ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χωρίς τέλος η έξαρση του κορωνοϊού στις γάτες: «Ραγίζουν» καρδιές οι εξομολογήσεις ιδιοκτητών - «H Κύπρος θα γίνει το νησί των νεκρών»

Χωρίς τέλος η έξαρση του κορωνοϊού στις γάτες: «Ραγίζουν» καρδιές οι εξομολογήσεις ιδιοκτητών - «H Κύπρος θα γίνει το νησί των νεκρών»

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η έξαρση των κρουσμάτων της λοιμώδους περιτονίτιδας (κορωνοϊός) στις γάτες της Κύπρου, με αρκετές από αυτές δυστυχώς να πεθαίνουν αφού δεν υπάρχει θεραπεία σε προσιτή τιμή, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι η ασθένεια μπορεί να μεταφερθεί και στη Βρετανία.

Κάτοικοι της Κύπρου μίλησαν στην DailyMail και μοιράστηκαν τις τραγικές ιστορίες της απώλειας των κατοικίδιων τους από την ασθένεια.

Julie: «Ο Sky ήταν τόσο ανήσυχος και άρρωστος, το να τον ταΐζεις με το ζόρι ήταν αποκαρδιωτικό»

Όταν η γάτα της Julie Gray, ο Sky, αρρώστησε νωρίτερα φέτος, ήξερε αμέσως ότι θα είχε μόνο μέρες ζωής. Μόλις μήνες νωρίτερα, η συνταξιούχος Βρετανίδα που ζει στην Κύπρο, είχε ήδη χάσει τον Smokey, τον μικρότερο αδερφό του Sky, από την ίδια αρρώστια.

Όπως εξομολογήθηκε η Julie:

«Έχασα τον Smokey σε κάτι που φαινόταν σαν κορωνοϊό τον Φεβρουάριο. Είχε όλα τα συμπτώματα, αλλά δεν υπήρχε επιβεβαιωμένη εξέταση. Ήμασταν συντετριμμένοι όταν ο Sky άρχισε να παρουσιάζει τα ίδια συμπτώματα. Η κοιλιά του πρήστηκε και σταμάτησε να τρώει. Τον πήγαμε στον κτηνίατρο και έκαναν αμέσως εξετάσεις αίματος και πήραν υγρό από την κοιλιά του για να το ελέγξουν. Όλα τα σημάδια ήταν κορωνοϊός, αλλά έπρεπε να κάνουμε PCR για να επιβεβαιώσουμε. Το τεστ επρόκειτο να διαρκέσει πέντε ημέρες, οπότε ο Sky έμεινε με τον κτηνίατρο όπου τον τάισαν με το ζόρι και του έβαλαν μια σταγόνα. Ήταν τόσο λυπηρό που τον είδαμε σε ένα κλουβί, οπότε μετά από τέσσερις ημέρες, τον φέραμε σπίτι για να δούμε αν μπορούσαμε να τον βοηθήσουμε να νιώσει πιο άνετα. Ήταν απαίσιο-ήταν τόσο ανήσυχος και άρρωστος, και το να τον ταΐζεις με το ζόρι ήταν αποκαρδιωτικό».

Συνεχίζοντας ανέφερε:

«Εκείνο το βράδυ βγήκε ενώ κοιμόμασταν και δεν τον βρήκα την επόμενη μέρα. Νόμιζα ότι είχε φύγει για να πεθάνει, αλλά τότε μια από τις άλλες γάτες μας τον βρήκε κάτω από τους θάμνους πολύ καταθλιπτικό και πονεμένο. Τον πήγαμε βιαστικά στους κτηνίατρους και τον κοιμίσαμε, δεν μπορούσαμε να τον δούμε να υποφέρει πια. Το τεστ τελικά επέστρεψε την επόμενη μέρα και ήταν θετικό».

