ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρίτο αίτημα Κύπρου στον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ΕΕ

Τρίτο αίτημα Κύπρου στον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ΕΕ

Η Κύπρος θα συγκαταλέγεται από αύριο στα πρώτα δέκα κράτη-μέλη της ΕΕ που έχουν υποβάλει και το τρίτο αίτημα πληρωμής από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δήλωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, ΓΔ Ανάπτυξης, Ανδρέας Ζαχαριάδης κατά την «2η Ετήσια Εκδήλωση για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου».

Αναφερόμενος στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ο κ. Ζαχαριάδης μίλησε για ένα στοίχημα για την κυπριακή οικονομία και κοινωνία για το οποίο απαιτείται στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αρχών και θεσμών, όπως και έγκαιρη ενημέρωση και συμμετοχή, για να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της σημαντικής αυτής χρηματοδότησης που λαμβάνει η Κύπρος.

Σημείωσε ότι «ώρες πλέον χωρίζουν την Κύπρο από την υποβολή ταυτόχρονα του δεύτερου και τρίτου αιτήματος πληρωμής από τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό, για την εκταμίευση συνολικού ποσού ύψους €152,3 εκατομμυρίων». Αυτό, όπως είπε, κατέστη δυνατόν, με την έγκριση από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόλις την περασμένη εβδομάδα στις 8 Δεκεμβρίου, της προτεινόμενης από την Κυπριακή Δημοκρατία τροποποίησης του αρχικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου, η οποία έτυχε πρώτα της θετικής αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η πρόταση της κυπριακής πλευράς, είπε, υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την 1η Σεπτεμβρίου του 2023, μετά από ένα μακρύ δρόμο συζητήσεων και διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Η υιοθέτηση λοιπόν του αναθεωρημένου – του νέου μας εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – και η επιτυχής ολοκλήρωση των 16 και 22 στόχων και οροσήμων που περιλαμβάνονται, αντίστοιχα, στο 2ο και 3ο αίτημα πληρωμής, μας οδηγούν στην αυριανή υποβολή τους για εκταμίευση €152,3εκ από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης», σημείωσε.

Με την νέα αυτή εκταμίευση, συμπλήρωσε, η Κύπρος θα εισπράξει σωρευτικά ποσό ύψους πέραν των €400 εκατομμυρίων. Αναλυτικά ανέφερε ότι πέραν των €152,3 εκατομμυρίων που αναμένεται να εισπραχθούν μέσα στο 2024, με την υποβολή και έγκριση του αρχικού Σχεδίου το 2021 έγινε η εκταμίευση της προκαταβολής από τον Μηχανισμό, ύψους €157 εκατομμυρίων. Επίσης με την επίτευξη των πρώτων 14ων οροσήμων του Σχεδίου Ανάκαμψης, έγινε εκταμίευση τον Δεκέμβριο του 2022 της πρώτης δόσης, ύψους €85 εκατομμυρίων. Με την έγκριση της τροποποίησης του Σχεδίου την περασμένη βδομάδα, συμπλήρωσε, η Κύπρος αναμένεται να εισπράξει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, πρόσθετη προκαταβολή ύψους €21 εκατομμυρίων, για το νέο κεφάλαιο του REPowerEU.

«Το ποσό αυτό ανέρχεται περίπου στο 40% της συνολικής κατανομής της χορηγίας από τον Μηχανισμό για την Κύπρο. Μετά και την αυριανή υποβολή των δύο αιτημάτων που προανέφερα, η χώρα μας θα συγκαταλέγεται στα 10 πρώτα κράτη-μέλη που έχουν υποβάλει και τρίτο αίτημα πληρωμής από τον Μηχανισμό, τα πλείστα εκ των οποίων το έχουν πράξει μόλις πολύ πρόσφατα και μετά την έγκριση των δικών τους προτάσεων τροποποίησης, επί των εθνικών τους Σχεδίων», ανέφερε.

Εξήγησε ότι στόχος της στήριξης που παρέχει ο Μηχανισμός, είναι η ανάκαμψη των οικονομιών των κρατών μελών από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία της COVID19, η αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της, η βιώσιμη ανάπτυξη και η μακροπρόθεσμη θωράκιση των οικονομιών της Ένωσης.

