ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίτροπος Περιβάλλοντος: Συμβουλευτικός οδηγός μετατροπής κτηρίων σε Zero Waste to Landfill

Επίτροπος Περιβάλλοντος: Συμβουλευτικός οδηγός μετατροπής κτηρίων σε Zero Waste to Landfill

Το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος ξεκίνησε σήμερα τη διαδικασία παράδοσης του «Συμβουλευτικού Οδηγού Μετατροπής Κτηρίων Υπουργείων και Υφυπουργείων σε Κτήρια Μηδενικών Απορριμμάτων στις Χωματερές».

Πρόκειται για έναν Συμβουλευτικό Οδηγό που καθοδηγεί τα Υπουργεία και Υφυπουργεία για το πώς μπορούν να επιτύχουν την επαλήθευση μηδενικών απορριμμάτων στις χωματερές. Ο πρώτος παραλήπτης του Οδηγού από την Επίτροπο Περιβάλλοντος, Δρ Μαρία Παναγιώτου, ήταν σήμερα 24 Ιουλίου, ο Υπουργός Μεταφορών κ. Αλέξης Βαφεάδης. Έχουν ήδη προγραμματιστεί για τις επόμενες μέρες οι συναντήσεις της Επιτρόπου Περιβάλλοντος με τους υπόλοιπους Υπουργούς και Υφυπουργούς για την παράδοση του Οδηγού σε ηλεκτρονική μορφή. Ο στόχος είναι μέχρι τέλος Αυγούστου να παραλάβουν όλοι οι Υπουργοί και Υφυπουργοί τον Οδηγό ώστε εντός φθινοπώρου να γίνουν οι σχετικές εκπαιδεύσεις του προσωπικού από το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η δράση αυτή ξεκίνησε από την κοινή πρωτοβουλία που είχε η Πρώτη Κυρία Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, μαζί με την Επίτροπο Περιβάλλοντος Δρ Μαρία Παναγιώτου, για έναρξη της διαδικασίας μετατροπής του Προεδρικού Μεγάρου στο πρώτο κυβερνητικό Κτήριο Μηδενικών Απορριμμάτων στις Χωματερές.

Για την ετοιμασία του Συμβουλευτικού Οδηγού αξιοποιήθηκε η τεχνογνωσία του Ανώτερου Λειτουργού Ανάπτυξης και Διαχείρισης Προγραμμάτων Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος, κ. Θεόδουλου Μακρυγιάννη. Η εμπειρογνωμοσύνη του πηγάζει και τεκμηριώνεται από το ότι υπήρξε ο εμπνευστής αλλά και επικεφαλής της μετατροπής του πρώτου οργανισμού στην Κύπρο με επαλήθευση μηδενικών απορριμμάτων στις χωματερές από το 2016.

Ο Συμβουλευτικός Οδηγός εξηγεί τα βήματα και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε ένα κτήριο να μπορεί να χαρακτηριστεί μηδενικών απορριμμάτων στις χωματερές. Μέσα από αυτή τη διαδικασία επιτυγχάνεται:

· Μείωση των απορριμμάτων: Η μετατροπή σε κτήρια μηδενικών απορριμμάτων σημαίνει πως στα κτήρια αυτά θα προωθείται η μείωση της παραγωγής απορριμμάτων στην πηγή και θα ενθαρρύνεται η επαναχρησιμοποίηση των υλικών. Αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά τον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές, ενώ παράλληλα μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των διαδικασιών που ακολουθούνται.

· Προώθηση της ανακύκλωσης: Τα κτήρια μηδενικών απορριμμάτων προάγουν την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και συνεπώς, ενθαρρύνουν την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση υλικών. Αυτό βοηθά στην εξοικονόμηση πόρων, στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και χρήσης φυσικών πόρων.

· Προστασία του περιβάλλοντος: Η μείωση της παραγωγής απορριμμάτων και η προώθηση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης των υλικών, συμβάλλει στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και της επιβάρυνσης των φυσικών οικοσυστημάτων. Αυτό συντείνει στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, του εδάφους και των υδάτων.

· Προώθηση βιώσιμων πρακτικών: Η μετατροπή σε κτήρια μηδενικών απορριμμάτων επιβεβαιώνει την προσήλωσή μας προς την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών και την προώθηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Με το παράδειγμά μας, καλούμε και τον ιδιωτικό τομέα αλλά και τους πολίτες να ακολουθήσουν εμπράκτως τη βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι απειλές της Χεζμπολάχ είναι εξαιρετικά αντιπαραγωγικές

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι απειλές της Χεζμπολάχ είναι εξαιρετικά αντιπαραγωγικές

Οι απειλές της Χεζμπολάχ είναι εξαιρετικά αντιπαραγωγικές, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη, αναφερόμενος στις απειλές που εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, προς την Κύπρο .

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top