ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Aγροτικές οργανώσεις: Συνάντηση με Υπουργό Γεωργίας για την κρατική στήριξη - Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι

Aγροτικές οργανώσεις: Συνάντηση με Υπουργό Γεωργίας για την κρατική στήριξη - Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι

Συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας Πέτρο Ξενοφώντος θα έχουν στις 9 το πρωί ο αγροτικές οργανώσεις καθώς και αντιπροσωπεία των κλάδων των σιτοπαραγωγών και των πατατοπαραγογών για το θέμα τις οικονομικής στήριξής τους από την Κυβέρνηση.

Οι σιτοπαραγωγοί και οι πατατοπαραγωγοί πραγματοποίησαν χθες πορεία διαμαρτυρίας από το ΓΣΠ προς τος Προεδρικό Μέγαρο, διαμαρτυρόμενοι για το ύψος της κρατικής χορηγίας που λαμβάνουν σε σχέση με το αυξημένο κόστος παραγωγής, που θα τους αναγκάσει όπως υποστηρίζουν, να φύγουν από τον κλάδο.

Η Κυβέρνηση είχε προτείνει κρατική βοήθεια ύψους 4,2 εκατομμυρίων ευρώ με τους παραγωγούς να ζητούν 7 εκ. ευρώ για να μπορούν να καταστούν βιώσιμοι.

Εξάλλου σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη το Υπουργείο Γεωργίας επαναβεβαιώνει ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης, ειδικότερα σε μια περίοδο που η κυπριακή γεωργία καλείται να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Στην ανακοίνωση του το Υπουργείο Γεωργίας υποδεικνύει πως μέσα σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τις αγροτικές οργανώσεις, κατά την οποία αποφασίστηκε όπως παραχωρηθεί οικονομική στήριξη €4,3 εκατομμυρίων, εκ των οποίων €2,65 εκ. στους σιτοπαραγωγούς που αντιστοιχεί στα €6 το δεκάριο και στους πατατοπαραγωγούς €1,654 εκ. που αντιστοιχεί στα €55 το δεκάριο.

Το Υπουργείο τονίζει ότι οι αποφάσεις αυτές καταδεικνύουν την καλή πρόθεση της Κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών στη βάση των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους.

Το Υπουργείο Γεωργίας αναφέρει ακόμη ότι αναγνωρίζει ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και η απότομη άνοδος των τιμών της ενέργειας και των γεωργικών εισροών λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ασκούν πιέσεις στον γεωργικό τομέα αυξάνοντας το κόστος παραγωγής. Αναφέρει ακόμα ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και τα νέα δεδομένα σχετικά με το κόστος παραγωγής για όλους τους κλάδους του πρωτογενούς τομέα και βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τις αγροτικές οργανώσεις.

Εξάλλου πατατοπαραγωγοί της επαρχίας Πάφου, σύμφωνα με τον Βοηθό Αστυνομικό Διευθυντή Επιχειρήσεων Πάφου Μιχάλη Νικολάου, γύρω στις 10:00 το πρωί της Τετάρτης θα συγκεντρωθούν με τρακτέρ στο παλιό δρόμο Λεμεσού – Πάφου παρά το αεροδρόμιο και συγκεκριμένα παρά την κοινότητα Τίμης αναμένοντας το αποτέλεσμα της συνάντησης.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως αναλόγως της απόφασης που θα ληφθεί αλλά και τις οδηγίες που θα λάβουν από τους επικεφαλής τους στην Λευκωσία θα προβούν σε δικές τους ενέργειες διαμαρτυρίας .

Κατόπιν τούτου, συνέχισε ο κ. Νικολάου, η Αστυνομία, λαμβάνει τα δικά της μέτρα για να αποτρέψει ταλαιπωρία του κοινού ή οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες που πιθανόν να είναι παράνομες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top