ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τατάρ πριν την Νέα Υόρκη : Δεν θα κάνει πίσω από την πολιτική του

Τατάρ πριν την Νέα Υόρκη : Δεν θα κάνει πίσω από την πολιτική του

Υπέρ του διαλόγου και της επικοινωνίας δηλώνει ο Ερσίν Τατάρ, σημειώνοντας όμως ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τη νέα πολιτική που ακολουθεί ως προς τη λύση του Κυπριακού. «Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα δίκαια του τουρκοκυπριακού λαού ως ξεχωριστού λαού», είπε.

Σε δηλώσεις του μετά από δίωρη συνάντηση με τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα ενόψει της μετάβασης στη Νέα Υόρκη ο κ. Τατάρ είπε ότι οι προτάσεις για συνεργασία που κατέθεσε πέρυσι ισχύουν και θα τις επαναλάβει τώρα που θα πάει στην Αμερική. «Σύσταση κοινής επιτροπής για τους φυσικούς πόρους, κοινή χρήση του νερού από την Τουρκία, συνεργασία για την ηλιακή ενέργεια, το διασυνδεδεμένο σύστημα, η παράτυπη μετανάστευση και η αποναρκοθέτηση».

Η ομοσπονδιακή λύση θα κάνει «μπάλωμα» τον τ/κ «λαό», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «μετά από όλα όσα έγιναν, η νέα πολιτική είναι η σωστή πολιτική, θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τη νέα πολιτική». Επανέλαβε ότι είναι ενάντια στον διορισμό απεσταλμένου έως ότου εξακριβωθεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος για επανέναρξη των συνομιλιών. Υπάρχει, δήλωσε, απεσταλμένος για να διαπιστώσει εάν υπάρχει κοινό έδαφος ή όχι, οπότε δεν βλέπει την ανάγκη διορισμού ενός ειδικού απεσταλμένου. Είναι επίσης εναντίον πρόσθεσε, «σε βήματα που θ’ ανοίξουν τον δρόμο για μια ομοσπονδιακή λύση». Έχουν γίνει διαβουλεύσεις με την Τουρκία κι αυτή η στάση θα συνεχιστεί, πρόσθεσε.

 «Θέλουμε μια λύση. Η ειρήνη εγκαταστάθηκε στην Κύπρο το 1974, η 50ή επέτειος κοντεύει. Έχουμε ένα εδραιωμένο κράτος που δεν αναγνωρίζεται για πολιτικούς λόγους αλλά όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει. Αυτό το γεγονός δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατόν να συρθούμε στο τραπέζι εκτός αυτών των δεδομένων. Θα συνεχίσουμε να το εξηγούμε αυτό».

Η συμμετοχή του τουρκοκυπριακού «λαού» στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, η αύξηση της διεθνούς προβολής του τουρκοκυπριακού «λαού» με τις διεργασίες που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση, δίνει επίσης δύναμη στη νέα πολιτική, πρόσθεσε.

Για τη Νέα Υόρκη είπε ότι θα έχει διάφορες επαφές και θα συνεχίσει να εξηγεί την ανάπτυξη του ψευδοκράτους και να τονίζει «το λάθος των εμπάργκο».

Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη μεταξύ 17 και 24 του μηνός, ανέφερε, θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ, μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, αξιωματούχους της Τουρκίας και άλλους.

Ερωτηθείς για τον δρόμο Άρσους – Πύλας, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι οι εργασίες ξεκίνησαν και διαβουλεύονται με τα ΗΕ για τη νεκρή ζώνη «ώστε να επωφεληθεί ο λαός της Πύλας». Πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό έργο, επανέλαβε, δηλώνοντας ότι «σίγουρα αυτός ο δρόμος θα γίνει».

Αναφέρθηκε στο θέμα των οδοφραγμάτων και τη συμφόρηση στον Άγιο Δομέτιο λέγοντας ότι εκεί το πρόβλημα προκλήθηκε από τη «μονή λωρίδα στο νότο» κι έγιναν προσπάθειες να επιλυθεί αυτό. Έχει γίνει επίσης προσπάθεια, είπε, να ανοίξει οδόφραγμα στη Μια Μηλιά για επαγγελματικά οχήματα, κάτι που θα φέρει ανακούφιση στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, όπως ανέφερε.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι θα αναχωρήσει για την Νέα Υόρκη το πρωί της εερχόμενης Κυριακής.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top