ΥΓΕΙΑ

Μακροζωία: Το πασίγνωστο φάρμακο που συμβάλλει στην υγιή γήρανση

Μακροζωία: Το πασίγνωστο φάρμακο που συμβάλλει στην υγιή γήρανση

Ένα διαφορετικό όφελος από τη χρήση της μετμορφίνης συστήνει νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Healthy Longevity.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που εκπόνησε μια ερευνητική ομάδα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής LKS του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ (HKUMed), η μετφορμίνη ενδεχομένως να προάγει την υγιή γήρανση.

Η συγκεκριμένη αγωγή χρησιμοποιείται ως θεραπεία πρώτης γραμμής για τον διαβήτη τύπου 2. Υπάρχουν, όμως, και αυξανόμενα στοιχεία που αναδεικνύουν ότι τα οφέλη της μετφορμίνης επεκτείνονται πολύ περαιτέρω και θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην υγιή γήρανση. Ορισμένες γενετικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η μετφορμίνη μπορεί να έχει προστατευτικές επιδράσεις έναντι άλλων ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως ο καρκίνος και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Με στόχο να γεράσουμε καλά

Για να εξετάσουν τον ρόλο της μετφορμίνης στην υγιή μακροζωία, οι ερευνητές έθεσαν ως στόχο να διερευνήσουν αυτό το ερώτημα εξετάζοντας την επίδραση της μετφορμίνης στους βιοδείκτες της γήρανσης με τη χρήση της γενετικής. Έτσι, εξέτασαν περισσότερους από 300.000 Βρετανούς συμμετέχοντες από την UK Biobank με έγκυρα γονιδιωματικά και φαινοτυπικά δεδομένα.

Οι ερευνητές εξήγαγαν τους παράγοντες γήρανσης που τους ενδιέφεραν, συμπεριλαμβανομένης της φαινοτυπικής ηλικίας που προέκυψε από τη χρονολογική ηλικία και εννέα κλινικούς δείκτες, καθώς και το μήκος των τελομερών των λευκοκυττάρων (LTL). Επιπλέον, χρησιμοποίησαν ένα συμβατικό σχέδιο παρατήρησης για να συγκρίνουν βιοδείκτες γήρανσης μόνο από χρήστες μετφορμίνης με χρήστες άλλων αντιδιαβητικών φαρμάκων.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) που προκαλείται από τον στόχο της μετφορμίνης GPD13 σχετίζεται με νεότερη φαινοτυπική ηλικία και μεγαλύτερη διάρκεια των LTL. Οι επιδράσεις αυτές ενδέχεται να οφείλονται εν μέρει στη γλυκαιμική ιδιότητα της μετφορμίνης.

Τα ευρήματα θεωρούνται σημαντικά, καθώς η μετμορφίνη είναι ένα ιδιαίτερα προσιτό φάρμακο, καθώς βρίσκεται εδώ και καιρό στους πρότυπους καταλόγους βασικών φαρμάκων του ΠΟΥ.

ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση οι 6 εκ των 9 - Αρχίζει η διαδικασία για τον 10ο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση οι 6 εκ των 9 - Αρχίζει η διαδικασία για τον 10ο

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκαν οι έξι από τους εννέα συλληφθέντες, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top