ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Nα εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης λένε τα κόμματα μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό

Nα εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης λένε τα κόμματα μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό

Να εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση για την τοπική αυτοδιοίκηση γιατί την έχουν ανάγκη οι πολίτες και τα προβλήματα που προκύπτουν μπορούν να βρουν λύσεις, ήταν το γενικό μήνυμα στις δηλώσεις των αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που συμμετείχαν στην έκτακτη σύσκεψη της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τοις φρονίμοις ολίγα, λέει ο ΔΗΣΥ

Ο Βουλευτής Νίκος Σύκας, εκ μέρους της Προέδρου του ΔΗΣΥ η οποία δεν παρέστη λόγω άλλων υποχρεώσεων, είπε ότι το κόμμα του βλέπει την μεταρρύθμιση της ΤΑ ως αναγκαιότητα και υπέδειξε ότι ήταν μια από τις μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ και το σχετικό νομοσχέδιο ήταν έτοιμο από το Μάρτιο του 2020.

Ανέφερε ότι μπαίνουμε σε πορεία υλοποίησης και όλοι θα κριθούμε από τις πράξεις μας για το πόσο συνεπείς είμαστε. «Ως ΔΗΣΥ έχουμε δώσει τον καλύτερο μας εαυτό σε πνεύμα συναίνεσης για την μεταρρύθμιση, είναι σίγουρα πολύ αποτελεσματικότερη από το κατάλοιπο της νομοθεσίας του 1960, έτσι θα αντιμετωπιστεί και θερμή παράκληση αυτές τις ώρες να αφεθούν οι αρμόδιοι να την υλοποιήσουν, τοις φρονίμοις ολίγα από όλους μας», πρόσθεσε.

Ο κ. Σύκας είπε ότι η μεταρρύθμιση ήρθε για να μείνει και η νομοθετική εξουσία θα συζητήσει όλα εκείνα τα εφαρμοστικά νομοσχέδια της κυβέρνησης για να βελτιώσουμε το πλαίσιο της μεταρρύθμισης.

Εμείς, ανέφερε, δηλώνουμε το παρών σε αυτή την προσπάθεια γιατί είμαστε θιασώτες των μεταρρυθμίσεων.

Σε ερώτηση είπε ότι η Πρόεδρος του κόμματος δεν παρέστη γιατί ως η δεύτερη τη τάξει έχει βαρυφορτωμένο πρόγραμμα και αυτό ήταν κάτι που τέθηκε στην σύσκεψη, ότι δηλαδή η πρόσκληση στάληκε χθες το απόγευμα.

Σε άλλη ερώτηση για τις ανησυχίες του Υπουργού Εσωτερικών, είπε ότι υπάρχει κώδικας επικοινωνίας και συνεργασίας με τον Υπουργό αλλά σημείωσε ότι οι δηλώσεις του θα μπορούσαν να αποφευχθούν και ότι όλοι θα κριθούμε από τις πράξεις μας.

Η συζήτηση τώρα στην εφαρμογή, λέει το ΑΚΕΛ

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι δυστυχώς η συζήτηση για την μεταρρύθμιση ξεκίνησε από την κυβέρνηση και δεν άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους πολίτες, σε μια περίοδο που θα έπρεπε όλοι να ήταν επικεντρωμένοι στην προώθηση της μεταρρύθμισης, ενόψει εκλογών.

Επανέλαβε την πάγια και διαχρονική θέση του ΑΚΕΛ ότι από τη στιγμή που την ψηφίσαμε, η μεταρρύθμιση θα πρέπει να προωθηθεί και να υλοποιηθεί «και από εκεί και πέρα με την υλοποίησή της θα πρέπει να υπάρχουν αντανακλαστικά πρωτίστως από πλευράς κυβέρνησης για τις όποιες προσαρμογές , αλλαγές και συμπληρώσεις ενδεχομένως θα χρειαστεί να γίνουν».

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι αυτή τη χρονική στιγμή αυτό δεν πρέπει να συζητιέται και ως ΑΚΕΛ το κόμμα του έχει και μια ιδιαίτερη ευθύνη γιατί και στην προηγούμενη Βουλή και στην σημερινή έχουν την προεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών και με πολύ δημιουργικό και υπεύθυνο τρόπο «προσπαθούμε να βοηθήσουμε για να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν και οτιδήποτε πρέπει να έρθει στη βουλή, αλλά αυτό είναι πρώτιστη ευθύνη της κυβέρνησης να έρθουν».

«Έχουμε διάθεση πολύ δημιουργικά και με ταχύτητα να τα συζητήσουμε και ανάλογα να δούμε που καταλήγουμε για να πάμε απερίσπαστα στις εκλογές και τη μεταρρύθμιση που είναι αναγκαία έτσι ώστε να έχουμε μια τοπική αυτοδιοίκηση που να έχει εξουσίες και αρμοδιότητες και οικονομικές δυνατότητες να εξυπηρετεί την τοπική κοινωνία», ανέφερε.

Σε ερώτηση για τις ουσιαστικές ανησυχίες του ΥΠΕΣ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι τα αντανακλαστικά θα πρέπει να τα έχει η κυβέρνηση και πρόσθεσε πως όταν κάνεις μια μεταρρύθμιση τέτοιου μεγέθους, μπορεί να προκύψουν ζητήματα τα οποία να μην αναμένεις, προκύπτουν με διαφορετικό τρόπο ζητήματα που αλλιώς τα περίμενες. Ανέφερε επίσης ότι και η Βουλή έχει και τον δικό της ρόλο να διαδραματίσει, αλλά τώρα θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια ώστε να έρθουν όλα εκείνα τα τεχνικά ζητήματα στη Βουλή και να διευθετηθούν όλα όσα εκκρεμούν για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση.