Janne Stoten: «Μου είπαν ότι μπορεί να έχει μόνο οκτώ εβδομάδες ζωής»

Άλλοι είπαν ότι οι γάτες τους αφέθηκαν να παλεύουν για τη ζωή τους μετά από μόλυνση από τον κορωνοϊό.

Όπως ανέφερε η 66χρονη Janne Stoten για το γατάκι της, τον Merlin, που υιοθέτησε όταν ήταν αδέσποτο:

«Παρατήρησα ότι η κοιλιά του γινόταν μεγαλύτερη. Δεν είχα ιδέα για τον κορωνοϊό σε εκείνο το στάδιο, αλλά όταν τον πήγα στον κτηνίατρο, μου είπαν ότι είχαν δει πολλές, πάρα πολλές ακόμη γάτες να έρχονται με κορωνοϊό. Στη συνέχεια πήραν υγρό από την κοιλιά του και το επιβεβαίωσαν. Ήμουν σε κλάματα. Μου είπαν ότι μπορεί να έχει μόνο οκτώ εβδομάδες ζωής», είπε.

Λόγω των επιπλοκών της θεραπείας που έλαβε, ο Merlin έχασε την όρεξή του και γινόταν όλο και πιο λήθαργος.

«Κάποια στιγμή, ήταν τόσο αδύνατος που μπορούσα να κλείσω το χέρι μου γύρω από την κοιλιά του», είπε η Janne.

Ευτυχώς, ο Merlin άρχισε σιγά σιγά να ανακτά τις δυνάμεις του και τώρα η Janne τολμά να ελπίζει ότι θα μπορούσε να υπάρχει «φως» στο τέλος ενός πολύ σκοτεινού τούνελ για το κατοικίδιό της.

Alison Moore: «Θα συνεχίσω να παλεύω για αυτόν»

H Alison Moore, έφερε ένα γατάκι στο σπίτι της τον Μάιο, μη γνωρίζοντας ότι έξι εβδομάδες αργότερα θα πάλευε για τη ζωή του.

Όπως ανέφερε η Alison για το γατάκι της, τον Mbili:

«Πρώτα παρατήρησα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν έδειξε σημάδια ουλίτιδας και δεν ήθελε να φάει. Τα μάτια του θόλωσαν και τα αντιμετώπισα με σταγόνες στεροειδών κατόπιν συμβουλής του κτηνιάτρου. Αλλά μετά άρχισε να γίνεται όλο και πιο αδύναμος μέχρι που δεν μπορούσε πλέον να πηδήξει. Άρχισε να κοιμάται πολύ, έχασε την όρεξή του και μετά άρχισαν να φεύγουν τα πίσω πόδια του. Τότε ήταν που ο κτηνίατρος επιβεβαίωσε την ασθένεια»

Η Alison αντιμετωπίζει τώρα μια βασανιστική αναμονή για να δει αν ο μικρός Mbili θα είναι ένας από τους τυχερούς που θα επιζήσουν από αυτή την καταστροφική ασθένεια.

«Είναι αποκαρδιωτικό. Η θεραπεία του μπορεί να είναι επώδυνη και είναι τόσο μικροσκοπικός, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε άλλη επιλογή. Ανταποκρίνεται και όσο το κάνει, θα συνεχίσω να παλεύω για αυτόν», είπε.

Καταληκτικά, η 38χρονη Βασιλική Μάνη, μέλος πολλών φιλοζωικών οργανώσεων στην Κύπρο, προειδοποίησε στην DailyMail ότι εάν συνεχιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού των γάτων, η Κύπρος θα γίνει «το νησί των νεκρών γάτων».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»



Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Αναχώρησε χθες βράδυ για την Γάζα το πλοίο Jennifer

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Αναχώρησε χθες βράδυ για την Γάζα το πλοίο Jennifer

Το πλοίο Jennifer αναχώρησε χθες βράδυ από το λιμάνι της Λάρνακας για την Γάζα, επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης διευκρινίζοντας ότι μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια μόνο από τα ΗΑΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top