αναμένεται να κυμανθεί μέχρι το 2026

Βιώσιμο κάτω από όλα τα σενάρια στα οποία υιοθετούνται δυσμενέστερες παραδοχές, με στόχο την αξιολόγησης της δυναμικής του, κρίνεται το δημόσιο χρέος της Κύπρου, το οποίο αναμένεται μέχρι και το 2026 να περιοριστεί κάτω από το 70% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Όπως αναφέρεται στο Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής 2024-2026, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο, «σύμφωνα με την ανάλυση ευαισθησίας (sensitivity analysis) που έχει διεξαχθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, το δημόσιο χρέος κρίνεται βιώσιμο κάτω από όλα τα σενάρια στα οποία υιοθετούνται δυσμενέστερες παραδοχές με στόχο την αξιολόγηση της δυναμικής του δημόσιου χρέους».

Τα σενάρια

Σύμφωνα με το πρώτο εναλλακτικό σενάριο και το οποίο προβλέπει αύξηση των πραγματικών επιτοκίων κατά το μισό της τυπικής απόκλισης του 10-ετούς ιστορικού μέσου όρου, ετησίως, αν και υπάρχει απόκλιση από το βασικό σενάριο, το δημόσιο χρέος παρουσιάζει πτωτική τάση πλησιάζοντας το 63,3% του ΑΕΠ το 2026, αποκλίνοντας κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες από το βασικό σενάριο και ως εκ τούτου κρίνεται βιώσιμο.

Με βάση το δεύτερο εναλλακτικό σενάριο, το οποίο προβλέπει μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά το μισό της τυπικής απόκλισης του 10-ετούς ιστορικού μέσου όρου, ετησίως, το δημόσιο χρέος παρουσιάζει απόκλιση από το βασικό σενάριο κατά περίπου 16,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, εφόσον λαμβάνονται υπόψη οι ιστορικοί αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2013-14 και 2020, περιορίζοντας τη μείωση του στο 76,9% το 2026, εντούτοις, ακολουθεί σταθερά πτωτική πορεία. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι, εξαιρουμένων των προαναφερθέντων αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης του ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος κάτω από το εναλλακτικό σενάριο 2 περιορίζεται στο 63,5% στο τέλος του 2026.

Όσον αφορά το τρίτο εναλλακτικό σενάριο, το οποίο προβλέπει μείωση του πρωτογενούς ισοζυγίου κατά το μισό της τυπικής απόκλισης του 10-ετούς ιστορικού μέσου όρου, ετησίως, η χώρα μας, με βάση αυτό το σενάριο, θα παράγει ψηλότερα ποσοστά χρέους ως προς το ΑΕΠ σε σύγκριση με το βασικό σενάριο. Παρόλα αυτά, τονίζεται, η τάση που παρουσιάζει είναι πτωτική και ως εκ τούτου το δημόσιο χρέος κρίνεται βιώσιμο, πλησιάζοντας το 67,3% του ΑΕΠ το 2026 το οποίο αποκλίνει κατά 7,2 ποσοστιαίες μονάδες από το βασικό σενάριο.

Εξάλλου και με βάση το τέταρτο εναλλακτικό σενάριο, το οποίο προβλέπει συνδυασμό των τριών πιο πάνω σεναρίων, δηλαδή κατά το ¼ της τυπικής απόκλισης των 10-ετούς ιστορικών μέσων όρων, ετησίως, αν και παράγει ψηλότερο ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ σε σχέση με το βασικό σενάριο, το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να διατηρεί πτωτική πορεία και μειώνεται κάτω του 70% του ΑΕΠ το 2026. Το δημόσιο χρέος ως εκ τούτου, επισημαίνεται, κρίνεται βιώσιμο.

Στον πιο κάτω πίνακα, πάντως, παρουσιάζονται αναλυτικά οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη του δημοσίου χρέους, με βάση τα προαναφερθέντα σενάρια.

Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα, το δημόσιο χρέος μέχρι το 2026 θα κυμανθεί γύρω στο 60,1% με 69,3%.

Λίγο πάνω από τα 23 δις ευρώ το δημόσιο χρέος

Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως, σύμφωνα με το Στρατηγικό Πλαίσιο, κατά το τέλος του 2022, το δημόσιο χρέος περιορίστηκε στο 86,5% του ΑΕΠ, σε σύγκριση 101,2% του ΑΕΠ τον προηγούμενο χρόνο.

Σε απόλυτους όρους το δημόσιο χρέος τέλος του 2022 μειώθηκε σημαντικά κατά €940 εκατομμύρια περίπου και περιορίστηκε στα €23,4 δισεκατομμύρια σε σύγκριση με €24,3 δις το τέλος του 2021.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η πορεία του δημοσίου χρέους για τα έτη 2021-2026, ως ποσοστό του ΑΕΠ, οι χρηματοδοτικές ανάγκες, καθώς και το πρωτογενές ισοζύγιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πρώτο σινιάλο από ΕΕ προς Ερντογάν, ενθαρρυμένη η Λευκωσία

Βιώσιμο το δημόσιο χρέος της Κύπρου – Πού αναμένεται να κυμανθεί μέχρι το 2026

Μήπως είσαι δικαιούχος για μειωμένο ρεύμα 20% και δεν το γνωρίζεις; Μάθε όλες τις λεπτομέρειες

Οδηγοί προσοχή! Κλειστό σήμερα τμήμα του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού – Πάφου

Παρέλαβε πακέτο με ναρκωτικά από το εξωτερικό – Χειροπέδες σε 34χρονο

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Επ. Λεμεσού - Προχώρησε με ανάκληση προσωπικού η Πυροσβεστική - Δείτε βίντεο

Δεύτερη τραγωδία στις Φυλακές: Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όμως δεν τα κατάφερε

Ανείπωτη θλίψη – Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο Παναγιώτης «Η μέρα δεν ξημέρωσε πολύ καλά»

Παραιτήθηκε από τους Οικολόγους η Έφη Ξάνθου - «Δεν μετανιώνω για τα 23 χρόνια που αφιέρωσα στο Κίνημα»

Καραγιάννης και Κωστρίκκης στο «Τ»: Να ανησυχούμε από την απόσυρση του AstraZeneca; - Όσα αναφέρουν



ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

Την απόρριψη του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, κλήθηκε να σχολιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφορικά την πρόταση της Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, για τριμερή συνάντηση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top