ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: «Υπέρ 13ου πακέτου κυρώσεων ΕΕ κατά της Ρωσίας η Κύπρος»

ΥΠΕΞ: «Υπέρ 13ου πακέτου κυρώσεων ΕΕ κατά της Ρωσίας η Κύπρος»

Η Κύπρος στηρίζει το 13ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο πρόβλημα της παράκαμψης κυρώσεων, το οποίο «παραμένει ο βασικός παράγοντας υπονόμευσης των κοινών προσπαθειών μας», στο πλαίσιο της συζήτησης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Κόμπος αναφέρθηκε επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση, στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζοντας πως «μόνο η προοπτική αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασία για τη Μέση Ανατολή μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή».

Στο πλαίσιο του ΣΕΥ, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζήτησαν μεταξύ άλλων την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις τελευταίες εξελίξεις στο Σαχέλ. Είχαν επίσης άτυπη συνάντηση με τη Γιούλια Ναβάλνα, χήρα του Ρώσου αντιπολιτευόμενου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος θεωρείται από την ΕΕ πως δολοφονήθηκε από το καθεστώς Πούτιν.

Σε ανακοίνωση για τη συμμετοχή του ΥΠΕΞ στο ΣΕΥ, αναφέρεται πως ο κ. Κόμπος επανέλαβε τη σταθερή στήριξη της Κύπρου προς τον λαό και την Κυβέρνηση της Ουκρανίας, και «εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου να στηρίξει το 13ο πακέτο κυρώσεων, επισημαίνοντας ότι η παράκαμψη παραμένει ο βασικός παράγοντας υπονόμευσης των κοινών προσπαθειών μας».

Ο κ. Κόμπος πρόσθεσε πως η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα της Ουκρανίας είναι η ευρωπαϊκή της πορεία.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με δημοσιεύματα και πληροφορίες, οι 27 συζητούν για πρώτη φορά τη συμπερίληψη στον κατάλογο κυρώσεων και εταιρειών από τρίτες χώρες, μεταξύ άλλων από την Τουρκία, τη Σερβία, την Κίνα και την Ινδία, λόγω της συμμετοχής τους στην παράκαμψη κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας.

Στην ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ αναφέρεται ακόμα πως στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Μέση Ανατολή ο κ. Κόμπος «αναφέρθηκε εκ νέου στην εξαιρετικά ανησυχητική ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα, τονίζοντας την ανάγκη για προστασία όλων των αμάχων».

Όπως προστίθεται, επανέλαβε ακόμα «την έκκληση για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων» και σημείωσε ότι είναι «επιτακτική ανάγκη να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση και πιθανή διάχυση της κρίσης στην περιοχή», τονίζοντας πως «μόνο η προοπτική αναβίωσης της Ειρηνευτικής Διαδικασίας για τη Μέση Ανατολή μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή».

«Η Κύπρος είναι έτοιμη να συμβάλει με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, τόσο για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα όσο και για την προοπτική αναβίωσης της Ειρηνευτικής Διαδικασίας», πρόσθεσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Κατά τη συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Σαχέλ, σημειώνεται, η Κύπρος επεσήμανε τη σημασία της προσαρμογής του στρατηγικού προσανατολισμού της ΕΕ στην περιοχή, εστιάζοντας στην υποστήριξη προς τις κοινωνίες της περιοχής, αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη της περιοχής που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αντιμετώπιση τόσο της τρομοκρατικής απειλής, όσο και την εργαλειοποίηση των μεταναστών, που επηρεάζει άμεσα τις μεσογειακές χώρες.

Πριν από από την έναρξη του ΣΕΥ, οι ΥΠΕΞ είχαν άτυπο πρόγευμα εργασίας με τον Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, κατά το οποίο ενημερώθηκαν για τις προσπάθειες διατήρησης της πυρηνικής ασφάλειας του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Πτώμα στη Σωτήρα: Πιθανόν το πρόσωπο να βρισκόταν σε βάρκα με μετανάστες - Τα σενάρια που μελετούν οι ανακριτές

Η Τόνια Σωτηροπούλου μας γνωρίζει τη μαμά της - Δείτε φωτογραφίαΑπόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε σήμερα (23/04) γύρω στις 12:30 το μεσημέρι στη Λακατάμια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top