ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ταμείο ΓεΣΥ: Οι θέσεις στον ΟΑΥ και ο Προϋπολογισμός του Συστήματος – Τι τονίζει ο Υπουργός Οικονομικών

Ταμείο ΓεΣΥ: Οι θέσεις στον ΟΑΥ και ο Προϋπολογισμός του Συστήματος – Τι τονίζει ο Υπουργός Οικονομικών

Από τα τεκταινόμενα και το τι συζητιέται σε επίπεδο ΟΑΥ, φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος να «βάλει χέρι» κάποιος στο ταμείο του ΓεΣΥ, δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Παρουσιάζοντας τις θέσεις της ΟΣΑΚ εκ μέρους του Διοικητικού της Συμβουλίου, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι δεν δεχθούν «να βάλει κανένας χέρι στο ταμείου του ΓεΣΥ».

Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος κάλεσε να γίνεται ορθός έλεγχος, ώστε να παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους δικαιούχους. Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ενδεχόμενο παρέμβασης στο ταμείο του ΓεΣΥ, ο Μίλτος Μιλτιάδους, μέλος του ΔΣ και εκπρόσωπος της ΟΣΑΚ στο ΔΣ του ΟΑΥ, σημείωσε ότι φέτος ήταν η δεύτερη διαδοχική χρονιά κατά την οποία το Υπουργείο Οικονομικών πρότεινε μείωση του προϋπολογισμού του ΟΑΥ. «Με το να δίνεται μειωμένη εισφορά του κράτους προς τον ΟΑΥ, σημαίνει ότι ο Οργανισμός δε θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα λεφτά που ήδη έχει στο ταμείο του», εξήγησε.

Σήμερα Παρασκευή, ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος στηρίζει το Γενικό Σχέδιο Υγείας «με κάθε τρόπο», χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα τις δημόσιες αντιπαραθέσεις ως «αχρείαστες και αντιπαραγωγικές».

Σε γραπτή του δήλωση μετά τις αντιδράσεις έπειτα από τις πρωινές του αναφορές γύρω από το ΓεΣΥ, ο κ. Κεραυνός τόνισε πως «πρώτιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας και της λειτουργίας ενός σύγχρονου Γενικού Συστήματος Υγείας που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού, όσον αφορά την ποιότητα και γενικά το επίπεδο της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

«Ως Υπουργός Οικονομικών, έχω δηλώσει πολλές φορές ότι θεωρώ ως σημαντική λαϊκή κατάκτηση το ΓεΣΥ και το στηρίζω με κάθε τρόπο», πρόσθεσε.
Χαρακτηρίζοντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς «ως συνεργάτες προς τον κοινό σκοπό της διασφάλισης της απρόσκοπτης λειτουργίας του ΓεΣΥ», ο κ. Κεραυνός συμπλήρωσε πως «οι όποιες δημόσιες αντιπαραθέσεις, δεν συμβάλλουν προς τον σκοπό αυτό και θεωρώ ότι είναι αχρείαστες και αντιπαραγωγικές».

«Με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των ασθενών και της κοινωνίας, θα συνεχίσω προσωπικά τόσο εγώ, όσο και το σύνολο των μελών της Κυβέρνησης, να παρουσιάζουμε πολιτικές, μέσα από ειλικρινή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, που να αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να βελτιώνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας», κατέληξε ο Υπουργός Οικονομικών.

Σε σχέση με τις καταγγελίες περί προϋπολογισμού και παρακράτησης των χρημάτων του ΓεΣΥ, καθώς και την σημερινή απάντηση του Υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού, ότι για τα χρήματα που δεν έχουν δοθεί στο ΟΑΥ ακόμα για τις 56 θέσεις είναι γιατί δεν έχουν κατατεθεί ακόμα τα καταστατικά και οι προϋπολογισμοί του, η Υπουργός Υγείας απάντησε πως «η θέληση της Κυβέρνησης δεν είναι να αποκόψει τίποτα από τα χρήματα του ΓεΣΥ».

Σημειώνεται πάντως ότι ο Προϋπολογισμός του ΟΑΥ για το 2024, είναι αυξημένος κατά 14%. Κάποια κονδύλια που δεν συμπεριλήφθηκαν τώρα στον προϋπολογισμό αφορούν ζητήματα, τα οποία το αρμόδιο υπουργείο τώρα κλήθηκε να διαχειριστεί και θα ενταχθούν στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό.
Αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα θα οριστεί συνάντηση με τον ΟΑΥ και τον Υπουργό Οικονομικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Η Κύπρος διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη βαθιά της γνώση για τη Μέση Ανατολή, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην «Καθημερινή», φέρνοντας ως παράδειγμα την επίσκεψή της την ερχόμενη εβδομάδα στο Λίβανο με τον Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top