ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λετυμπιώτης: Ανταλλαγή απόψεων στο Υπουργικό για οπαδική βία - Έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΟΠ

Λετυμπιώτης: Ανταλλαγή απόψεων στο Υπουργικό για οπαδική βία - Έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΟΠ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά τη συνεδρίαση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στους δημοσιογράφους τα ακόλουθα:

Εκφράζω τον συγκλονισμό μας για τον άδικο χαμό ενός εκ των τριών μικρών κοριτσιών που νοσηλευόταν στο Μακάριο Νοσοκομείο. Αυτό το νέο περιστατικό αναδεικνύει για άλλη μια φορά με τον πιο δραματικό τρόπο ότι το Μεταναστευτικό παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα που επιτάσσει μια συνεκτική ευρωπαϊκή προσέγγιση και πολιτική.

Υπάρχει μια πολύ σκοτεινή πτυχή του μεταναστευτικού, άθλια κυκλώματα εγκληματιών, διακινητών εκμεταλλεύονται το ανθρώπινο δράμα συνανθρώπων μας. Οι σκέψεις μας είναι με τα δύο κορίτσια που νοσηλεύονται».

Αναφορικά με τις σημερινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εγκρίθηκε το νέο σχέδιο χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες 2024-2025 στο οποίο περιλαμβάνεται και η κατηγορία Φωτοβολταϊκά Για Όλους.

Η εν λόγω κατηγορία προστέθηκε στο πλαίσιο του πακέτου στοχευμένων μέτρων για αντιμετώπιση της ακρίβειας που είχε αποφασίσει η Κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2023, παρέχοντας τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος μέχρι τα μέχρι 4kW από πολίτες που δεν διαθέτουν το αρχικό κεφάλαιο.

Με μέγιστο ποσό αποπληρωμής τις €4.000 (€1.000 ανά kW), οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν, επίσης, χορηγία €1.000.

Μετά τη σημερινή έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναμένεται να ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες η εγγραφή των ενδιαφερόμενων εγκαταστατών στον κατάλογο ‘Συμμετεχόντων Εμπορευομένων΄.

Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι αιτητές κατά την υποβολή της αίτησης και, παράλληλα, εξασφαλίζεται προς όφελος τους επταετη εμπορική εγγύηση η οποία ενισχύει τη βιωσιμότητα της επένδυσης.

Στο νέο Σχέδιο έχει προστεθεί, επίσης, η νέα ειδική κατηγορία Β2: Θερμομόνωση οροφής για ευάλωτα νοικοκυριά, με αυξημένη χορηγία.

Παράλληλα, το ύψος της χορηγίας για τις κατοικίες, όπου διαμένουν ευάλωτοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται από €1.000 στα €1.250 ανά εγκαταστημένο kW φωτοβολταϊκού, με μέγιστο ποσό χορηγίας €6.250, αντί €5.000 που ίσχυε προηγουμένως. Το ποσό χορηγίας έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση βάσει ιστορικών στοιχείων ώστε να προσεγγίζει το 100% χορηγίας.

Η έναρξη υποβολής αιτήσεων αναμένεται να είναι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024.

Όλοι οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν προέγκριση, ενώ έχει τροποποιηθεί η διαδικασία υλοποίησης και υποβολής αίτησης, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας για τους αιτητές και επίσπευση του χρόνου καταβολής της χορηγίας – το σύνολο της διαδικασίας υποβολής και η διεκπεραίωση της αίτησης θα διεξάγεται ηλεκτρονικά».

Ο Εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι «τη Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου, στις 8μμ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρουσιάσει τον προγραμματισμό της Κυβέρνησης για το 2024. Στις Πολιτικές του προγράμματός μας για θεσμικές μεταρρυθμίσεις που συμβάλουν στην ανασύνταξη του κράτους περιλαμβάνεται η ετήσια παρουσίαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του νομοθετικού προγράμματος που προτίθεται να προωθήσει η εκτελεστική εξουσία.

