ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΒ: Παρέλαβε ψήφισμα των κατεχόμενων δήμων και οργανωμένων συνόλων της επαρχίας Κερύνειας

ΠτΒ: Παρέλαβε ψήφισμα των κατεχόμενων δήμων και οργανωμένων συνόλων της επαρχίας Κερύνειας

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου παρέλαβε, σήμερα, ψήφισμα των κατεχόμενων δήμων Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά, της Ένωσης Κοινοτήτων Επαρχίας Κερύνειας, του Γυναικείου Ομίλου Επαρχίας Κερύνειας και των προσφυγικών σωματείων «Η Λάπηθος» και «Ο Καραβάς».

Επιδίδοντας το ψήφισμα στην Πρόεδρο της Βουλής, η Δήμαρχος Κερύνειας κ. Ρίτα Κωμοδίκη ανέφερε ότι το ψήφισμα καταδίκης της παράνομης τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής υιοθετήθηκε κατά την αντικατοχική εκδήλωση των παρόντων φορέων, στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, την 21η Ιουλίου 2023, με αφορμή τη συμπλήρωση σαράντα εννέα χρόνων από τον βίαιο εκτοπισμό των νόμιμων κατοίκων της επαρχίας Κερύνειας από τις εστίες τους. Η κα Κωμοδίκη τόνισε την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων της κυπριακής τραγωδίας και επιστροφής όλων των προσφύγων στην πατρώα γη τους.

Η Πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε ότι θα κοινοποιήσει το ψήφισμα σε όλα τα Μέλη του Σώματος. Δεν ξεχνούμε τα κατεχόμενα εδάφη μας και δεν τα παραχωρούμε στον κατακτητή, τόνισε η κα Δημητρίου. Συνεχάρη δε τους κατεχόμενους δήμους και τα σωματεία για τη δράση τους, με στόχο την προβολή των δικαίων της Κύπρου διεθνώς και υπογράμμισε τη σημασία μεταλαμπάδευσης της γνώσης της νεότερης ιστορίας της Κύπρου και πνεύματος αγωνιστικότητας στις νεότερες γενιές. Η Πρόεδρος της Βουλής στηλίτευσε, παράλληλα, τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί στο ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων. Υπογραμμίζοντας ότι ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος της υπόθεσης της Κύπρου, η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία άπτεται κατάφωρων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ακριβώς και η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, καταδεικνύει την ανάγκη όπως η διεθνής κοινότητα εγκαταλείψει τη λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και επιδείξει ανάλογη αποφασιστικότητα, προκειμένου η Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού. Σημείωσε συναφώς την ουσιαστική δραστηριότητα που αναπτύσσει η Βουλή των Αντιπροσώπων διεθνώς, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, προς την κατεύθυνση αυτή.

Τέλος, συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ της Βουλής και των διαφόρων φορέων των κατεχομένων, περιλαμβανομένων και αυτών της νεολαίας, κυρίως στον τομέα της διαφώτισης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Γάζα: Όλες οι πλευρές, και το Ισραήλ, συμφωνούν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Έτσι έκανε Πάσχα ο κόσμος: 7,5% πιο ακριβό το φετινό τραπέζι - «Χάθηκε από τα πρόσωπα του κόσμου η χαρά των ημερών»

«Ευτύχημα» η φετινή χρονιά - Χωρίς τραυματισμούς από κροτίδες το Πάσχα

Ουκρανία: «Πύραυλος, drone, πύραυλος» - Το σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι από τους Ουκρανούς αξιωματούχους

Ο Τζόνι Λόγκαν τραγούδησε στη Eurovision το «Euphoria» της Loreen - Ποιος ο λόγος - Δείτε βίντεο



Ξεκινά νέο γύρο επαφών η Ολγκίν: Βλέπει σήμερα Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Ευελπιστεί σε τριμερή η Λευκωσία

Ξεκινά νέο γύρο επαφών η Ολγκίν: Βλέπει σήμερα Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Ευελπιστεί σε τριμερή η Λευκωσία

Σε αναμονή βρίσκεται η Λευκωσία για να ακούσει από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ τα αποτελέσματα των επαφών που είχε τις προηγούμενες μέρες σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στην Άγκυρα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top