ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Τρέχουν» να βρουν οδηγούς λεωφορείων – Θέλουν να φέρουν από το εξωτερικό και τους «κόβει» τη φόρα το λευκό ποινικό μητρώο

«Τρέχουν» να βρουν οδηγούς λεωφορείων – Θέλουν να φέρουν από το εξωτερικό και τους «κόβει» τη φόρα το λευκό ποινικό μητρώο

«Λαβύρινθος» φαίνεται να είναι το πρόβλημα με τους οδηγούς λεωφορείων, ενώ τόσο η Επιτροπή Μεταφορών όσο και το αρμόδιο Υπουργείο, προσπαθούν να βρουν «την άκρη του νήματος», για να καλύψουν τα κενά που υφίστανται.

Ενδεχόμενη λύση στο αδιέξοδο, μπορεί να αποτελέσει η εργοδότηση Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι κατέχουν επαγγελματική άδεια οδηγού λεωφορείων, όμως, η απόκτηση λευκού ποινικού μητρώου από την Αστυνομία, καθυστερεί τις διαδικασίες, αφού για να εκδοθεί πρέπει ο εν λόγω πολίτης να παραμένει στην Κύπρο για έξι μηνών.

Σε δηλώσεις του στο ThemaOnline, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Μαρίνος Μουσιούττας, ανέφερε πως «υπάρχει γενικά έλλειψη οδηγών λεωφορείων στην Κύπρο. Κι ενώ φαίνεται να υπάρχουν πολλά άτομα τα οποία κάνουν τις εξετάσεις για να έχουν την άδεια οδήγησης για λεωφορεία, δεν την χρησιμοποιούν».

Υπάρχουν περιπτώσεις, συνέχισε, «όπου άτομα που βγάζουν επαγγελματική άδεια οδήγησης φορτηγών, βγάζουν και άδεια για οδήγηση λεωφορείων όμως, απλά για να υπάρχει. Ταυτόχρονα, μια δεύτερη ομάδα ατόμων, περίπου στα 350, είναι γυναίκες οι οποίες βγάζουν άδεια επιβατικού λεωφορείου και φαίνεται ότι τις χρησιμοποιούν για άλλες χρήσεις. Για παράδειγμα, κάποιες έχουν σχολές χορού ή σχολές που κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα, έτσι χρησιμοποιούν την άδεια για να τους μαθητές τους. Με λίγα λόγια, τις χρησιμοποιούν για τις δικές τους επιχειρήσεις και όχι με σκοπό να το εξασκήσουν σαν επάγγελμα», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, συνέχισε, «το επάγγελμα του οδηγού λεωφορείου, δεν είναι εύκολο. Αν και ο μισθός είναι ψηλός, μπορεί για κάποιους να μην είναι ένα ελκυστικό επάγγελμα με αποτέλεσμα, να υπάρχει αυτή τη στιγμή μεγάλο πρόβλημα εξεύρεσης οδηγών», τόνισε.

Όπως εξήγησε ο κ. Μουσιούττας, το πρόβλημα με την έλλειψη οδηγών λεωφορείων επηρεάζει σε διάφορους τομείς, τόσο σε υφιστάμενα θέματα όσο και σε νέα σχέδια τα οποία θέλουν να προωθήσουν. Όσον αφορά υφιστάμενα θέματα, λόγω του τουρισμού που υπάρχει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στην Κύπρο, αυξάνεται κατακόρυφα και η ζήτηση για οδηγούς ούτως ώστε, να μπορούν να εξυπηρετούνται οι ανάγκες που θα προκύψουν στις μετακινήσεις.

Από την άλλη, όσον αφορά νέα σχέδια, ο κ. Μουσιούττας εξήγησε πως η Κυβέρνηση θέλει να προωθήσει ένα πιλοτικό σχέδιο για μαθητικό λεωφορείο το οποίο, ξεκίνησε να γίνετε στην Αγλαντζιά και τώρα θα γίνεται και στον Στρόβολο. «Το εν λόγω σχέδιο θα καλύπτει 13 δημοτικά σχολεία με περίπου 4000 μαθητές και σκοπός είναι, τα παιδία να μπορούν να πάνε στο σχολείο και μετά πίσω στο σπίτι τους με ασφάλεια, χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνουν οι γονείς και οι παππούδες τους και να επιβαρύνεται το οδικό δίκτυο τόσο το πρωί όσο και το μεσημέρι. Δυστυχώς, για να γίνει το σχέδιο αυτό πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμοι οδηγοί, γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αρκετοί», τόνισε ο κ. Μουσιούττας.

Παράλληλα, λύση στο πρόβλημα μπορεί να αποτελέσει το να έρθουν επαγγελματίες οδηγοί λεωφορείων από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όμως, «εμπόδιο» φαίνεται να μπαίνει η κατοχή λευκού ποινικού μητρώου από την Αστυνομία της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον κ. Μουσιούττα, «βάσει των δεδομένων που έχουμε στην κατοχή μας, ένας Ευρωπαίος πολίτης δικαιούται να έρθει στην Κύπρο και να εργαστεί. Δεδομένου ότι, ο εν λόγω πολίτης κατέχει τα απαραίτητα προσόντα καθώς και την επαγγελματική άδεια οδήγησης λεωφορείου, μπορεί να έρθει να εργαστεί σε αυτό τον κλάδο στην Κύπρο και έτσι να καλυφθεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό η έλλειψη που υπάρχει». Όμως, συνέχισε, «υπάρχει ένας σημαντικός περιορισμός ο οποίος μπορεί να καθυστερήσει τις διαδικασίες. Βάση νομοθεσίας, για να χρησιμοποιήσει κάποιος την επαγγελματική άδεια οδήγησής λεωφορείου, πρέπει να είναι κάτοχος λευκού ποινικού μητρώου από την Αστυνομία και για να μπορέσει να το εκδώσει θα πρέπει να διαμένει στην Κύπρο για έξι μήνες και μια ημέρα», είπε.

Όπως αντιλαμβάνεστε, συνέχισε, «αυτό το κομμάτι μπορεί να καθυστερήσει τις διαδικασίες. Ως Κοινοβουλευτική επιτροπή Μεταφορών προτείναμε, με σκοπό να αυξήσουμε την προσφορά οδηγών χωρίς να αποτελεί πρόβλημα αυτό το μεσοδιάστημα των έξι μηνών, όποιος Ευρωπαίος πολίτης θέλει να έρθει στην Κύπρο να δουλέψει ως οδηγός λεωφορείων να κατέχει λευκό ποινικό μητρώο από τη χώρα του το οποίο να έχει εκδοθεί τους τελευταίους τρεις μήνες και όταν περάσει το διάστημα των έξι μηνών, να αιτηθεί στην Αστυνομία για να εκδώσει λευκό ποινικό μητρώο και στην Κύπρο και μετά να το καταχωρήσει στις αρμόδιες αρχές», είπε καταληκτικά ο κ. Μουσιούττας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το εν λόγω θέμα θα συζητηθεί σήμερα Πέμπτη, 6 Ιουλίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top