ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βιέννη η Υπ. Γεωργίας για συνάντηση ΟΑΣΕ και φόρουμ για Συνεργασία στην Ασφάλεια

Στη Βιέννη η Υπ. Γεωργίας για συνάντηση ΟΑΣΕ και φόρουμ για Συνεργασία στην Ασφάλεια

Για τη Βιέννη αναχώρησε σήμερα η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου, όπου θα εκπροσωπήσει τον Υπουργό Άμυνας στον Διάλογο Ασφάλειας (Security Dialogue) για το Περιβάλλον και την Ασφάλεια που θα πραγματοποιηθεί, στις 21 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο κοινής συνάντησης του Μόνιμου Συμβουλίου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και του Φόρουμ για τη Συνεργασία στον τομέα της Ασφάλειας (Forum for Security Co-operation – FSC).

Η κοινή συνάντηση Φόρουμ-Μόνιμου Συμβουλίου ΟΑΣΕ, που θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία της Γενικής Γραμματέα του Οργανισμού κας Helga Schmid, έχει ως στόχο να διερευνήσει τον εξελισσόμενο ρόλο που έχουν οι στρατιωτικές δυνάμεις στην ανταπόκριση σε φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές και να εξετάσει τρόπους μείωσης των συνεπειών που έχουν οι στρατιωτικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων, στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Στο πλαίσιο του Φόρουμ, η Κυπριακή Προεδρία έχει προγραμματίσει τέσσερις συναντήσεις Διαλόγων Ασφάλειας, προκειμένου να συζητηθούν και να αναδειχθούν οι προτεραιότητες που έχει θέσει, όπως η προώθηση της αποναρκοθέτησης και η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου κατά την εφαρμογή των πολιτικό-στρατιωτικών δεσμεύσεων του Οργανισμού.

Στον Διάλογο με θέμα το Περιβάλλον και την Ασφάλεια, τα Συμμετέχοντα Κράτη θα συζητήσουν ζητήματα όπως η ανταπόκριση των ενόπλων δυνάμεων στον αυξανόμενο αριθμό καταστροφών, με επέκταση των δυνατότητων τους με δράσεις ανθρωπιστικής βοήθειας και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, η υιοθέτηση πιο φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών από τον στρατό σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των εκπομπών αερίων αλλά και τη ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η ενσωμάτωση κλιματικών ανησυχιών στις εθνικές στρατηγικές ασφάλειας και άμυνας, καθώς και το πώς οι κρίσεις επηρεάζουν γυναίκες και άνδρες που προέρχονται από διαφορετικά υπόβαθρα.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος θα προεδρεύει του Φόρουμ μέχρι και τον Απρίλιο 2024. Το Φόρουμ, μαζί με το Μόνιμο Συμβούλιο του ΟΑΣΕ, αποτελούν τα δύο αυτόνομα όργανα λήψης αποφάσεων του Οργανισμού.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top