ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία δισεκατομμυρίων για το φυσικό αέριο έκλεισε ο Νετανιάχου

Συμφωνία δισεκατομμυρίων για το φυσικό αέριο έκλεισε ο Νετανιάχου

Μια σημαντική συμφωνία δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή φυσικού αερίου στη Μεσόγειο μεταξύ της Κυβέρνησής του και κοινοπραξίας συμπεριλαμβανόμενης και της αμερικανικής εταιρείας Noble ανακοίνωσε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, την Πέμπτη.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων , σε τηλεοπτική του δήλωση ο κ. Νετανιάχου ανέφερε ότι «η συμφωνία θα φέρει εκατοντάδες δισεκατομμύρια σεκέλ (δηλαδή δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια) για τους  Ισραηλινούς πολίτες τα επόμενα χρόνια».

«Θα θέσω αυτή τη συμφωνία ενώπιον του Υπουργικού την Κυριακή. Είμαι σίγουρος ότι θα εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, η συμφωνία αφορά στην ανάπτυξη του μεγάλου κοιτάσματος του Λεβιάθαν και δύο άλλων κοιτασμάτων.

Η συμφωνία θα επιτρέψει στη Noble Energy και στην ισραηλινή Delek Group να διατηρήσουν την ιδιοκτησία του Λεβιάθαν αλλά θα πρέπει να πωλήσουν άλλα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων τους στο κοίτασμα Ταμάρ.

Το Λεβιάθαν αναμένεται να αρχίσει παραγωγή το 2018 ή το  2019 και εκτός από το να προμηθεύει το Ισραήλ, θα μπορεί να προμηθεύει την Αίγυπτο και την Ιορδανία με κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, η νέα συμφωνία προβλέπει ανώτατο όριο τιμής για πωλήσεις φυσικού αερίου σε ισραηλινές εταιρείες και δεσμεύει την κοινοπραξία να επενδύσει 1.5 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη Λεβιάθαν στα επόμενα δύο χρόνια. Το Λεβιάθαν εκτιμάται ότι περιέχει 22 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, τα οποία αναμένεται να δώσουν δισεκατομμύρια δολάρια ως έσοδα για το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, οι διαπραγματευτές του Νετανιάχου ζήτησαν από την Noble Energy να βασίσει την τιμή μελλοντικών συμβολαίων φυσικού αερίου από το Ταμάρ πάνω σε προκαθορισμένες συμβάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπου η τιμή του φυσικού αερίου έχει οριστεί στα 5 δολάρια για κάθε εκατομμύριο BTU.

Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να εφαρμόσει μόνο ήσσονος σημασίας ορόσημα για την ανάπτυξη του Λεβιάθαν. Αυτά περιλαμβάνουν δεσμεύσεις ύψους 1.5 δις δολαρίων στους παρόχους στα επόμενα δύο χρόνια και προμήθεια φυσικού αερίου στα επόμενα πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ Yuval Steinitz στο Ρόιτερς, "μας αναμένουν περισσότερες ανακαλύψεις φυσικού αερίου και πετρελαίου. Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για το θέμα αυτό, αλλά υπάρχει μια εύλογη πιθανότητα ότι θα υπάρξουν περαιτέρω ανακαλύψεις".

Ο Νετανιάχου έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες για να επιταχυνθεί η παραγωγή φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, ενώ κατηγορήθηκε από πολιτικούς του αντιπάλους ότι δεν διασφαλίζει επαρκώς τα οφέλη για το κράτος στις διαπραγματεύσεις.

Το Υπουργικό του Συμβούλιο έλαβε μια σπάνια απόφαση τον Ιούνιο σύμφωνα με την οποία η παραγωγή φυσικού αερίου θα συνδέεται με την εθνική ασφάλεια - επιτρέποντας έτσι στην κυβέρνηση του Τελ Αβίβ να παρακάμψει τους νόμους που σχετίζονται με τα μονοπώλια.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top