ΠΟΛΙΤΙΚΗ

'Ειντε: Από τον Οκτώβριο οι μήνες θα είναι καθοριστικοί για το Κυπριακό και τις συνομιλίες

'Ειντε: Από τον Οκτώβριο οι μήνες θα είναι καθοριστικοί για το Κυπριακό και τις συνομιλίες

Από τον Οκτώβριο και μετά, οι μήνες θα είναι πολύ καθοριστικοί σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες για το Κυπριακό, δήλωσε την Τρίτη, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ `Ειντε.

Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο που διήρκησε σχεδόν δύο ώρες, ο κ. Έιντε  είπε ότι συζήτησαν τα επόμενα βήματα και πώς συνεχίζουμε να οικοδομούμε πάνω στη δυναμική που υπάρχει.

Οπως είπε, “είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα μέρα, με μια μακρά και ουσιαστική συνάντηση των ηγετών και αργότερα είχα συνάντηση με τον κ. (Μουσταφά) Ακιντζί και τώρα με τον κ. Αναστασιάδη, κατά τις οποίες εξετάσαμε την κατάσταση πραγμάτων τις τελευταίες εβδομάδες”.

Ανέφερε ότι οι ηγέτες συναντήθηκαν στις 27 Ιουλίου και σήμερα, αλλά στο μεταξύ οι διαπραγματευτές είχαν 11 συναντήσεις και έχει καλυφθεί πολύ έδαφος και τώρα οι ηγέτες εξετάζουν (τα θέματα) και “βασικά συζητούμε το πώς να προχωρήσουμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα και πώς συνεχίζουμε να οικοδομούμε πάνω στη δυναμική που υπάρχει”.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ είπε ότι “υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει, υπάρχουν θέματα που έχουμε ακόμα να εξετάσουμε και υπάρχουν και θέματα, όπου έχουμε μια στρατηγική αλληλοκατανόηση, αλλά πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες και υπάρχει πολλή δουλειά στις λεπτομέρειες, για να μπορέσουμε να πετύχουμε με το σωστό τρόπο όλα αυτά”.

Σημείωσε ότι η καλή διάθεση που υπάρχει συνεχίζεται, η εμπιστοσύνη είναι ισχυρή και αυξάνεται με κάθε συνάντηση. “Έχω εντυπωσιαστεί πολύ από τους δύο ηγέτες, με τον τρόπο που εργάζονται μαζί, με ειλικρίνεια, που είναι σαφείς στις θέσεις τους, αλλά και που προσπαθούν να βρουν τρόπους για να κατανοήσει η μια πλευρά την άλλη. Αυτό είναι αξιοσημείωτα θετικό ως συμπεριφορά”, είπε.

Ωστόσο τόνισε ότι η “η καλή συμπεριφορά δεν λύνει όλα τα προβλήματα” αλλά “δημιουργεί το καλύτερο δυνατό πλαίσιο στο οποίο προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τα πολύ σημαντικά θέματα που εξακολουθούν να υπάρχουν”.

Αναφέρθηκε στη νέα συνάντηση των ηγετών στις 14 Σεπτεμβρίου και αρκετές συναντήσεις στο μεταξύ των διαπραγματευτών και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Μετά την ολοκλήρωση της ΓΣ, είπε, από τον Οκτώβριο και μετά, οι μήνες θα είναι πολύ καθοριστικοί σε ό,τι αφορά το να συγκεντρώσουμε όλα αυτά μετουσιώνοντας το σε κάτι στο οποίο, επιτέλους, μπορεί να υπάρξει συμφωνία”.

“Το βασικό μήνυμα είναι μια δυνατή, αποτελεσματική διαδικασία καθοδηγούμενη από τους ηγέτες η οποία προχωρεί και ενόσω προχωρεί βρίσκουμε τομείς που πρέπει να εξετάσουμε σε περισσότερο βάθος», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν ο ΓΓ του ΟΗΕ θα συναντηθεί με τους δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη, ο κ. Eide είπε «θα τους συναντήσει αλλά χωριστά».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top