Στη διάθεση της κυβέρνησης για να κυλήσουν όλα ομαλά, λέει το ΔΗΚΟ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι η θέση του κόμματός του είναι πως η μεταρρύθμιση έπρεπε να γίνει και ορθά έγινε και το νέο μοντέλο που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή είναι πολύ καλύτερο από το προηγούμενο. «Γνωρίζαμε από την αρχή για τις πρακτικές δυσκολίες και νομοτεχνικές ελλείψεις και κενά, αυτό είναι αναπόφευκτο γιατί έχουμε μπροστά μας μια από τις πιο περίπλοκες μεταρρυθμίσεις που έχει ψηφιστεί ποτέ, δεν ισχυριζόμαστε ότι η μεταρρύθμιση είναι τέλεια, είναι όμως βελτίωση σε σχέση με το τι είχαμε πριν», ανέφερε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι στη σύσκεψη αναφέρθηκαν τα ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν, τα πρακτικά θέματα που αφορούν κτιριακές εγκαταστάσεις και τα νομοτεχνικά κενά, προσθέτοντας ότι «είμαστε στη διάθεση της κυβέρνησης για να βοηθήσουμε ώστε η μεταρρύθμιση να κυλήσει ομαλά και να υλοποιηθεί στον καλύτερο δυνατό βαθμό».

Ανέφερε ότι είμαστε τρεις μήνες πριν τις εκλογές και πρέπει να είμαστε σε θέση ως πολιτεία να ξεκινήσουμε με τις επόμενες εκλογές για να λειτουργήσει μια τοπική αυτοδιοίκηση που θα είναι η καταλληλότερη και για την οποία έχουν υψηλές προσδοκίες οι πολίτες.

Θα συνδράμουμε την προσπάθεια για υλοποίηση της μεταρρύθμισης, λέει η ΕΔΕΚ

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι έγινε ενημέρωση για πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της νομοθεσίας και την μεταφορά αρμοδιοτήτων από υφιστάμενους δήμους στους επαρχιακούς οργανισμούς.

Διαβεβαιώνουμε επίσημα, είπε, παρά το γεγονός ότι είμαστε το μόνο κόμμα που είχαμε καταψηφίσει τη μεταρρύθμιση γιατί είχαμε διαγνώσει τα τεράστια προβλήματα που ενδεχομένως θα προκύψουν και δεν δόθηκαν λύσεις την ώρα που θα έπρεπε, ότι θα συνδράμουμε αυτή την προσπάθεια θετικά και εποικοδομητικά, έτσι ώστε να μπορέσουν να επιλυθούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό αυτά τα προβλήματα, να μπορέσει να λειτουργήσει η τοπική αυτοδιοίκηση για να μπορέσει να προσφέρει ποιοτικές και αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πολίτες.

Όχι σε μικροκομματικές προσεγγίσεις, λέει η ΔΗΠΑ

Ο Προέδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν μίλησε για ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συζήτηση, ανοικτή και με ειλικρίνεια, σημειώνοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής της φιλοσοφίας της μεταρρύθμισης, αλλά είναι επιτακτική η ανάγκη η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, μαζί σε πλήρη συνεργασία κα συνέργεια να βρουν τους καταλληλότερους τρόπους για πρακτική εφαρμογή της νομοθεσίας και επίλυση τεχνικών ζητημάτων.

Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι δεν είναι ώρα της απόδοσης ευθυνών, η κάθε παράταξη κρίνεται και κρίθηκε στη διάρκεια των συζητήσεων, υποδεικνύοντας ότι και το κόμμα του είχε εισηγήσεις και προτάσεις, αλλά «δεν είναι ώρα να τα συζητάμε, αλλά έχουμε καθήκον και ευθύνη έναντι της κοινωνίας και χωρίς μικροκομματικές πολιτικές προσέγγισης να εφαρμόσουμε την μεταρρύθμιση».

Να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η συμμετοχή των πολιτών λένε οι Οικολόγοι

Ο Κυριάκος Τσιμίλλης, Αντιπρόεδρος των Οικολόγων, είπε ότι η πρόκληση για τη μεταρρύθμιση ξεκίνησε από χρόνια και τώρα είμαστε σε μια καινούργια φάση με την ψήφιση της νομοθεσίας.

Υπέδειξε ότι σε μια τέτοια αισιόδοξη και μεγαλεπήβολη αλλαγή, δεν μπορείς να μην εντοπίζεις κάποιες δυσκολίες και ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ανοίγουμε ξανά την αρχική κουβέντα, αλλά συζητάμε έτσι ώστε την πορεία να υπάρχει ικανότητα εντοπισμού δυσκολιών και αναπροσαρμογής, με ρεαλιστικές λύσεις.

Ανέφερε εξάλλου ότι η υφιστάμενη νομοθεσία υπέστη αμέτρητες αλλαγές στο πέρασμα του χρόνου και οι Οικολόγοι θέλουν να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει διαφάνεια στη συμμετοχή πολιτών, στη διαμόρφωση αποφάσεων και πρόσβαση στην πληροφόρηση και τη δικαιοσύνη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Παγκόσμια ανησυχία για ενδεχόμενες αυξήσεις των αεροπορικών ναύλων από τον Μάιο - Ποιος ο λόγος

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top