ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση κατά 22% στις πωλήσεις ακινήτων τον Ιούλιο του 2015

Αύξηση κατά 22% στις πωλήσεις ακινήτων τον Ιούλιο του 2015

Περαιτέρω αύξηση της τάξης του 22% κατέγραψαν οι πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο, τον Ιούλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014, με τη Λεμεσό και την Πάφο να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Ο αριθμός των πράξεων τον Ιούλιο είναι ο μεγαλύτερος του έτους, αλλά και των τελευταίων δύο ετών. Σε ετήσια βάση, δηλαδή, μεταξύ Ιανουαρίου-Ιουλίου φέτος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι, παρατηρείται άνοδος 9%.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία πωλητηρίων εγγράφων που ανακοίνωσε  το Τμήμα Κτηματολογίου για τον Ιούλιο, καταχωρήθηκαν παγκύπρια 496 πωλητήρια σε σύγκριση με 407 τον Ιούλιο του 2014, ενώ το επτάμηνο καταχωρήθηκαν παγκύπρια 2.844 έναντι 2.620 πέρσι την ίδια περίοδο. Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι μεταξύ Ιανουαρίου-Ιουλίου καταχωρήθηκαν πωλητήρια έγγραφα για 481 ακίνητα με αγοραστές αλλοδαπούς, εκ των οποίων τα 146 τον Ιούλιο.

Στη Λεμεσό, καταχωρήθηκαν συνολικά 156 πωλητήρια έγγραφα από 139, τον Ιούλιο του 2014, με την άνοδο να διαμορφώνεται στο 12% και να αποτελεί τον δεύτερο καλύτερο μήνα σε αριθμό πωλήσεων του έτους για την πόλη. Ο καλύτερος μήνας πωλήσεων ήταν ο Μάρτιος με τις πράξεις να φτάνουν στις 160. Το επτάμηνο, η αύξηση των πωλήσεων ακινήτων έφτασε στο 11% και ήταν η πόλη με τις περισσότερες πωλήσεις. Συνολικά καταχωρήθηκαν 893 πωλητήρια, έναντι 807, την ίδια περίοδο του 2014. 

Στην Πάφο, συνεχίστηκε και τον Ιούλιο η θεαματική άνοδος. Συγκεκριμένα, καταχωρήθηκαν στο επαρχιακό Κτηματολόγιο, 140 πωλητήρια σε σχέση με 108 τον Ιούλιο του 2014, με την άνοδο να διαμορφώνεται στο 30%. Από τα στοιχεία, φαίνεται ότι ο Ιούλιος είναι ο καλύτερος σε αριθμό πωλήσεων. Κατά τους πρώτος πρώτους επτά μήνες στην Πάφο καταχωρήθηκαν συνολικά 706 πωλητήρια έγγραφα, από 695 πέρσι την ίδια περίοδο, παρουσιάζοντας άνοδο 2%.

Από τα στοιχεία, προκύπτει ότι τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο τον Ιούλιο που αγγίζει το 96% είχε η ελεύθερη Αμμόχωστος. Συγκεκριμένα, καταχωρήθηκαν συνολικά 45 πωλητήρια από 23, τον Ιούλιο του 2014, ωστόσο αποτελεί τον χαμηλότερο αριθμό πωλήσεων σε σύγκριση με τις άλλες επαρχίες. Μεταξύ Ιανουαρίου-Ιουλίου, παρατηρείται πτώση 5% των πωλήσεων ακινήτων, δείχνοντας ότι, παρά τη σημαντική υποχώρηση των τιμών, μέχρι στιγμής το αγοραστικό ενδιαφέρον εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από τον προηγούμενο χρόνο. Συνολικά, το επτάμηνο καταχωρήθηκαν 176 πωλητήρια, έναντι 185, το 2014. 

Στη Λευκωσία, τον Ιούλιο καταχωρήθηκαν στο επαρχιακό Κτηματολόγιο, συνολικά 60 πωλητήρια έναντι 65 τον ίδιο μήνα του 2014, με την πτώση να διαμορφώνεται στο 8%. Από τα στοιχεία, φαίνεται ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχει εναλλαγή θετικού με αρνητικού προσημου στις πωλήσεις ακινήτων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Από άνοδο 21% τον Απρίλιο, υπήρξε πτώση 26% τον Μάιο, ακολούθως άνοδος 13% τον Ιούνιο και πτώση τον Ιούλιο. Το επτάμηνο στην πρωτεύουσα καταχωρήθηκαν συνολικά 469 πωλητήρια, από 490 πέρσι, σημειώνοντας μέχρι στιγμής πτώση 4%.

Στη Λάρνακα, τον Ιούλιο καταχωρήθηκαν συνολικά 95 πωλητήρια σε σύγκριση με 72, τον ίδιο μήνα του 2014, με την άνοδο να διαμορφώνεται στο 32%. Μεταξύ Ιανουαρίου-Ιουλίου, η αύξηση των πωλήσεων στη Λάρνακα έφτασε στο 35%. Συνολικά καταχωρήθηκαν 600 πωλητήρια έναντι 443, το 2014.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top