ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τατάρ: Άλλο το μήνυμα για τους αγνοούμενους, άλλο η διαδικασία των συνομιλιών

Τατάρ: Άλλο το μήνυμα για τους αγνοούμενους, άλλο η διαδικασία των συνομιλιών

Το θέμα των αγνοουμένων είναι ανθρωπιστικό και πραγματοποίησαν την επίσκεψη στη ΔΕΑ για να στείλουν ένα μήνυμα, είπε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική του κι αν ξεκινήσει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, αυτό θα γίνει μόνο με την επιβεβαίωση και αποδοχή της κυρίαρχης ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος των Τ/κ. «Αυτό είπα εκεί και στον Νίκο» δήλωσε.

Σε 30λεπτη συνέντευξη που έδωσε ζωντανά στον παράνομο «Μπαϊράκ» μετά την επιστροφή του στα κατεχόμενα από το χώρο του ανθρωπολογικού εργαστηρίου της ΔΕΑ και την συνάντηση – επίσκεψη εκεί με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο Τ/κ ηγέτης ερωτηθείς εάν θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απάντησε ότι «αυτό είναι άλλο θέμα».

«Ακούστηκαν κάποιοι ψίθυροι στα αυτιά μου - ίσως το είδατε στις οθόνες - ότι είναι καλό που με είδαν εκεί, είναι καλό να συναντιόμαστε. Αλλά που θα πάει αυτό; Είναι φανερό ότι γι' αυτούς η συνέχεια του Κραν Μοντανά είναι βάση (συνομιλιών). Η δική μας επίσημη πολιτική: Δεν έχουμε καμία πρόθεση να συνεχίσουμε από κει που έμειναν στο Κραν Μοντανά».

Ο κ. Τατάρ είπε ότι δεν βιάζεται να διορίσει αντικαταστάτη του Εργκιούν Ολγκούν γιατί δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις και ο ειδικός εκπρόσωπός του θα παραμείνει μέχρι την 1η Νοεμβρίου που λήγει το συμβόλαιό του.

Ανέφερε επίσης ότι η ΕΕ ήθελε να συμμετάσχει στην συνάντηση στην ΔΕΑ αλλά η τ/κ πλευρά είπε όχι γιατί «δεν έχει δουλειά εκεί η ΕΕ. Εκεί δουλειά έχουν η τ/κ πλευρά, η ε/κ και τα ΗΕ καθώς οι εργασίες γίνονται υπό την αιγίδα των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ. Η ΕΕ δεν έχει κανένα καθήκον εκεί. Η ΕΕ έχει πάρει το μέρος κάποιου, σε κάθε θέμα είναι υπέρ των Ε/κ και της Ελλάδας».

Ανέφερε επίσης ότι στην τελευταία συνάντηση για την Κύπρο, αυτή ήταν 5 + 1, δηλαδή συμμετείχαν οι δύο πλευρές, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και τα ΗΕ. «Η ΕΕ δεν έχει θέση γιατί η ΕΕ έχει πάρει θέση» πρόσθεσε.

Επίσκεψη στη ΔΕΑ

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι η ομάδα της ΔΕΑ, Τ/κ και Ε/κ, κάνουν μια επιτυχημένη και δύσκολη δουλειά, τους συνεχάρη και σημείωσε ότι συνεργάζονται με γνωστά κλινικά εργαστήρια διεθνώς. Με την επίσκεψή τους, πρόσθεσε, είδαν πόσο σημαντική δουλειά γίνεται. Σημείωσε ότι υπάρχουν αγνοούμενοι από το 1963, έφερε ως παράδειγμα τον τ/κ Βουλευτή (της ΚΔ), Τζενγκίζ Ρατίπ, η σύζυγος του οποίου ζει, είναι 90 χρόνων κι ακόμα περιμένει να εντοπιστούν τα οστά του.

Το μήνυμα που δώσαμε είναι εάν υπάρχουν πληροφορίες για το πού μπορεί να βρίσκονται αγνοούμενοι να δοθούν. «Είναι ένα ανθρωπιστικό θέμα που έχει προκαλέσει πολύ πόνο» ανέφερε.

