ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός ηθοποιός και αδερφός της Άλκηστις Παυλίδου, Νίκος Χαραλάμπους

Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός ηθοποιός και αδερφός της Άλκηστις Παυλίδου, Νίκος Χαραλάμπους

Θλίψη επικρατεί στον καλλιτεχνικό κόσμο του νησιού καθώς έφυγε από τη ζωή ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης Νίκος Χαραλάμπους.

Σε ανάρτηση της η Ένωση Ηθοποιών Κύπρου αναφέρει: Έφυγε από τη ζωή, σήμερα 23 Μαρτίου, ο σπουδαίος σκηνοθέτης και ηθοποιός Νίκος Χαραλάμπους.

Γεννήθηκε στη Λευκωσία την 1η Ιουνίου 1941. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και εργάστηκε για 2 χρόνια στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα δραματικής τέχνης στην Ελληνική Μουσική Ακαδημία. Μαζί με άλλους, ίδρυσε στη Λευκωσία το «Θέατρο Τέχνης». Το 1962 συνέχισε τις θεατρικές του σπουδές στην Αθήνα, στο «Θέατρο Τέχνης» του Καρόλου Κουν όπου εργάστηκε και ως ηθοποιός, ήταν μάλιστα βασικό στέλεχος του θιάσου του Καρόλου Κουν για 7 περίπου χρόνια. Στη συνέχεια έφυγε για τη Γερμανία όπου συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο της Νυρεμβέργης, τόσο ως ηθοποιός όσο κι ως βοηθός σκηνοθέτης. Συνεργάστηκε επίσης με την τηλεόραση του Βερολίνου.Δίδαξε υποκριτική, κίνηση και αγωγή του λόγου στην Ακαδημία της Ρώμης, στη R.A.D.A. Λονδίνου, στο USC του Λος Άντζελες, το Βερολίνο, την Αθήνα και την Κύπρο.

Το 1969, όταν επέστρεψε στην Κύπρο, απετέλεσε για 2 χρόνια στέλεχος του Θεάτρου ΡΙΚ, παρουσιάζοντας έργα κυρίως του διεθνούς κλασσικού ρεπερτορίου που στη συνέχεια μεταφέρθηκαν και στην τηλεόραση.

Το 1971 ιδρύθηκε ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ). Ο Νίκος Χαραλάμπους, μαζί με άλλα στελέχη του θεάτρου ΡΙΚ, μεταπήδησαν στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Απετέλεσε βασικό στέλεχος του ΘΟΚ μέχρι το 1974. Το 1973 σκηνοθέτησε τον «Κύκλωπα» του Ευριπίδη, με ερασιτέχνες ηθοποιούς, και πήρε μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Νεολαίας του Ανατολικού Βερολίνου.

Μετά την τραγωδία του καλοκαιριού του 1974 έφυγε για την Ελλάδα. Εκεί συνεργάστηκε ξανά με το «Θέατρο Τέχνης» του Καρόλου Κουν. Συνεργάστηκε επίσης με το «Θεσσαλικό Θέατρο», ενώ αργότερα διηύθυνε για ένα διάστημα το Θέατρο Καλαμάτας. Το 1976 εκλήθη πάλι στην Κύπρο από τον ΘΟΚ, με τον οποίο συνεργάστηκε ξανά. Έκτοτε κινείται μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, ως σκηνοθέτης. Η πρώτη «επίσημη» εμφάνισή του ως σκηνοθέτη στον ελλαδικό χώρο ήταν με το έργο «Άτταλος Γ'», που είχε σκηνοθετήσει για τον ΘΟΚ κι είχε παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών το 1980. Τον επόμενο χρόνο σκηνοθέτησε στον ΘΟΚ τις «Ἱκέτιδες» του Ευριπίδη, που παρουσιάστηκαν και στο Φεστιβάλ Επιδαύρου κι υπήρξαν μια από τις πιο πολυσυζητημένες παραστάσεις στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο Νίκος Χαραλάμπους σκηνοθέτησε για τον ΘΟΚ αλλά και για ελλαδικά θέατρα πολλά έργα, μεταξύ των οποίων και αρκετά έργα του αρχαιοελληνικού κλασσικού ρεπερτορίου με τα οποία συμμετείχε σε φεστιβάλ αρχαίου δράματος στην Επίδαυρο, στους Δελφούς και αλλού.
Συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Κρατικό Θέατρο Καλαμάτας, το Θέατρο Καισαριανής, το Θέατρο Βουγιουκλάκη, καθώς και με αρκετά άλλα θεατρικά συγκροτήματα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Έχει βραβευτεί ως ηθοποιός με το βραβείο Κουν από το Δήμο Αθηναίων, ως σκηνοθέτης με το βραβείο Δώρου Λοΐζου, ως σκηνοθέτης με το βραβείο ΘΟΚ, ενώ του έχει απονεμηθεί και το βραβείο Γενικής Προσφοράς στο Θέατρο της Κύπρου από την κυπριακή Πολιτεία.

Υπήρξε παντρεμένος με την ηθοποιό Μαρία Μίχα. Ήταν αδελφός της ηθοποιού Άλκηστις Παυλίδου.

Ως ΕΗΚ θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθιά μας θλίψη και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις κόρες του Χριστιάνα, Νιόβη και Δανάη.

Λεπτομέρειες για την εξόδιο ακολουθία θα ανακοινωθούν αργότερα.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ρουσουνίδης στο «T»: Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η ξενοδοχειακή σεζόν - Οι τιμές, η προέλευση και η πληρότητα πριν το Πάσχα

Ρουσουνίδης στο «T»: Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η ξενοδοχειακή σεζόν - Οι τιμές, η προέλευση και η πληρότητα πριν το Πάσχα

Με θετικά μηνύματα ενόψει της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν, κινείται η ξενοδοχειακή βιομηχανία κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, παρά τη μειωμένη σε σχέση με πέρσι προσέλευση τουριστών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top