Μέσα από τον Μηχανισμό, σημείωσε, η Κύπρος έχει την δυνατότητα να αντλήσει, μέχρι και το 2026, συνολικά κεφάλαια ύψους πλέον €1,22 δισεκατομμυρίων. Η άντληση των κεφαλαίων αυτών από τον Μηχανισμό βασίζεται στην έγκαιρη και επιτυχή υλοποίηση του εθνικού μας Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και συγκεκριμένα στην έγκαιρη επίτευξη πολύ συγκεκριμένων στόχων και οροσήμων που έχουν περιληφθεί στο Σχέδιο, τα οποία ανέρχονται συνολικά πλέον, με την τροποποίηση του Σχεδίου, σε 282 στόχους και ορόσημα.

Παράλληλα ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε ότι υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος για την τελική υλοποίηση του σχεδίου και την πλήρη εκταμίευση όλων των διαθέσιμων πόρων του Μηχανισμού.

Ανέφερε επίσης πως το Σχέδιο αφορά τόσο σε μεταρρυθμίσεις όσο και σε επενδύσεις, σε όλους σχεδόν τους τομείς πολιτικής που συμβάλλουν στην βιώσιμη ανάπτυξη και υλοποιείται από 70 και πλέον Φορείς, κυρίως από τον Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.

Ανέφερε επίσης ότι πέραν των Σχεδίων Χορηγιών, κατά τα πρώτα δύο χρόνια υλοποίησης του Σχεδίου κατάφεραν να ενεργοποιήσουν την υλοποίηση όλων των μέτρων του, περιλαμβανομένων και σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έχουν προωθηθεί, είτε με την ψήφιση Νομοσχεδίων και Κανονισμών ή και με την λήψη Αποφάσεων από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Επίσης, πρόσθεσε ότι έχει δρομολογηθεί μεγάλος αριθμός δημόσιων επενδύσεων με την προκήρυξη ή και υπογραφή αριθμού συμβάσεων και σημαντικά έργα υποδομής βρίσκονται υπό κατασκευή ή έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Εξάλλου σε χαιρετισμό της η Επικεφαλής, Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Μυρτώ Ζαμπάρτα συνεχάρη την Κύπρο για την μέχρι τώρα πρόοδο υλοποίησης του Σχεδίου και την επιτυχή αναθεώρησή του στις 8 Δεκεμβρίου, αναφέροντας ότι το εθνικό σχέδιο της Κύπρο περιλαμβάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.

Αυτά, ανέφερε, περιλαμβάνουν το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, σημαντικά βήματα για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους από πλευράς δικαιοσύνης, δημόσιας και τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και σημαντικές επενδύσεις στην υγεία, εργασία και εκπαίδευση, όπως και στην προστασία ενάντια στις δασικές πυρκαγιές.

«Θα ήθελα να ενθαρρύνω την Κύπρο να συνεχίσει και να επιταχύνει τις προσπάθειες της για την υλοποίηση του φιλόδοξου Σχεδίου της. Ο Μηχανισμός λειτουργεί με πληρωμές βάση αποτελεσμάτων, άρα η δουλειά γίνεται, και πρέπει να συνεχιστεί. Έχουμε μέχρι το 2026 για να το κάνουμε πραγματικότητα και να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική και δίκαιη ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της Κύπρου», είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι όλες οι υπηρεσίες της ΕΕ παραμένουν στο πλευρό της Κύπρου σε αυτές τις προσπάθειες.

Σημείωσε ακόμα ότι ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι η έμπρακτη απόδειξη της Ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας, ειδικά εν καιρώ κρίσεων.

Είναι η έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, είπε, ώστε κάθε κράτος μέλος να μπορέσει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που χρειάζεται για μια γερή οικονομία και μια υγιή κοινωνία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Τσουχτερό πρόστιμο χιλιάδων ευρώ σε 55χρονο - Είχε στην κατοχή του αδασμολόγητα καπνικά προϊόντα

Τροχαίο με μοτοσικλετιστή: Κρίσιμα ο 26χρονος - Πολύωρη η χειρουργική επέμβαση

Τρόμος για γυναίκα στη Λεμεσό: Τον φιλοξενούσε στο σπίτι της, την χτυπούσε και της έκλεψε το αυτοκίνητο υπό την απειλή μαχαιριού

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»

Νίκος Μιχαλολιάκος: Αποφυλακίζεται υπό όρους - Διαφώνησε ο Εισαγγελέας



Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται στην Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top