Κυπριακό

«Μέχρι εδώ καλά», συνέχισε, «αλλά προσπάθησαν να το πάνε αλλού. Δεν είναι σωστό να δημιουργείται η εντύπωση για ετοιμότητα εδάφους ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει». Τα όσα είπα εκεί, συνέχισε, ήταν απάντηση σε ερώτηση. «Είμαστε εδώ για ένα ανθρωπιστικό θέμα, αλλά εάν ξεκινήσουν συνομιλίες στη δική μας πολιτική δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Μια διαδικασία συνομιλιών μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την επιβεβαίωση και αποδοχή της κυριαρχικής μας ισότητας και του ίσου διεθνώς καθεστώτος» είπε.

Επανέλαβε ότι η διαδικασία για την ομοσπονδία δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα εδώ και 60 χρόνια και υποστήριξε πως πρόθεση της «άλλης πλευράς» είναι «να μας εντάξει στην ΚΔ». Η ένταξη των Τ/κ σαν κοινότητα στην ΕΕ, όπου μέλος δεν είναι η Τουρκία, συνέχισε, θα δημιουργήσει μεγάλες δυσκοίλιες. Επανέλαβε ότι ε/κ θέση είναι και το ‘μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις’. «Εάν θέλουν μια συμφωνία μαζί μας δεν θα είναι μεταξύ κοινοτήτων ή αυτοί ως ΚΔ κι εμείς ως κοινότητα γιατί τότε η μια κοινότητα θα είναι υπεράνω της άλλης που θα γίνει μειονότητα. Θα είναι στη βάση της ισότητας και τί είναι αυτό; Η αποδοχή δύο κυριαρχιών. Τότε μπορεί να υπάρξει στην Κύπρο μια διαρκής, βιώσιμη, δίκαιη και ρεαλιστική λύση» είπε.

Δηλώσεις Ερντογάν

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στα κατεχόμενα και μετά και αν βλέπει κάποια αλλαγή, ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είπε να δούμε τις πραγματικότητες, την κατάσταση επί του εδάφους. Κι όταν δούμε επί τους εδάφους, συνέχισε, βλέπουμε ότι υπάρχει ένα κράτος (η ΚΔ) εδώ και 60 χρόνια σε αυτό το νησί, αλλά έχει δημιουργηθεί και ένα τ/κ «κράτος». Η «τδβκ», είπε εννοώντας το ψευδοκράτος, φέτος έγινε 40 χρονών.

Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε και πάλι ότι η ΚΔ είναι κράτος των Ε/κ και πως οι Τ/κ έχουν το δικό τους. «Εάν υπάρχει ένας χωριστός λαός έχει το δικαίωμα της αυτοδιοίκησης». Και οι Τ/κ, ισχυρίστηκε, είναι χωριστός «λαός» και αυτό το δικαίωμα χρησιμοποίησαν. Με τις επιβολές, συνέχισε, δεν θα βγει κανένα αποτέλεσμα και δήλωσε ότι υπάρχουν κάποιοι διεθνώς που δεν γνωρίζουν γιατί στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστά κράτη και τους το εξηγούν. Η Τουρκία, είπε, συνεχίζει να στηρίζει την νέα του πολιτική.

Σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι η ε/κ πλευρά έχει αλλάξει την ορολογία που χρησιμοποιεί και κληθείς να σχολιάσει το «ίνσιαλλαχ» που είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Τατάρ είπε ότι «το έκανε για να φανεί πιο κοντά μας, να δείξει εγγύτητα. Αυτή η δουλειά δεν γίνεται με το ίνσιαλλαχ. Κι εγώ λέω: ίνσιαλλαχ να αποδεχθούν την κυριαρχική μας ισότητα, ίνσιαλλαχ να αρχίσει η διαδικασία. Αυτό είναι μια επίσημη και εθνική πολιτική». Αυτό τον αγώνα, ανέφερε, δεν τον κάνουν οι Τ/κ μόνοι τους, αλλά μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία, που είναι από τις πιο σημαντικές και δυνατές χώρες στην περιοχή και εγγυήτρια δύναμη.