Αυτό μετουσιώνεται σε θεσμό που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη λογοδοσία προς την κοινωνία και θα συμβάλει καταλυτικά στη διάφανη και έγκαιρη επικοινωνία των όσων η Κυβέρνηση προγραμματίζει και θέτει σε τροχιά υλοποίησης.

Έχουν κληθεί να παραστούν τα μέλη της Νομοθετικής Εξουσίας, εκπρόσωποι της Δικαστικής Εξουσίας, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέλη Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών που αποτελούν εκτελεστικούς βραχίονες κυβερνητικής πολιτικής, ανεξάρτητοι αξιωματούχοι, οι παραγωγικές ομάδες της χώρας μας και κοινωνικοί εταίροι. Η παρουσίαση θα μεταδίδεται ζωντανά από το ΡΙΚ2».

Ερωτηθείς για το θέμα της έξαρσης της οπαδικής βίας και αν αποφασίστηκαν μέτρα σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχουν συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τα απαράδεκτα επεισόδια, το απαράδεκτο περιστατικό και της χθεσινής βραδιάς, ενδελεχώς.

Μεταξύ των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει γίνει μια πολύ λεπτομερής ανταλλαγή απόψεων, έχουμε ενημερωθεί ότι αύριο έχει συγκληθεί μια έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΟΠ στην οποία αποκλειστικό θέμα συζήτησης τη βία στα γήπεδα.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης θα παραστεί πριν ξεκινήσει η συζήτηση της Εκτελεστικής Επιτροπής, για να παραθέσει τις απόψεις και τους προβληματισμούς της Κυβέρνησης. Αφού ενημερωθούμε για τις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εξετάσουν περαιτέρω ενδεχόμενα συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν να ληφθούν.

Αυτό που είναι η άποψη και τοποθέτηση της Κυβέρνησης είναι ότι η ασφάλεια των πολιτών, η ασφάλεια των αγωνιστικών χώρων, η προστασία των φιλάθλων είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν μπορεί να είναι αποδεκτά ούτε ανεκτά τέτοιου είδους απαράδεκτα επεισόδια με κίνδυνο ανθρώπινων ζωών, όπως είδαμε χθες βράδυ που ακόμα και μικρά παιδιά κινδυνεύουν στους αγωνιστικούς χώρους».

Πρόσθεσε ότι «εξετάζονται διάφορα επιπρόσθετα μέτρα που μπορούν να ληφθούν».

Κληθείς να σχολιάσει σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και κατά πόσο το περιεχόμενο τους αποτελούσε μομφή κατά της Αστυνομίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό που συνάγεται και που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι χθες υπήρξε έντονη αστυνομική παρουσία. Την ίδια στιγμή πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν μπορεί και δεν είναι δυνατόν η Αστυνομία να βρίσκεται με έντονη παρουσία σε όλους τους αγωνιστικούς χώρους. Οι αγωνιστικοί χώροι δεν είναι πεδία μάχης. Είχαν ξεκινήσει επεισόδια έξω από τον αγωνιστικό χώρο και ήταν ένας από τους λόγους που ο αρμόδιος αστυνομικός στον αγωνιστικό χώρο ενημέρωσε τον διαιτητή του αγώνα σε συνεννόηση με τον Υπουργό δικαιοσύνης ότι, με εκείνα τα δεδομένα δεν θα μπορούσε να υπάρξει επαρκής αστυνόμευση.

Εκείνο το οποίο θα πρέπει να υπογραμμίσουμε και εκείνο το οποίο θα πρέπει να υπενθυμίσουμε είναι ότι δεν είναι δυνατόν να πρέπει να υπάρχει τόσο έντονη αστυνομική παρουσία για να αποφευχθούν επεισόδια ρίψης φωτοβολίδων ή τραυματισμοί φιλάθλων.

Εκείνο που πρέπει να επαναφέρουμε στη συζήτηση και εκείνο που πρέπει να επαναφέρουμε στη ζωή μας είναι ότι ο αγωνιστικός χώρος είναι ένας χώρος στον οποίον ο καθένας και η καθεμιά από εμάς μαζί με τα παιδιά του θα μπορεί να παρακολουθήσει και να απολαύσει τον αγώνα χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του. Αυτό για την Κυβέρνηση είναι αδιαπραγμάτευτο. Οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα έχουν ως κύριο και μοναδικό γνώμονα αυτή την παράμετρο».

