ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επαφές Ομήρου στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό

Επαφές Ομήρου στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό

Σύντομη συνομιλία με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν και επαφές με Προέδρους Κοινοβουλίων, στους οποίους εγείρει το Κυπριακό πρόβλημα, έχει ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Λ. Ομήρου, στο περιθώριο της 4ης Παγκόσμιας Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων που λαμβάνει χώρα στην έδρα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Ομήρου είχε επίσης ιδιαίτερες συναντήσεις με την Πρόεδρο της Βουλής της Φινλανδίας  Maria Lohela και τον Πρόεδρο της Διεθνούς Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Saber Chowdhury. Σε δήλωσή του μετά τη συνάντησή του με τον κ. Chowdhury, ο Γιαννάκης Ομήρου είπε πως με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Διακοινοβουλευτικής Ένωσης συζήτησαν το κυπριακό.

«Τον ενημέρωσα λεπτομερώς για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται. Υπέδειξα ότι είναι χρέος και της Διεθνούς Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, που είναι ένας Οργανισμός με μια διεθνή ακτινοβολία και με πολλές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες σε ότι αφορά την επίλυση διεθνών προβλημάτων στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, να ενεργήσει και για το Κυπριακό πρόβλημα».

Ο κ. Ομήρου εξήγησε στο συνομιλητή του ότι τώρα είναι η ώρα όλων όσων μπορούν να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία ή να χρησιμοποιήσουν επιρροές επί της Τουρκίας, να το πράξουν. «Διότι είναι η Άγκυρα η οποία θα αποφασίσει για την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, είναι η Τουρκία η οποία θα αποφασίσει για την απομάκρυνση των εποίκων, είναι η Τουρκία η οποία θα αποφασίσει για την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960».

Ο κ. Ομήρου εξέφρασε ικανοποίηση γι την κατανόηση που βρήκε από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Διακοινοβουλευτικής Ένωσης. Σε σχέση με την συνομιλία που είχε με την Πρόεδρο της Φιλανδικής Βουλής, είπε πως την ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων και για την ανάγκη να υπάρξει πιο έντονη Ευρωπαϊκή παρέμβαση για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

«Θα πρέπει ο ρόλος του Ειδικού Απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να είναι πολύ πιο ορατός σε σχέση με το παρελθόν, για να διαπιστώνεται ότι πράγματι εκείνες οι πρόνοιες της λύσης που συζητούνται στις διαπραγματεύσεις είναι συμβατές με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δηλαδή με ένα δίκτυο κανόνων δικαίου όπως αυτό ισχύει στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είπε πως συνεχίζει τις πολλές επαφές με ομολόγους του, με επίκεντρο το Κυπριακό πρόβλημα, «χωρίς βεβαίως να υποβαθμίζουμε σε καμιά περίπτωση την συνδρομή και συνεισφορά της Κύπρου στην αντιμετώπιση άλλων διεθνών προβλημάτων, πάντα στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου».   

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top