Τα τελευταία 20 χρόνια, συνέχισε, στην Τουρκία άλλαξαν πολλά σημειώνοντας ότι υπήρχε η συγκεκριμένη πολιτική στο σχέδιο Ανάν, «αλλά μετά ακολουθούν μια στάση πολύ πιο εθνική, που εξυψώνει τον εθνικισμό. Πιστεύω ότι από δω και πέρα αυτό δεν θ’ αλλάξει πολύ. Αυτή η πολιτική πλέον έχει εγκαθιδρυθεί και βρήκε υποστήριξη. Η επόμενη φάση είναι η αναγνώριση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει δυσκολία στο θέμα της αναγνώρισης. Γιατί; Επειδή το δίδυμο Ελλήνων – Ε/κ στηρίζεται από τις ΗΠΑ. Όλες οι αποφάσεις στις ΗΠΑ λήφθηκαν με πλειοψηφία. Επίσης, η ΚΔ στο όνομα των Ε/κ, και η Ελλάδα, δημιουργούν σε κάθε χώρα πρόβλημα». Υποστήριξε και πάλι ότι ήταν αδικία πως οι Ε/κ που είπαν όχι στο σχέδιο Ανάν μπήκαν στην ΕΕ και οι Τ/κ «τιμωρήθηκαν», κατά την έκφρασή του.

Νέα Υόρκη

Ερωτηθείς για τις διπλωματικές κινήσεις ενόψει της Νέας Υόρκης, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι εκεί γίνονται και επίσημες συναντήσεις και ανεπίσημες και πως μπορεί να γίνουν συναντήσεις που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Πολλές συναντήσεις, συνέχισε, δεν δημοσιοποιούνται γιατί δημιουργούνται προβλήματα σε αξιωματούχους της ΕΕ. Ανέφερε δε ότι συνήθως γίνονται συναντήσεις του εκάστοτε Τ/κ ηγέτη με τις τουρκόφωνες, ισλαμικές χώρες που είναι φιλικές προς την Τουρκία.

Αντικατάσταση Εργκιούν Ολγκούν

Ερωτηθείς για την αποχώρηση του ειδικού του εκπροσώπου, Εργκιούν Ολγκούν, ο κ. Ταταρ είπε ότι το συμβόλαιο του κ. Ολγκούν λήγει την 1η Νοεμβρίου. Είναι ένας απ’ αυτούς που ξέρουν πολύ καλά το Κυπριακό, σημείωσε, πολύ εργατικός που εκτελεί τα καθήκοντά του στο ακέραιο. «Μου υποσχέθηκε ότι αφού αποχωρήσει την εβδομάδα μια φορά θα έρχεται και θα κάνουμε μια αποτίμηση. Αυτό είναι σημαντικό για μένα». Σημείωσε δε ότι «δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για διαπραγματευτή, γιατί δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις».

Παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου

Ερωτηθείς εάν περιμένει να υπάρξουν σύντομα απευθείας πτήσεις στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι δεν αναμένει κάτι τέτοιο. Στην Βρετανία, συνέχισε, υπάρχουν πολλοί Βουλευτές που στηρίζουν αυτό το αίτημά τους. Θα εντείνουν, ανέφερε, τις προσπάθειές τους προς αυτή την κατεύθυνση και χαρακτήρισε άδικο το ότι για κάτι τέτοιο – απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα – χρειάζεται έγκριση των Ε/κ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα τραγωδία στην άσφαλτο - Νεκρή 49χρονη που απώλεσε τον έλεγχο της τετράτροχης μοτοσικλέτας και έπεσε σε χαράδρα

Παραλίες: Ξεκίνησε ο «πόλεμος» της πετσέτας - Χρεώνουν κρεβατάκια μέχρι και… 10 ευρώ λόγω νερού και αναψυκτικού

Σοφία Χατζηπαντελή: Φωτογραφίζεται φορώντας μόνο τις μπότες της και «κολάζει» τα social media

Euro 2024 - Γερμανία: Αστυνομικοί πυροβόλησαν άγνωστο που τους απείλησε με τσεκούρι στο Αμβούργο

Ελένη Φουρέιρα: Δημοσίευσε φωτογραφίες από τη βάφτιση του γιου της

Έφυγε από τη ζωή ηλικιωμένη γυναίκα από θερμοπληξία - Άλλα τρία πρόσωπα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάστασηΕντοπίστηκε νεκρός ποδηλάτης δίπλα από πάρκο στη Λευκωσία - Διερευνώνται τα αίτια

Εντοπίστηκε νεκρός ποδηλάτης δίπλα από πάρκο στη Λευκωσία - Διερευνώνται τα αίτια

Ποδηλάτης έχασε τη ζωή του στη Λευκωσία το απόγευμα της Κυριακής (16/6).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top