ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναμένει ικανοποίηση αιτημάτων μέχρι Απρίλιο η ΟΣΑΚ - Συναντήθηκε με ΠτΔ

Αναμένει ικανοποίηση αιτημάτων μέχρι Απρίλιο η ΟΣΑΚ - Συναντήθηκε με ΠτΔ

Μέχρι τον Απρίλιο προσβλέπει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) ότι θα ικανοποιηθούν κάποια από τα αιτήματά της, που τέθηκαν εκ νέου σήμερα σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Δαμιανό. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Πάμπος Χαραλάμπους, δόθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις» για τα αιτήματα σχετικά με τις αποστολές ασθενών στο εξωτερικό.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας εξήγησε στις δηλώσεις του ότι αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων να υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με την οικονομική ενίσχυση των συνοδών επιδοτούμενων ασθενών στο εξωτερικό. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη συνάντηση με την ΟΣΑΚ «πολύ εποικοδομητική».

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνάντηση, ήταν επίσης το αίτημα της ΟΣΑΚ για δημιουργία ανεξάρτητης Αρχής Ασθενοφόρων, για το οποίο η Ομοσπονδία υπέβαλε και συγκεκριμένη πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση ότι αυτός θα τη μελετήσει, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ. Ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι η βασική προϋπόθεση που θέτει η Ομοσπονδία όσον αφορά την Αρχή ασθενοφόρων, είναι να είναι ανεξάρτητη και όχι υπό τον ΟΚΥπΥ.

Ο κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε, ακόμα, στο νομοσχέδιο για τον Συνήγορο του Ασθενή, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το θέμα έχει κλείσει και ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες.

«Το νομοσχέδιο προχωρά και θα υλοποιηθεί», διαβεβαίωσε ο Υπουργός Υγείας με τη σειρά του. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη φάση στην οποία βρίσκεται, ο κ. Δαμιανός ανέφερε ότι έχουν σχεδόν τελειώσει οι αλλαγές που προτείνονται στο κείμενο του νομοσχεδίου, ώστε εντός της επόμενης εβδομάδας να κατατεθεί όπου χρειάζεται, ενώ διαβεβαίωσε ότι ο νομοτεχνικός έλεγχος δε θα είναι χρονοβόρος, γιατί δεν υπάρχει σωρεία αλλαγών.

Όσον αφορά το θέμα των κέντρων αποκατάστασης, ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ σημείωσε ότι γίνεται εντατική προσπάθεια από την Ομοσπονδία για ένταξη όλων των κέντρων αποκατάστασης στο ΓεΣΥ, υπογραμμίζοντας ότι σημασία έχει οι ασθενείς να διαθέτουν περισσότερες και ποιοτικές επιλογές για αποκατάσταση. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, εξήγησε ότι θα υποβληθεί υπόμνημα στον ΟΑΥ από την ΟΣΑΚ, ώστε να συμβληθούν με το ΓεΣΥ και τα κέντρα αποκατάστασης που δεν είναι σήμερα συμβεβλημένα, ανεξάρτητα από την πορεία του σχετικού νομοσχεδίου.

Παράλληλα, ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι η ΟΣΑΚ επανέλαβε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι είναι έτοιμη να στηρίξει την οποιαδήποτε προσπάθεια του Υπουργού Υγείας και της Κυβέρνησης για τις πανεπιστημιακές κλινικές.

«Στόχος της ΟΣΑΚ είναι να ολοκληρωθεί επιτέλους η μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας και τα τέσσερα από πέντε θέματα που συζητήσαμε με τον Πρόεδρο σήμερα, αποτελούν μέρος αυτής της μεταρρύθμισης», κατέληξε ο κ. Χαραλάμπους, ο οποίος σημείωσε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ότι η όποια επόμενη συνάντηση, θα διευθετηθεί αφού η ΟΣΑΚ δει αποτελέσματα στη βάση όσων συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση.

Δίκαιες οι θέσεις της ΟΣΑΚ, είπε ο Υπουργός Υγείας

«Οι θέσεις της ΟΣΑΚ είναι δίκαιες, συμμεριζόμαστε πολλές από αυτές και προχωρούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν, το κάθε πρόβλημα στην ώρα του και με τον ορθότερο τρόπο», ανέφερε από πλευράς του ο Υπουργός Υγείας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση. Σημείωσε, δε, ότι στον διάλογο που διεξάγεται για την επίλυση των προβλημάτων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, οι θέσεις της ΟΣΑΚ λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Ο κ. Δαμιανός ρωτήθηκε, επίσης, για την εξέλιξη των κινήσεων που γίνονται για αντιμετώπιση του προβλήματος που διαπιστώνεται λόγω της διόγκωσης των λιστών αναμονής σε γιατρούς συμβεβλημένους με το ΓεΣΥ. Ο Υπουργός σημείωσε ότι είναι θέμα του ΟΑΥ και ότι ήδη έχει προχωρήσει ο Οργανισμός με μέτρα από την πρώτη Φεβρουαρίου. «Τα μέτρα θεωρούμε ότι, όχι τόσο άμεσα, αλλά σε κάποιο χρονικό διάστημα θα αποδώσουν όσον αφορά τις λίστες αναμονής», δήλωσε ο κ. Δαμιανός, προσθέτοντας ότι «το πόσο θα αποδώσουν είναι αυτό που θα δούμε».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάειΤο μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top