ΥΓΕΙΑ

Long Covid: Οι επιπτώσεις που έχει σε παιδιά και εφήβους

Long Covid: Οι επιπτώσεις που έχει σε παιδιά και εφήβους

H Li Jiang από το Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Τορόντο και οι συνεργάτες της, πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση για να εξετάσουν τον επιπολασμό και τα χαρακτηριστικά των μακροπρόθεσμων κλινικών χαρακτηριστικών της μακράς COVID στον παγκόσμιο παιδιατρικό πληθυσμό (ηλικίες 0 έως 19 ετών).

Στην ανασκόπησή τους συμπεριέλαβαν δημοσιευμένα άρθρα και προδημοσιεύσεις από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Δεκέμβριο του 2022.

Τα κριτήρια ένταξης στην ανασκόπηση πληρούσαν 27 μελέτες παρατήρησης και τέσσερις συγχρονικές μελέτες (έρευνες παρατήρησης που επικεντρώνονται στην ανάλυση δεδομένων από διαφορετικές μεταβλητές σε συγκεκριμένο πληθυσμό δείγματος, που συλλέγονται σε μια χρονική περίοδο) στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 15.000 παιδιατρικοί ασθενείς που πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης.

Οι ερευνητές βρήκαν αναφορές για περισσότερα από 20 επίμονα συμπτώματα και κλινικά χαρακτηριστικά μεταξύ παιδιών και εφήβων. Συνολικά, το 16,2% των παιδιατρικών συμμετεχόντων εμφάνισε ένα ή περισσότερα επίμονα συμπτώματα τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την COVID-19. Η ανάπτυξη ορισμένων μακροχρόνιων συμπτωμάτων της λοίμωξης πιθανώς σχετιζόταν με το γυναικείο φύλο.

«Η μακρά COVID σε παιδιά και εφήβους έχει αναφερθεί με ένα πολύ ευρύ φάσμα συμπτωμάτων και με μεγάλη ετερογένεια μεταξύ των μελετών που περιλαμβάνονται σε αυτήν την ανασκόπηση», γράφουν οι συγγραφείς.

«Η παρουσίαση της μακράς COVID μπορεί να αλλάξει με τον καιρό. Υπάρχει ανάγκη για υψηλής ποιότητας, προοπτικές και καλά ελεγχόμενες μελέτες για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Στο μεταξύ, η πρόληψη της μόλυνσης από COVID-19 και οι εμβολιασμοί σε παιδιά και εφήβους πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα» πρόσθεσαν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Pediatrics.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Αυτός είναι ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης - Θέμα συζήτησης ο διορισμός του

Αυτός είναι ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης - Θέμα συζήτησης ο διορισμός του

Την ερχόμενη Δευτέρα τίθεται σε ισχύ ο νόμος περί της ίδρυσης του Υφυπουργείου Μετανάστευσης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top