ΥΓΕΙΑ

Το ρόφημα της υγείας και μακροζωίας: Κρατά τη γήρανση μακριά, με τρεις κούπες την ημέρα

Το ρόφημα της υγείας και μακροζωίας: Κρατά τη γήρανση μακριά, με τρεις κούπες την ημέρα

Ανάμεσα στις επιλογές τροφίμων, άσκησης και γενικότερα των συνηθειών που προάγουν τη μακροζωία, Κινέζοι ερευνητές προτείνουν να λάβουμε σοβαρά υπόψιν την κατανάλωση ενός αρχαίου ροφήματος με πολλά και διαφορετικά πλεονεκτήματα για την υγεία.

Όπως επισημαίνουν στη νεότερη μελέτη τους οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Sichuan στο Chengdu της Κίνας, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Regional Health – Western Pacific, τρία φλιτζάνια τσάι την ημέρα θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη βιολογική γήρανση. Τα πολύτιμα αντιγηραντικά συστατικά, σύμφωνα με τους ίδιους, οφείλονται στις ισχυρές ενώσεις που κρύβονται μέσα σε ένα φλιτζάνι τσάι, όπως τα φλαβονοειδή. Επιπλέον, διαφορετικές μελέτες έχουν συμπεράνει ότι το μαύρο τσάι είναι πλούσιο σε ουσίες που συνδέονται με τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, του εντέρου και του εγκεφάλου.

Για την προκειμένη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 5.998 Βρετανούς ηλικίας 37 έως 73 ετών και 7.931 άτομα ηλικίας 30 έως 79 ετών στην Κίνα. Τα δεδομένα αυτά ελήφθησαν μετά από τη συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου σχετικά με τις συνήθειες κατανάλωσης τσαγιού, συμπεριλαμβανομένου του τύπου που κατανάλωναν – όπως πράσινο, μαύρο, κίτρινο ή oolong (ένα παραδοσιακό κινέζικο τσάι που επίσης αδυνατίζει και όταν κάθεστε) – και του συνηθισμένου αριθμού φλιτζανιών που έπιναν την ημέρα.

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα έκανε μια σύγκριση μεταξύ των δεικτών γήρανσης των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβάνοντας αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη και του ποσοστού σωματικού λίπους, για να υπολογίσει τη βιολογική τους ηλικία.
Διαπίστωσαν ότι οι καταναλωτές τσαγιού παρουσίαζαν μοτίβα που σηματοδοτούσαν βραδύτερη βιολογική γήρανση. Οι εν λόγω συμμετέχοντες είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι άνδρες και να καταναλώνουν αλκοόλ, συνολικά όμως διατηρούσαν μια πιο υγιεινή διατροφή, παρουσιάζοντας παράλληλα λιγότερα συμπτώματα άγχους και αϋπνίας.

«Η μέτρια κατανάλωση τσαγιού παρουσίασε τα ισχυρότερα αντιγηραντικά οφέλη μεταξύ όσων κατανάλωναν συστηματικά τσάι. Από την άλλη, όσοι σταμάτησαν να πίνουν τσάι παρουσίασαν επίσης μεγαλύτερη αύξηση στην επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης» σημειώνουν οι ερευνητές.

Αναφορικά με τα συστατικά που προσδίδουν αυτές τις ιδιότητες, αναφέρουν ότι «οι πολυφαινόλες, οι κύριες βιοδραστικές ουσίες του τσαγιού, διαμορφώνουν το εντερικό μικροβίωμα, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των μεταβολών που σχετίζονται με την ηλικία, στην ανοσία, sτον μεταβολισμό και sτη γνωστική λειτουργία».

Αν και δεν εξετάσθηκε το κατά πόσον ορισμένοι τύποι τσαγιού επηρεάζουν τη βιολογική γήρανση, δεν παρατηρήθηκαν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των καταναλωτών τσαγιού στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Κίνα, όπου το μαύρο και το πράσινο τσάι είναι πιο διαδεδομένα, αντίστοιχα.

Τέλος, δεν είχε καμία επίδραση η θερμοκρασία του τσαγιού που κατανάλωναν, ενώ δεν καταγράφηκε το μέγεθος των φλιτζανιών τσαγιού που χρησιμοποιούσαν οι συμμετέχοντες.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top