ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΠΕΣ: Σε πλήρη εξέλιξη το Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» - Αναμένονται αφίξεις και στην Μαρίνα Αγίας Νάπας

ΥΠΕΣ: Σε πλήρη εξέλιξη το Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» - Αναμένονται αφίξεις και στην Μαρίνα Αγίας Νάπας

Για τον βαθμό ετοιμότητας των υπηρεσιών της Δημοκρατίας για διαχείριση ενδεχόμενης άφιξης προσφύγων εξαιτίας της κρίσης στην Μέση Ανατολή κληθηκε να απαντήσει ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στις δηλώσεις του ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη στον βαθμό που μπορεί να είναι. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, το Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, και ανέφερε ότι αναμένονται αφίξεις και στην Μαρίνα Αγίας Νάπας. Οι Υπηρεσίες του Κράτους είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν αφίξεις προσφύγων με τον ίδιο τρόπο και ταχύτητα που το έπραξαν και στην περίπτωση της Ουκρανίας, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στις πρώτες χώρες της ΕΕ σε απόλυτο αριθμό επιστροφών/απελάσεων η Κύπρος

Σε σχέση με την πρόσφατη συμμετοχή του στη Σύνοδο MED5 στην Θεσσαλονίκη, όπου συζητήθηκε ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη μέλη της πρώτης γραμμής το ζήτημα του μεταναστευτικού, ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι κατά τη συνάντηση με τους ομολόγους του της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Μάλτας και της Ιταλίας «επαναβεβαιώθηκε η συναντήληψη στον τρόπο αντιμετώπισης. Το ιδεατό σενάριο και για τις πέντε χώρες θα ήταν οι υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις, το οποίο στην παρούσα φάση είναι ανέφικτο. Χαιρετίσαμε τον νέο Κανονισμό διαχείρισης κρίσεων και το γεγονός ότι πλέον αναγνωρίζεται η εργαλειοποίηση. Αυτό είναι σημαντικό για εμάς, διότι ξέρουμε την εργαλειοποίηση, της οποίας τυγχάνει το μεταναστευτικό από την Τουρκία όσον αφορά την Κύπρο».

Ο κ. Ιωάννου ανέδειξε το γεγονός ότι κατά τη Σύνοδο αναγνωρίστηκε ότι η Κύπρος είναι στις πρώτες χώρες σε επιστροφές στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η Κύπρος έχει το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα επιστροφών αυτή τη στιγμή. Όπως σημείωσε, τον μήνα Σεπτέμβριο είχαμε περίπου 750 αφίξεις σε αντίθεση με πέραν των περίπου 850 επιστροφών παράτυπων μεταναστών. Για ακόμα έναν μήνα το ισοζύγιο ήταν θετικό, δήλωσε ο κ. Υπουργός, εξηγώντας ότι στις υπόλοιπες χώρες οι απελάσεις που γίνονται είναι πολύ χαμηλές. Η Κύπρος «σε απόλυτο αριθμό είναι από τις πρώτες χώρες της ΕΕ και έχουμε δεχθεί συγχαρητήρια και από τον κ. Σχοινά και τους υπόλοιπους Υπουργούς της Συνόδου για το πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα που υπήρχε και έχουμε ενισχύσει τους τελευταίους μήνες», υπογράμμισε καταληκτικά ο κ. Ιωάννου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top