Ερωτηθείς αν υπήρξε πολιτική απόφαση για τη μη έναρξη του χθεσινού αγώνα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η απόφαση λαμβάνεται σύμφωνα με τη νομοθεσία. Εκείνο το οποίο έγινε χθες βράδυ, μετά που ξεκίνησαν τα επεισόδια είναι ότι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε, επικοινώνησε ο ίδιος και με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο οποίος καθηκόντως επικοινώνησε με τον υπεύθυνο αστυνομικό στον αγωνιστικό χώρο. Ενημερώθηκε από τον υπεύθυνο αστυνομικό του αγωνιστικού χώρου ότι, όπως ήταν τα δεδομένα, όπως διεξάγονταν τα γεγονότα εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσε να υπάρξει επαρκής αστυνόμευση του χώρου. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης τότε σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε στον αστυνομικό να ενημερώσει τον διαιτητή του αγώνα και ο διαιτητής του αγώνα, όπως ακριβώς προνοεί η νομοθεσία, αποφάσισε τη μη διεξαγωγή του αγώνα».

Ερωτηθείς αν αυτό αποτελεί παράκαμψη του Αρχηγού της Αστυνομίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «προφανώς ήταν μετά από συνεννόηση με τον Αρχηγό της Αστυνομίας που επικοινώνησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης με τον υπεύθυνο αστυνομικό».

Ερωτηθείς για τα μέτρα της Κυβέρνησης για τους Τουρκοκύπριους και κληθείς να πει κατά πόσο το θέμα που αφορά την παραχώρηση υπηκοότητας σε παιδιά από μικτούς γάμους αγγίζει και το θέμα των εποίκων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η δέσμη μέτρων έχει προετοιμαστεί έχει αξιολογηθεί και είναι έτοιμη για τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιλέξει να την ανακοινώσει, να τη δημοσιεύσει. Τα μέτρα λαμβάνουν υπόψη όλα τα δεδομένα και τις νομικές ρυθμίσεις, όλες τις νομικές παραμέτρους και άλλα δεδομένα. Είναι μέτρα που στοχεύουν στο να έχουν άμεσο αντίκτυπο, βελτίωση της καθημερινότητας των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας. Και ενόψει της άφιξης, της καθόδου της κας Ολγκίν στη χώρα μας, όπου θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου, μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο, σε περίοδο κινητικότητας στο Κυπριακό που είναι αυτό που επιδιώκαμε από την πρώτη στιγμή, είναι μια σημαντική εξέλιξη και σε αυτή τη νέα περίοδο εμείς προσερχόμαστε με ειλικρινή πολιτική βούληση, ούτως ώστε να συμβάλουμε καταλυτικά στο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που είχαν διακοπεί σύμφωνα και με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΓΓ του ΑΚΕΛ για Εκλογές: «Μπορώ με βεβαιότητα να σας πω ότι είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα»

ΓΓ του ΑΚΕΛ για Εκλογές: «Μπορώ με βεβαιότητα να σας πω ότι είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα»

Με έκκληση «στις χιλιάδες ψηφοφόρους της Αριστεράς, αλλά και σε κάθε προοδευτικό πολίτη που θέλει αλλαγή πορείας» να συνταχθούν με το ΑΚΕΛ, δύναμη διεκδίκησης στην Κύπρο και την Ευρώπη και «να κάνουμε τη διαφορά για να αλλάξουμε τα πράγματα» ο ΓΓ του κόμματος στην κεντρική παγκύπρια προεκλογική συγκέντρωση δήλωσε ότι για το ΑΚΕΛ η θέση της Κύπρου στην ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτη. «Αλλά οφείλουμε να απαντήσουμε στο καίριο ερώτημα: Ποια Ευρώπη θέλουμε;».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top