ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ.Ομήρου – Πολύτιμη η συνεισφορά της Αιγύπτου

Γ.Ομήρου – Πολύτιμη η συνεισφορά της Αιγύπτου

Η Αίγυπτος υπήρξε σταθερή και συνεπής συμπαραστάτης στον αγώνα του κυπριακού λαού, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «πολύτιμη» για τη Λευκωσία, τη συνεισφορά του Καΐρου στην Ισλαμική Διάσκεψη.

Σε δηλώσεις του μετά την αποχαιρετιστήρια συνάντηση που είχε με την απερχόμενη Πρέσβειρα της Αιγύπτου στην Κύπρο Heba Salah Eldin El Marassi, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε τόσο στις ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών, όσο και στην πιο πρόσφατη αναβάθμιση των διμερών σχέσεων.

«Η Αίγυπτος τελεί θερμή, αλληλέγγυα χώρα προς τον αγώνα του λαού μας, για τερματισμό της κατοχής και για λύση του Κυπριακού, που να στηρίζεται στις αρχές και τις αξίες των Ηνωμένων Εθνών, του καταστατικού χάρτη και του Ευρωπαϊκού δικαίου» είπε.

Ευχαρίστησε παράλληλα δια της Πρέσβειρας την αιγυπτιακή ηγεσία και το λαό για τη διαχρονική συμπαράσταση, ήδη από τη δεκαετία του 1960, με τις φιλικές σχέσεις Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ.

Είπε ότι το Κάιρο βρέθηκε σταθερά στο πλευρό της Λευκωσίας για τη διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις προσπάθειες της Τουρκίας να καταστρέψει το κυπριακό κράτος, σε διάφορα επίπεδα, όπως πολιτικό αλλά και αμυντικό.

Ανέφερε ακόμη ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια περαιτέρω αναβάθμιση και ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ με την τριμερή συνεργασία Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας, είπε ότι έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις διακρατικές σχέσεις, με επίκεντρο τα ενεργειακά θέματα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξήρε τέλος την «πολύτιμη συνεισφορά» της Αιγύπτου καθώς, όπως είπε, με πρωτοβουλία της αιγυπτιακής Κυβέρνησης έχουν αποτραπεί, στις τελευταίες δύο συνόδους της Ισλαμικής Διάσκεψης, απόπειρες της Τουρκίας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Μιλώντας κατά τη συνάντηση, η Πρέσβειρα της Αιγύπτου αναφέρθηκε από την πλευρά της στα επιτεύγματα των διμερών σχέσεων κατά τα τελευταία δύο χρόνια, στην ανάπτυξη των σχέσεων και στις εκατέρωθεν επισκέψεις των Προέδρων Αναστασιάδη και Αλ Σίσι.

Ιδιαίτερα καλή χαρακτήρισε τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών και επανέλαβε ότι οι διμερείς σχέσεις διέρχονται μια από τις πιο δραστήριες περιόδους, κάτι που όπως είπε, θα συνεχιστεί.

Τέλος ευχαρίστησε για τη συνεργασία τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση, τη Βουλή και τον λαό της Κύπρου και ευχήθηκε ευημερία σε όλους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους

Λίλι Ρόουζ Ντεπ: Ποζάρει στο Τόκιο με τη σύντροφό της - «Εγώ και η δικιά μου» - Δείτε φωτογραφίες



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top